Fastfood ako dobrá voľba? Tuk v hamburgeroch vraj chráni pred rakovinou kože!

Fastfood nemusí byť až taký nezdravý, ako si mnohí myslia!
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-05 06:00:00

O jedlách rýchleho občerstvenia sa hovorí ako o nezdravej alternatíve stravovania. Najnovšia štúdia však prichádza s odvážnym tvrdením. Podľa nej nás dokáže rýchle občerstvenie ochrániť pred jednou z najsmrteľnejších foriem rakoviny!

Tuk, ktorý sa nachádza v jedlách rýchleho občerstvenia môže pomôcť k ochrane pred smrteľnou formou rakoviny kože, ako tvrdí štúdia! Odborníci zistili, že kyselina palmitová, ktorá sa nachádza v produktoch, ako sú hamburgery a sušienky, poháňa bielkoviny, ktoré sa podieľajú na procese pigmentácie, aby pomohli chrániť pred škodlivými mutáciami rakoviny kože. Zatiaľ čo fastfood môže mať škodlivé účinky na srdce a mozog, mohol by zabrániť melanómu, smrteľnej rakoviny kože, ako píše dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Veľký sójový mýtus vyvrátený: Superpotravina s úžasnými účinkami na srdce? Kdeže!

Odborníci uviedli, že tento prelom vo výskume by mohol viesť k lieku pre tých, ktorí majú červené vlasy alebo často trávia čas na priamom slnečnom žiarení. Tí sú totiž najviac vystavení riziku vzniku rakoviny kože.

Úloha kyseliny palmitovej

Výskumníci z Bostonskej univerzity v Massachusetts objavili kyselinu palmitovú, tuk nachádzajúci sa v potravinách rýchleho občerstvenia, ktorý kontroluje aktivitu génu MC1R. Tento gén ovplyvňuje typ pigmentu melanínu, ktorý je produkovaný pokožkou. Ohrození sú hlavne ľudia s pehami a bledou pokožkou. Majú veľkú tendenciu spáliť sa na slnku. Vystavenie sa ultrafialovému žiareniu zo slnka môže poškodiť DNA a spôsobiť mutácie, ktoré môžu viesť k rakovine kože.

V štúdií bolo myšiam s génovými mutáciami podaná kyselina palmitová. Následne sa zvýšila ich pigmentácia kože, čím sa zabránilo vzniku melanómov.

Profesor Rutao Cui z Bostonskej univerzity v Massachusetts uviedol, že gén MC1R má rozhodujúcu úlohu pri pigmentácii ľudí a myší. Jeho aktivácia v ľudských kožných bunkách pestovaných v laboratóriu stimulovala produkciu melanínu a posilnila opravu DNA po ultrafialovom ožiarení.

Ohrození ľudia

"Jednotlivci, ktorí nesú varianty MC1R - najmä tie, ktoré súvisia s červenou farbou vlasov a bledou kožou - sú spojené s vyšším rizikom melanómu," povedal profesor Cui.

Zistenia ukazujú, prečo sú osoby s červenými vlasmi náchylnejšie na túto chorobu.

Profesor Cui povedal: "Výsledky zdôrazňujú ústrednú úlohu palmitoylácie MC1R pri pigmentácii a ochrane pred melanómom."

Rovnaká genetická mutácia zodpovedná za červené vlasy, súvisí s týmto typom rakoviny. Pigment kože u osôb, ktorý určuje farbu vlasov a pleti, je ovplyvnený génom receptora melanokortínu-1 (MC1R). Jedno až dve percentá ľudí je červenovlasých a práve u nich mutácie génu MC1R spôsobujú vplyv na riziko vzniku rakoviny kože - melanómu. 

Profesor Ian Jackson a Dr. Liz Patton z oddelenia Medical Research Council's Human Genetics Unit na univerzite v Edinburgu zhodnotili zistenia a povedali, že červené vlasy "sú čoraz viac pozornosťou vedcov".

"Niektoré verzie proteínu MC1R sú spojené s červenými vlasmi a so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny kože nazývanej melanóm. Zistilo sa, že lipid, ktorý viaže MC1R, môže znížiť toto riziko. Je zaujímavé, že mnohé prírodné produkty obsahujú palmitáty. Ester kyseliny palmitovej v oleji z lotosového kvetu zvyšuje produkciu melanínu, keď sa pridáva do buniek pestovaných v laboratóriu. Kokosový olej je tiež bohatý na palmitáty. Možno je čas prešetriť anekdotálne tvrdenia, že kokosový olej vám môže pomôcť opálení," povedali vedci.

Kyselina palmitová je mastná kyselina alebo lipid prítomný v nasýtených tukoch, ale jej úloha v tmavnutí pokožky nebola doteraz známa. Táto mastná kyselina sa zvyčajne nachádza vo fastfoode, ako sú napríklad hamburgery, hranolky a sušienky.

"Naše výsledky zdôrazňujú ústrednú úlohu palmitoylácie MC1R pri ochrane proti melanómu. Mohla by to byť potenciálna stratégia prevencie melanómu u jedincov s bledou pokožkou a červenými vlasmi," povedal profesor Cui.

Zatiaľ čo melanóm tvorí len jedno percento diagnózy rakoviny kože, je to najnebezpečnejšia forma a očakáva sa, že tento rok zabije takmer 10 000 ľudí.

Fotogaléria

2017-11-05 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia