5 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie varené než surové: Prekvapí vás, čo medzi ne patrí!

Viete, ktoré druhy zeleniny by sme mali radšej variť a nie jesť ich surové?
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-13 06:00:00

Už isté obdobie patrí medzi populárne stravovanie takzvaná raw strava. Čo si myslíte, čo je zdravšie – jesť raw stravu alebo tú varenú? Nech je to tak či onak, niektoré druhy zeleniny sú jednoducho zdravšie, ak ich uvaríte. A niektoré vás dokonca prekvapia.

  • Mrkva – prírodný liek na dobré oči

Viete, čo z mrkvy robí prírodný zázrak pre naše oči? Je ním beta-karotén, ktorý mrkve dodáva jej charakteristickú oranžovú farbu. Beta-karotén sa v tele mení na vitamín A. A práve ten dodáva vitalitu očiam, ale nie len tým. Je potrebný aj pre zdravie pokožku a imunitu.

Vedci pred pár rokmi prišli nato, že ak mrkvu povaríte, množstvo beta-karoténu sa v mrkve zvyšuje a telo ho môže viac absorbovať. Čo znamená, že sa v tele potom budeme mat viac vitamínu A.

  • Paradajky – vôňa leta v hrsti

Nie je nič krajšie, ako keď si v záhrade odtrhnete paradajku, tá vôňa leta! Z čerstvej paradajky dostanete do tela iba veľmi málo lykopénu, antioxidantu, ktoré paradajky obsahujú. Jeho účinok spočíva v ochrane pred aterosklerózou, rakovinou, katarom alebo aj cukrovkou. Podľa výskumu v časopise International Journal of Food Science čerstvé paradajky majú hrubšie bunkové steny a preto je pre naše telo ťažké absorbovať iba málo lykopénu.

Akonáhle sú paradajky varené, je z nich uvarený pretlak je toto vstrebávanie o niečo jednoduchšie. A preto sú pre nás tepelne upravené červené dary prírody pre nás lepšie.

  • Jedlo Pepka Námorníka

V akej forme máte radi špenát? Varený, surový, na spôsob omáčky alebo ako plnka v mäsku? Špenát je univerzálnym pokrmom, s ktorými vieme „vykúzliť“ neuveriteľné gastronomické pochúťky.

Viete, čo je silou špenátom? Určite ste si pomysleli, veď je to predsa železo. Okrem neho je to aj kyselina listová, vitamíny skupiny B. Pri varení sa hladina kyseliny listovej síce nezvyšuje, no ak varíte špenát na pare, jej hladina ostáva konštantná, nemizne v procese varenia a ani ju tým neochudobňujeme!


Bojíte sa otravy jedlom počas horúcich dní? Takto ostane jedlo vždy čerstvé a bezpečné!

 

  • Špargľa – nie príliš obľúbená, no vynikajúca pre zdravie

Pestujete doma špargľu? Ani neviete, aký poklad doma máte. Pomáha pri rakovinovom bujnení, obsahuje vitamín A, C a E ako aj kyselinu listovú. Opäť je ale problém v tom, že hrubé bunkové steny sú prekážkou pre náš organizmus, preto varenie špargle je tým najlepším spôsobom, ako sa ku zdravým vitamínom dostať. Varenie totiž porušuje vláknité bunky, takže telo prijme viac vitamínov práve z varenej špargle.

  • Oranžová tekvica

Jesť surovú tekvicu sme teda ešte nikoho nevideli, ale uvarená má pre náš organizmus oveľa väčšie účinky. Tekvica je podobne ako mrkva bohatá na antioxidanty, medzi nimi aj beta – karotén, takže absorbovať ho bude ľahšie z varenej „formy“.

Ako počas varenia uchovať čo najviac živín?

  • Ak preferujete varenie na vode, postačia dve až tri lyžice vody, nepotrebujete veľký hrniec a v ňom vody ako na varenie cestovín
  • Varte zeleninu vcelku – zachovávate si chuť zeleniny ale aj množstvo živín, ktoré v nich chcete uchovať pre zdravie
  • Varíme aj so šupkou
  • Vždy ju vkladáme do vriacej vody
  • Pridať môžete trochu tuku -  olivová olej, avokádový olej, ľanový olej – tie zvyšujú schopnosť tela, aby absorbovali kľúčové živiny
  • Ak idete pripravovať mrazenú zeleninu, nečakáme, kým sa rozmrazí – upravujeme ju hneď a hneď ju aj jeme. Skladovaním, ochladzovaním a ohrievaním iba znižujeme hladinu vitamínov
  • Mrazené ovocie či zelenina má vyššie hladiny antioxidantov, pretože po ich zozbieraní sa zmrazili a tak „nemali čas“ prísť o rôzne živiny. 
  • Brokolicu by sme mali pripravovať na pare, nemali by sme ju variť! Varením prichádza sulforán, antioxidant, ktorý má protirakovinovými vlastnosťami.

Čítajte tiež: Zdravý nápoj alebo nepriateľ? Čo sa stane, ak vypijeme veľa čaju za deň!

2016-07-13 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia