Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Divotvorný cesnak: Pomocník z kuchyne prekvapuje, je lepší ako lieky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

O antibakteriálnych účinkoch prírodného zázraku z ázijskej kuchyne sa popísalo už mnoho. Podľa najnovšej vedeckej štúdie dokáže cesnak bojovať aj proti tým najsilnejším rezistentným baktériám a mohol by byť základom budúcej úspešnej liečby ochorení, pri ktorých dostupné antibiotiká zlyhávajú.

 

Nozokomiálne, tzv. nemocničné infekcie predstavujú jednu z najväčších hrozieb ľudstva, pretože pri ich liečbe klasické antibiotiká zlyhávajú. Lekárov aj pacientov by mohol zo slepej uličky vyviesť cesnak, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou kuchyne mnohých krajín sveta. Zlúčenina známa ako ajoén, ktorá cesnaku dodáva jeho štipľavú chuť, je schopná rozkladať superodolné baktérie a zvyšovať tým účinok antibiotík.

Čítajte viac: Produkt z prírody, ktorý si nikto nevšíma a končí v koši: Toto dokážu cesnakové šupky!

Látky obsiahnuté v cesnaku dokážu paralyzovať gén, s pomocou ktorého dokážu baktérie prežívať v spleti ľudských tkanív. Pôsobením ajoénu dochádza k ochromeniu ich biofilmu, kvôli čomu sa baktérie nedokážu reprodukovať, tvrdí dánsky výskum z Kodanskej univerzity. Po tomto zásahu spolu nie sú schopné komunikovať a ich množenie je narušené.

Rastlina dlhovekosti

Vedci dúfajú, že pozoruhodné vlastnosti cesnaku by mohli byť užitočné pri liečbe mnohých infekčných a dokonca aj neinfekčných chorôb. Príkladom extrémne odolnej rezistentnej baktérie je Staphylococcus aureus (Zlatý stafylokok). Vysoko rezistentné stafylokoky dokážu preniknúť až do krvného obehu, kde uvoľňujú toxíny a vyvolávajú mnohé zdravotné problémy.

Divotvorný cesnak: Pomocník z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci má cesnak veľmi málo kalórií, patrí medzi najvýživnejšie druhy rastlín. Obsahuje mangán, vitamíny B6 a C, vlákninu, selén, vápnik, draslík, fosfor i železo. Je tiež skvelým prostriedkom na zníženie krvného tlaku, cholesterolu a je zdrojom antioxidantov, ktoré sú prevenciou Alzheimerovej choroby či demencie. Ako typická potravina dlhovekosti má detoxikačné účinky a zoceľuje našu imunitu, uvádza portál Healthline.com.

Viac o téme: CesnakAntibiotikumRezistentné baktérie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9