Opačný efekt nízkotučnej stravy, ktorý nikto nečakal: Mohla by vás zabiť!

Nezabúdajte na tuky v svojej strave!
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-24 15:30:00

S týmto nikto nerátal! Ukazuje sa, že nízkotučná diéta nie je práve najlepším riešením, ako schudnúť a upevniť si zdravie. Práve naopak. Môže byť doslova cestou do záhuby.

Keď sa chce človek zbaviť prebytočných kilogramov, obvykle to rieši nejakou diétou. Mnohí považujú tuky doslova za strašiaka štíhlej postavy, preto sa ich snažia čo najviac obmedziť. No táto snaha môže vyjsť nazmar. Nová štúdia naznačuje, že nízkotučné diéty môžu zvýšiť riziko predčasnej smrti o štvrtinu, ako uvádza independent.co.uk!

Čítajte tiež: Cukor nie je až taký zlý, ako si mnohí myslia: Benefit, ktorý vás dostane

Kratší život s nízkym množstvom tukov

Štúdia časopisu The Lancet sa pozrela na 135 000 dospelých a zistila, že tí, ktorí prijímali stravu s nízkym množstvom tukov, mali oveľa kratší život ako tí, ktorí jedli maslo, syry a mäso. Toto tvrdenie je v priamej opozícii voči zdravotnej rade, aby ľudia znížili príjem tukov. Národná zdravotná služba v Anglicku (NHS) varuje pred nasýtenými tukmi, pretože zvyšujú hladinu cholesterolu, čo môže spôsobiť ochorenie srdca.

Čítajte viac: Našli kľúč k úspešnému chudnutiu, ktorý vraj funguje: Ako by mala vyzerať ideálna diéta

Tí, ktorí vylúčia tuk zo svojho jedálnička, majú tendenciu ho nahradiť výrobkami ako je chlieb, cestoviny a ryža. To znamená, že im chýbajú dôležité živiny! Strava, zaťažená veľkým množstvom karbohydrátov, patrí údajne medzi najnebezpečnejšie a zvyšuje riziko predčasného úmrtia až o 28 %.

Kanadský výskum bol založený na štúdiách o ľuďoch v 18 krajinách - bol predložený na Európskom kardiologickom kongrese v Barcelone. Zistenia sú jasné. Nízky príjem nasýtených tukov zvyšuje šance na skorú smrť o 13 %.

Všetko s mierou

Výskumný pracovník Dr Andrew Mente z McMaster University uviedol, že ak človek prijme 35 % kalórií z tukov, bolo by to ideálne. Tak, ako aj by sme mali obmedziť prijaté tuky, vrátane nasýtených, zároveň aj uhľohydráty by sme mali prijímať v miernom množstve. NHS radí, aby muži prijali maximálne 30 g nasýtených tukov denne a ženy 20 g. Vedúci výskumník Dr Mahshid Dehghan upozorňuje, že každý, kto prijme viac ako 60 % svojich kalórií zo sacharidov, je ohrozený skorou smrťou!


Tagy:
strava kalórie nízkotučná diéta

2017-09-24 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia