Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Naivná chyba, ktorej sa dopúšťajú mnohí: Toto hrozí, keď sa prehnane obávate intolerancie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

Podľa výživovej poradkyne Moniky Tělupilovej vyraďujeme z jedálnička niektoré potraviny bezdôvodne, často pod dojmom rôznych módnych vĺn. Ako povedala na tlačovej konferencii k detoxikácii organizmu, vyradením jedného druhu potravín sa môže škála tých, ktoré telo odmieta, naopak, rozšíriť.

 

„Pod tlakom módnej vlny veľa ľudí zbytočne a bezdôvodne vylučuje niektoré potraviny z jedálnička. Môže to ale viezť k tomu, že je potom ich strava nevyvážená,“ vysvetlila poradkyňa. Potravinové alergie či intolerancie má od lekára diagnostikovaná len časť tých, ktorí napríklad lepok alebo laktózu odmietajú.

Čítajte viac: Stačia dve ingrediencie na efektívne prečistenie hrubého čreva: Takto ho dostanete do formy

Zdravé telo s dostatočne pestrým zložením baktérií v tráviacom trakte môže podľa Marie Vilánkovej, ktorá sa zaoberá detoxikáciou organizmu, prijímať v rozumnej miere všetky druhy potravín. „Potraviny, ktoré nemôžeme jesť, by sme mali postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžeme jesť, rozširovať,“ vysvetlila.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Ako odlíšiť alergiu od intolerancie

Ľudia zo svojej stravy často vylučujú napríklad lepok alebo laktózu. Nebezpečný je ale lepok len pre pacientov s diagnostikovaou celiakiou, teda poruchou imunity. Tí musia dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, ich strava sa nesmie kontaminovať ani stopovým množstvom lepku. Praktický lekár ju môže odhaliť rozborom krvi zameraným na lepok, a potom gastroenterológ z odobratej vzorky sliznice tenkého čreva.

V názoroch na škodlivosť či prospešnosť lepku pre zdravého človeka sa odborníci rôznia podobne ako v prospešnosti pitia mlieka, ktoré obsahuje mliečny cukor, laktózu. Alergie môžu objaviť napríklad na vajcia, orechy, kakao, niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kým alergie sa prejavujú najmä svrbením, žihľavkou alebo opuchom, vracanie a hnačka môže signalizovať ako alergiu, tak intoleranciu, ktorá znamená nedostatok enzýmov potrebných pre správne trávenie konkrétnej potraviny.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: MliekoLaktózaLepokCeliakia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9