Prestali ste jesť chlieb, pretože chcete schudnúť? V tele ale nastáva úplne iná zmena!

Úplne vynechať chlieb a celkovo sacharidy sa na zdraví odrazí. Nie však iba v pozitívnom slova zmysle.
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-27 15:10:00

Vynechávate chlieb, cestoviny, pretože sacharidy sú zlé? Zníženie sacharidov má svoje opodstatnenie, nie všetko by sme ale mali preháňať. Pozrite sa, čo sa stane, ak vynecháte chlieb z jedálnička.

Ludia stále častejšie vynechávajú pečivo, výrobky z múky z bežného jedálnička, pretože stále prevláda názor, že zo "sacharidov" sa priberá. Viac ako úplné vynechanie by sme konzumáciu pečiva mali obmedziť. Úplne vynechanie sa môže dotknúť nášho zdravia. 

"V praxi sa často stretávam s tým, že ľudia pri redukcii hmotnosti až prílišne vynechávajú sacharidy dokonca sa ich až začnú báť. To nie je dobré, pretože z veľkej pravdepodobnosti si spomalia metabolizmus a prestanú chudnúť, čo môže spôsobiť  jojo efekt alebo iné zdravotné komplikácie. Preto je veľmi dôležité vedieť, koľko si môžete dopriať sacharidov pri chudnutí - najmä zemiakov, kvalitných pekárenských výrobkov či ryže, ovocia a ovocných štiav," vyjadril svoj názor pre náš portál Ing. Libor Javro, ktorý už roky pracuje ako výživový poradca. 

Čo sa stane, ak vynecháme sacharidy úplne? Zmeny v tele, ktoré sú prekvapujúce, no pre zdravie nášho organizmu je to zaťažkávajúca skúška! 

  • Stratíte vodu 

Možno sa vám bude po prvých dňoch zdať, že chudnete. Je to čiastočne pravda, v prvom rade sa bude z tela vyplavovať voda, takže nejaké to kilo schudnete.

„V tele sa sacharidy ukladajú vo forme glykogénu, každý gram sacharidov totiž pojme tri až štyrikrát viac vody ako je jeho hmotnosť,“ povedala Marie Spano, dietetologička.

Práve preto ak znížite príjem sacharidov, začne telo používať zásoby glykogénu a stratí sa tak objem vody, ktorý je v nich „ukrytý“.

  • Ubližujete mozgu

„Sacharidy sú hlavným zdrojom energie nášho mozgu. Ak sa ich človek vzdá, mozog začne fungovať iba na zásobách glykogénu, ktoré sa však rýchlo minú,“ povedala Spano.

Po tom, ako sa zásoby minú, začne telo fungovať na zásobách tuku. Výsledkom je nepríjemný zápach z úst, sucho v ústach, únava, slabosť, nespavosť a nevoľnosť. Cítite sa, ako keby ste mali chrípku.

  • Risk vzniku srdcovo-cievnych chorôb a zhoršenie cukrovky

Sacharidy do nášho jedálnička patria. American Heart Association zistila, že celozrnné výrobky pomáhajú upravovať hladinu cholesterolu v krvi a znižujú risk vzniku srdcových chorôb, infarktu, mŕtvice či obezity.

  • Hladina energie prudko klesne

Celozrnné produkty sú výborným zdrojom železa, horčíka a vitamínu B, teda tých vitamínov, ktoré sú pre fungovanie nášho tela potrebné. Udržujú totiž hladinu našej energie na potrebnej úrovni, takže náš organizmus funguje správne. 

Ak vynecháme chlieb a sacharidy z jedálnička, môžeme prísť o dôležité prvky, napríklad budeme trpieť nedostatkom horčíka. 

  • Nedostatok vlákniny spôsobí zažívacie problémy

Vláknina obsiahnutá v celých zrnách je pre nás významná. Ak sa jej totiž do tela nedostaneme dostatok, spôsobíme si tráviace ťažkosti, privodíme si zápchy a nepríjemné bolesti brucha. Vláknina ako taká pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, znižuje riziko obezity a chronických ochorení.

Ako je to s chudnutím? 

Môže človek vynechávajúci sacharidy ako také dlhodobo schudnúť? 

"V niektorých prípadoch áno, je to možné a však nie moc zdraviu prospešné," povedal výživový poradca. 

Čo by sme si pri výbere pečiva mali všímať

"Pekárenský výrobok by mal mať deklarované, koľko obsahuje celozrnnej múky(nie viac zrnnej alebo ešte rúzne inak pomenovanej). No a táto celozrnná múka by mala byť obsiahnutá minimálne v 50% daného výrobku, plus by mohla obsahovať otruby a celé zrná. Celozrnný výrobok je mierne planšej chuti, nie je viditeľné tmavý ( to je iba biele pečivo zafarbené ), je skôr šedý, vo vnútri sú vidieť viditeľné plevy, šupky a zrná," dodal výživový poradca Ing. Javro. 

Čítajte tiež: Varovanie vedcov o bežnom lieku, ktorý užívajú milióny ľudí: Šokujúce účinky na našu osobnosť! 

2016-05-27 15:10:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, womenshealthmag.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia