Životabudič ukazuje svoju silu: Zelená bylinka korenistej chuti vylieči tieto neduhy!

Je sezóna medvedieho cesnaku, tak prečo to v tento sviatočný deň nevyužiť?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-25 06:00:00

Veľká noc je dnes na svojom vrchole – prežívame azda najväčší sviatok celého veľkonočného obdobia. Veľký piatok nie je len dňom pracovného pokoja, je o zharmonizovaní celého tela, upokojení duše. Ale aj o pôste, ktorý dodržujeme.

Ak predsa len nechcete úplne hladovať, niečo malé predsa len chcete deťom či rodine pripraviť, nie je nič lepšie ako siahnuť po tej aktuálne najzdravšom prírodnom zázraku – medveďom cesnaku.

Tento zelený prírodný poklad nájdeme skoro na jar na vlhších miestach. Má výraznú vôňu, korenistú chuť a liečivé účinky, pre ktorý je tak vyhľadávaný. Podľa legendy si medvedí cesnak „naservírujú“ medvede hneď po prebudení zo zimného spánku. Takže preto sa mu hovorí medvedí.

Načo všetko zaberá? 

Po medveďom cesnaku siahnite ak:

  • Potrebujete prečistiť organizmus – jeho detoxikačná schopnosť  vás ohromí a práve preto, že ho môžete zbierať na jar patrí medzi tie bylinky, ktoré si nájdu svoje miesto pri celkovej očiste organizmu po dlhej zime
  • Vás trápi žalúdok – máte zápchu či hnačky? Skúste si naordinovať medvedí cesnak, uľaví sa vám
  • Máte vysoký krvný tlak? Jedálniček by mal obsahovať čo najviac jedál z medvedieho cesnaku
  • Často vás bolí hlava? S migrénami si táto bylinka poradí hravo 

Tinktúra, ktorú zvládnete aj doma! 

Hoci je medvedí cesnak skôr sezónnou záležitosťou, jeho silu možno uchovať napríklad aj v podobe tinktúry. Recept je jednoduchý, sila obrovská. 

Potrebovať budeme kilogram medvedieho cesnaku, nakrájaného na približne centimetrové pásiky. Bylinku naložíme do štvorlitrového pohára, zalejeme alkoholom - vodkou. Necháme lúhovať minimálne 3 týždne, maximálne 6 týždňov. 

Po spomínaných troch týždňoch zlejeme tinktúru do menších pohárov či flašiek. Podľa toho, aký silný alkohol sme dali, užívame dvakrát denne 20 ml alebo dve kávové lyžičky. 

Čo tinktúrou môžeme vyliečiť? 

  • Kožné vyrážky
  • Hojenie rán
  • Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
  • Podporuje pamäť
  • Čístí zahliené pľúca a priedušky
  • Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave či úzkosti 

Skvelá polievka pre každého z nás 

A aby sme neostali iba pri liečbe a rôznych tinkúrach, ponúkame vám recept na polievočku, ktorej hlavnou prísadou bude medvedí cesnak. Zvládne ju aj začiatočník, poteší celú rodinu. 

Potrebujeme hrsť medvedieco cesnaku, zemiaky, zeler, šľahačkovú smotanu. K tomu chuť do jedla a dobrú náladu! 

Na masle necháme podusiť zemiaky (množstvo je na vás, závisí od toho, koľko vás bude polievku jesť), pridáme zeler (ak nechcete zeler, vynechajte ho), zalejeme to vodou a necháme variť. Ak sú zemiaky uvarené, vložte nakrájaní cesnak, nechajte chvíľu povariť, pridajte soľ a koreniny podľa vlastného výberu. Zmes rozmixujte, podľa chuti pridajte smotanu. Dochutiť polievku treba podľa vlastného uváženia, smotana by korenistú chuť cesnaku mala zmierniť. 

Prajeme dobrú chuť a krásne prežitie Veľkonočných sviatkov! 

Čítajte tiež: Neoddeliteľná súčasť veľkonočnej hostiny: Ktorá časť vajíčka je zdraviu prospešnejšia?

2016-03-25 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia