Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane, ak prestaneme úplne jesť? Zmeny nastanú už po niekoľkých hodinách!

Čo sa stane, ak prestaneme jesť? Na naše zdravie to vplýva už po niekoľkých hodinách!
Čo sa stane, ak prestaneme jesť? Na naše zdravie to vplýva už po niekoľkých hodinách! (Zdroj: thinkstock.com)

Viete si predstaviť, že by ste teraz prestali jesť? Čo by bolo vaše posledné jedlo? Bez vzduchu vieme vydržať maximálne 10 minút, bez vody približne týždeň, bez jedla viac ako dva mesiace. Bohužiaľ, zmeny prichádzajú po niekoľkých hodinách!

Pre telo je to zničujúce, o tom snáď niet ani pochýb. Ak sa mu nedostane dostatok živín, začína používať všetku glukózu, tuk a svaly a mení ich na energiu, aby sme dokázali riadne fungovať. 

Ako čas postupuje, znižuje sa hustota našich kostí, ženy postupne prestanú menštruovať, telo sa snaží šetriť energiu čo najviac. Libido klesá u oboch pohlaví. 

Ochabujú naše svaly, trpí aj srdce. Preto ženy trpiace na anorexiu často zomierajú na infarkt.  

Po šiestich hodinách - rozklad glykogénu

Ak by sme prestali jesť, nasledujúcich šesť hodín by sme mali vyrovnanú hladinu glukózy v krvi, takže by sme väčšie zmeny nepozorovali. Glukóza je totiž náš primárny zdroj energie, ktorý ak dodržujeme správny stravovací plán, nehrozí nám žiadne nebezpečenstvo. Glukóza ide do pečene a do svalov, mastné kyseliny sa ukladajú na neskoršie použitie. Ak sa po 6 hodinách nenajeme, začneme sa cítiť hladní, nahnevaní, podráždení. 

Čo sa stane po troch dňoch? 

Ukladanie glukózy sa trvá deň až dva, no vyčerpaná je oveľa rýchlejšie. Po dlhšom období bez jedla sa dostaneme do stavu ketózy, teda sa v našom tele zvýšia hladiny ketolátok. Energiu začíname čerpať z tukov, ktoré organizmus mení na mastné kyseliny. S nimi si ale náš mozog nevie dať rady, preto začínajú prvé problémy. 

Náš mozog preto do posledného momentu využíva posledné zvyšky glukózy v tele. Každý deň využijeme 120 gramov glukózy, čo je významné množstvo. Ako však vieme, glukóza sa „míňa“ rýchlo. Neskôr predsa len príde na to, že mozog začne fungovať iba z ketolátok, po 4 dňoch je to viac ako 70% energie z nich. 

  • Po troch dňoch prichádza k autofágii

Tento proces prichádza po troch dňoch bez jedla. Autofágia je slovo gréckeho pôvodu a znamená "jesť samého seba." Autorom tohto termínu je Chrisian De Duve. Popisuje proces v našom tele, ktorý je zodpovedný za odbúravanie zničených a poškodených bunkových membrám či proteínov. 

Telo začne meniť bielkoviny vo svaloch, postupne svalstvo chradne. Požiadavka mozgu na glukózu sa mení z 120 gramov na 30 gramov, zdrojom energie sa stávajú aj bielkoviny.  Aminokyseliny z nich uvoľnené budú putovať do mozgu, no na úkor úbytku svalov.

Metabolizmus sa počas prvých troch dní bez stravy spomalí, aby sme mali čo najviac energie na bežné fungovanie.

Bez potravy vieme vydržať 3 týždne až 70 dní v závislosti od toho, ako sme hydratovaní a aké máme tukové zásoby. V istom momente je naše telo natoľko oslabené, nehovoriac o imunitnom systéme, že akákoľvek malá infekcia či choroba vie narobiť v tele obrovské škody.

Čo nás čaká? 

Dve typické choroby, ktoré v konečnom štádiu hladovania môžu ohroziť naše zdravie – marazmus a kwashiorkor.

Marazmus je ťažká forma podvýživy a nedostatku energie, vyznačuje sa stratou svalovej hmoty, nadúvaním. Ide o znížený prívod všetkých výživových zložiek. 

Kwashirkor je najbežnejšia forma podvýživy, spôsobená nedostatkom bielkovín, ktorú charakterizuje únava, zníženie svalovej hmoty. Tu, na rozdiel od marazmusu ide o znížený prísun proteínov. 

Čítajte tiež: Chyba, ktorú robíte a neviete o nej: Takto sa z vajíčok stáva nepriateľ!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9