Pozor na štedrovečerné šaláty: Háklivá ingrediencia, ktorá dá do pohybu žlčníkové kamene!

Ilustračné foto
Zdroj: thinktock.com
2017-12-22 10:00:00

Vianoce sú nielen časom pohody, ale i častých návštev pohotovostí pre zvýšený výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka či iných tráviacich problémov. Dôvodom je zvyčajne nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál a najmä málo pohybu.

 

Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí navyše riziko prenosných ochorení. „Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa používajú pri príprave plniek tepelne neupravené vajíčka,“ varuje Avdičová.

Čítajte viac: Najväčšie riziko sviatkov číha na vianočnom stole: Tri rady, ako piecť medovníky zdravšie

Podľa nej by si mali dávať pozor v prípade tradičných vianočných pokrmov najmä ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany napríklad nízkotučný biely jogurt a pred použitím mierne obvariť cibuľu.

Odborníci rovnako upozorňujú, že netreba zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, zdôrazňujú dostatočný pohyb. Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky alebo vracanie, je potrebné ihneď nasadiť diétu a organizmus dostatočne zavodňovať nesladeným čajom. Ak príznaky neodznejú, treba navštíviť lekára. Ten urobí vyšetrenie zo stolice, ktoré určí, o aký mikroorganizmus išlo a odporučí liečbu.


Tagy:
Vianoce majonézový šalát štedrovečerný šalát

2017-12-22 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia