Čo sa deje v našom tele, keď sa prejeme? Tichá vzbura organizmu!

Väčšina z nás nekonzumuje potraviny do sýtosti, ale nad sýtosť.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-21 06:00:00

V uponáhľanom živote si ťažko viete nájsť čas na pravidelné stravovanie. Celý deň stres a zhon, nepravidelná strava a potom si večer telo vypýta to, čo cez deň nedostalo. Začínajú problémy s trávením, spomaľuje sa metabolizmus, telo začína mať problémy s vyprázdňovaním, pokožka reaguje citlivo.


Žalúdok nestačí spracovať také množstvo potravy, je preplnený a nepracuje normálne, telo sa búri a reaguje kŕčmi, hnačkami, nadúvaním, či zvracaním. V niektorých prípadoch môže dokonca dôjsť k zauzleniu čriev. Extrémne prejedanie sa, môže vyústiť do psychickej poruchy, akými sú bulímia, či anorexia.

Čo vlastne znamená, keď hovoríme o prejedaní sa? 

Prijímame viac potravy, ako telo potrebuje. Žalúdok je vak, ktorý nie je väčší ako päsť, ak je prázdny. Má však neuveriteľnú schopnosť sa roztiahnuť, preto tvorí najširšiu časť tráviacej rúry. Dospelému človeku sa do neho zmestí 1 až 2 l obsahu. Potrava zostáva v žalúdku dlhší čas 4 až 4 a pol hodiny a až potom pokračuje ďalej.

Často sa čudujeme, prečo z pocitu hladu tak rýchlo prejdeme do stavu, že sa cítime na prasknutie. Len veľmi málo ľudí vie odhadnúť, kedy má dosť. Väčšina z nás nekonzumuje potraviny do sýtosti, ale nad sýtosť. Keď sa blíži čas jedenia, telo produkuje hormón ghrelín. Čím ho viac vyprodukuje, tým je hlad väčší. Jedením sa žalúdok začne rozťahovať a dáva mozgu signál, že telo je najedené. Tu však môže nastať problém, lebo kým dôjde signál do mozgu, zjeme toho viac, ako potrebujeme.

1. Spomaľte, jedlo si vychutnajte

Pocit nasýtenia sa dostaví rýchlejšie aj pri menšom množstve jedla. Ghrelín, známy aj ako hormón hladu sa produkuje v tenkom čreve, dvanástniku a žalúdku. Odtiaľ putuje do mozgu a zvyšuje chuť do jedla. Podľa výživových poradcov sa tento hormón dá oklamať v  pomalom vychutnávaní si jedla. Snažte sa mať pôžitok z každého jedného sústa a riadne ho požujte. Pred každým jedlom pomôže, ak vypijete pohár vody, tá roztiahne žalúdok a prvý signál o zapĺňaní žalúdka poputuje do mozgu. Druhým dôležitým je leptín - hormónom sýtosti. Pri zlom fungovaní trávenia, sme stále hladní. Človek necíti sýtosť, a práve to ho núti stále jesť. Prijaté kalórie sa ukladajú vo forme tukových buniek. Pri správnom fungovaní pomáha leptín zmenšovať dlhodobé zásoby tuku.


Najznámejší liek na čiernej listine? Roky užívania, no takmer so žiadnym účinkom!


2. Jedzte 5-krát denne

Jedzte pravidelne v menších množstvách najlepšie 5-krát denne. Dôležitým faktorom ako predísť prejedaniu sa, je aj správne zloženie stravy, založené na bielkovinách, zdravých tukoch a vláknine. Jedlo s vysokým obsahom sacharidov produkuje tvorbu inzulínu a tým rýchlejší nástup hladu. Do jedálnička pridajte viac ovocia, zeleniny, rýb a bieleho mäsa. Ovocie sa odporúča jesť najmä v dopoludňajších hodinách. Stravu treba obohatiť o vitamíny, minerály a stopové prvky. Chróm znižuje hladinu cukru v krvi a reguluje pocit nasýtenia. L-karnitín pomáha pri spaľovaní tukov, tlmí pocit hladu. Naopak, nedostatok vitamínu C má nepriaznivý vplyv na stres, čo môže viesť k stresovému prejedeniu sa.

3. Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI)

Dajte prednosť jedlám s nízkym glykemickým indexom. Potraviny s vysokým GI nad 75, prudko zvýšia hladinu cukru v krvi, podžalúdková žľaza začne tvoriť takzvaný proinzulín, aby sa hladina cukru vrátila do normálu, čo znamená, že telo bude skoro hladné. Pokrm s nízkym GI pod 55, zasýtia rýchlejšie a na dlhší čas.

Príklady potravín s glykemickým indexom

Potraviny s nízkym GI menej ako 55:
uhorka, paradajky, paprika, kapusta, šalát, baklažán, orechy, jablko, broskyňa, marhuľa, čerešne, višne, citróny, granátové jablko, jahody

Potraviny so stredným GI od 56 do 69:
mrkva, cibuľa, cesnak, ananás, pomaranč, hrušky, banán, ovsené, pšeničné a žitné vločky, ryža biela aj naturálna (nesmú byť rozvarené), chlieb, cestoviny celozrnné, jogurt, tvaroh, kyslá smotana, kyslomliečne nápoje, čokoláda s vysokým obsahom kakaa, víno biele suché, zemiaky varené v šupke, väčšina tepelne upravených jedál

Potraviny s vysokým GI nad 70:
zemiaky pečené aj varené, zemiaková kaša, varená mrkva, kukurica, biela múka, knedle, hranolky, koláče, cukor, med, vyprážané jedlá, mliečna čokoláda, čipsy, kandizované ovocie, cornflakes, raňajkové cereálie, sladké vína

4. Potlačte chuť na sladké

Chuť na sladké sa prejavuje najmä vtedy, keď telu chýba energia. V preklade to znamená, že telo nedostalo to, čo potrebuje. Ak vás premôže chuť na sladké, dajte prednosť čokoláde s vysokým obsahom kakaa. Chuť na sladké potlačíte a určite jej zjete menej, ako tej mliečnej. Pri nadmernom užívaní sladkého sa darí plesniam a kvasinkovým infekciám. Výkyvy hladiny cukru spôsobujú podráždenosť a malátnosť.

5. Športujte

Pri cvičení si na jedlo ani nespomeniete. Podľa odborníkov ranný tréning znižuje celodennú chuť na jedlo. Okrem toho vás naštartuje a nabije pozitívnou energiou na celý deň. Stačí 20 až 30 minút denne. Aj polhodinová prechádzka v svižnom tempe naštartuje metabolizmus a prospeje telu.

Čítajte tiež: Ako často by sme naozaj mali? Správne sprchovanie v skutočnosti vyzerá takto!

2017-01-21 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia