Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Správne jedlo v správny čas: Nie je jedno, kedy zjeme rajčiny či banány!

Viete, kedy je správny čas na konzumáciu rajčín, banánov či ryže? Možno vás to prekvapí!
Viete, kedy je správny čas na konzumáciu rajčín, banánov či ryže? Možno vás to prekvapí! (Zdroj: thinkstock.com)

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kedy je ten správny čas na konzumáciu ryže, paradajok, syru či orieškov? Zrejme asi nie a väčšinu z nich jete vtedy, keď sa vám chce a kedy môžete. Niektoré potraviny ale majú svoj správny čas na konzumáciu, inak nášmu telu škodia viac akoby mu pomáhali.

 

Čo a kedy a prečo?

To sú tri otázky, na ktoré sa budeme v tomto článku sústrediť. Prečo je čokoláda lepšia na raňajky a prečo by sme nemali oriešky nemali jesť na večeru?

Tmavá čokoláda

Ideálne: ráno

Nikdy nie: cez deň a viac ako 25 gramov

Prečo ráno? Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, takže ak si kúsok dáte do raňajkových vločiek, poskytnete telu antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu buniek a sú dobré pre vaše srdce.

Prečo nie na desiatu či iné menšie medzi-jedlo? Ak zjete cez deň viac 25 gramov čokolády, tuky v nej obsiahnuté sa v nich začnú premieňať a ukladať. A to naozaj nechceme.

Mäso

Ideálne: obed

Nikdy nie: ako večeru

Prečo na obed? Ak si mäsový pokrm naservírujete na obed, bude pre nás zdrojom železa, ktoré cez deň spotrebujeme, pretože je nevyhnutným prvkom pri prenose kyslíka v krvi.

Prečo nie na večeru? Mäso sa samé o sebe trávi viac ako 5 hodín. Zjesť ho teda priamo pred spaním by narobil paseku najmä nášmu tráveniu.

Oriešky

Ideálne: na obed

Nikdy nie: na večeru

Prečo by mali byť oriešky súčasťou nášho obeda? 30 gramov orieškov predstavu dennú odporučenú dávku omega 3 mastných kyselín, ktoré naše telo potrebuje. Sú dobré pre pevnosť našich ciev, pre zdravie našich pľúc a regulujú náš krvný tlak.

Naopak, na večer by sme sa im mali vyvarovať najmä kvôli vysokému obsahu tukov.

Pomaranče

Ideálne: na desiatu

Nikdy nie: na skoré raňajky

Prečo na desiatu a nie na raňajky? Pomaranče podporujú tráviaci systém a podporujú metabolizmus. Na raňajky nie sú vhodné najmä preto, že na prázdny žalúdok môžu spôsobiť alergickú reakciu, čo môže viesť k zažívacím ťažkostiam.

Cestoviny

Ideálne: raňajky a obed

Nikdy nie: večera

Ak sa vám zdá, že cestoviny na raňajky sú asi hlúposť, vedzte, že je o oveľa horšie si ich dať na večeru. A prečo? Cestoviny sú zdrojom vlákniny, čo napomáha trávenie a celkovej očiste tela od odpadových látok. Na druhej strane, ak si dáte večer spolu s mäsom, je to kalorická nálož, ktorá by mohla skončiť nejakými tými kilogramami navyše.

Rajčiny

Ideálne: raňajky                    

Nikdy nie: večera

Rajčiny podávané na raňajky sú skvelé najmä pre naše trávenie. Naštartujú tráviace šťavy, podporujú funkciu žalúdka a pankreasu.

Kyselina šťavelová, obsiahnutá v rajčinách, by na večer mohla u mnohých vyvolať opuchy.

Banány

Ideálne: obed

Nikdy nie: večera

Potrebujete pomôcť s trávením? Banány sú vzhľadom na množstvo vlákniny tým najlepším pomocníkom. Na obed sú teda skvelé, pretože „napumpujú“ trávenie.

Syr

Ideálne: na raňajky

Nikdy nie: na večeru

Syr je pre naše trávenie najlepší ráno, pretože v primeranom množstve pomáha nadúvaniu. Ak si ho dáme na večeru, riskujeme potiaže s trávením.

Ryža

Ideálne: obed

Nikdy nie:  večera

Na obed sa odporúča najmä kvôli energiu, ktorú z nej získate najmä preto, lebo je bohatá na sacharidy. Naopak, na večeru si ju nikdy nedávajte. Môžete veľmi ľahko pribrať. 

Čítajte tiež: Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9