Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jete na raňajky stále to isté? Prekvapivý fakt o tom, či je to správne!

Raňajky sú dôležitou súčasťou nášho dňa. Tiež jete to isté každý deň? Ako to vplýva na zdravie? Zobraziť galériu (2)
Raňajky sú dôležitou súčasťou nášho dňa. Tiež jete to isté každý deň? Ako to vplýva na zdravie? (Zdroj: thinkstock.com)

Tiež sa vám stáva, že máte na raňajky stále to isté, pretože je jednoduchšie pripraviť si niečo do práce a nepremýšľať, čo to bude? Má to svoje plusy ale aj mínusy. Časom sa môže stať, že vás tento rituál prestane baviť.

Miska ovsených vločiek na raňajky, ten istý obed len s menšími obmenami. Pripomína vám to niečo? Strava síce vyvážená, no jednotvárna. Ako sa s týmto faktom vysporiada naše telo?

Čo je známe, to je dobré. Alebo? 

Máme tendenciu držať sa toho, čo je pre nás dobré a čo poznáme. Podľa odborníčky na výživu a zároveň autorky zaujímavých publikácii Ranii Batayneh potraviny, ktoré konzumujeme poznáme a máme na ne rôzne recepty. Teda sa spoliehame na známe a pohodlné.

Čo hovorí na raňajkové rituály výživový poradca? 

" Pestrosť potravín je veľmi významná pri zdravej forme stravovania, nie je nič zlé na tom ak majú ľudia obľúbené potraviny napr. na raňajky a tie preferujú pretože im najviac vyhovujú a majú s nimi dobré výsledky, avšak ani táto obľuba nemôže ísť do extrému, teda nie určite celý mesiac tie isté raňajky. Pretože potom pravdepodobne začne prevládať prebytok určitej látky, ktorá môže vyvolať neočakávané nežiadúce účinky," povedal Ing. Libor Javro, výživový poradca. 

Robte si plány, je to zdravšie 

Ak do raňajkového rituálu zaraďujeme ovocie a zeleninu, prijímame dostatok živín a vitamínov, nehovoriac o antioxidantoch, ktoré náš imunitný systém podporujú. Ak však vyznávate stratégie „veď si niečo nájdem“, nemusí tomu tak byť.

Pripravovanie si raňajok deň dopredu má aj svoje výhody.

„Vyvoláva to zdravé návyky,“  hovorí Lyssie Lakatos.

To, že jedlo pripravujeme znamená, že sa musíme sústrediť nato čo to budeme jesť, ako to budeme jesť. Pri tom nám odpadne jedna povinnosť a môžeme sa sústrediť na iné zvyklosti, ktoré potom robíme.

Radšej striedmejšie 

Nedávna štúdia zistila, že pestrejšia diéta je spojená s väčším obvodom pása. Takže ak udržujeme rutinu jedenia toho istého (či podobného) jedla viackrát do týždňa, pomáha nám to udržať štíhlu líniu. 

Rozmanitosť v potrave totiž môže spôsobiť rozdiel v tom, čo jeme, striedanie zdravých a nezdravých potravín. 

V rutine „jedno rovnaké jedlo“ máme istotu koľko kalórií príjmeme a čo vlastne svojmu telu za živiny dodávame. Čo sa stane, ak z tohto rituálu chceme vykročiť? Máme sa báť prírastku hmotnosti? 

" Dnes je veľmi jednoduché si nájsť energetickú hodnotu danej potraviny, ktorú chceme pridať či zameniť. No a jednoducho si potom nastavíme množstvo danej potraviny, ktoré je pre nás vhodné a nemusíme sa obávať pribratia," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro. 

Z času na čas si aj počas diéty môžeme dovoliť prehrešok v podobe nezdravých jedál. Samozrejme nie v enormnom množstve, zdravá strava musí zvíťaziť a neustále si motiváciu musíme udržiavať.

Načo si dávať pozor?

Jedálniček by mal byť napriek tomu pestrý, hoci jete rovnaké jedlá každý deň. Musíme si uvedomiť, aké živiny prijímame ráno, aby sme si vedeli naplánovať deň a rozloženie stravy. 

  • Ak prijímame napríklad zeleninu či ovocie, hoci aj organické, musíme počítať s tým, že sú vystavené pesticídom. Preto časom môže vzniknúť precitlivenosť na potraviny.
  • Druhým problémom je monotónnosť. Ak budeme jesť stále to isté, koniec koncov môže prísť k prejedaniu.
  • Aby sme sa ale tomuto stavu vyhli, no napriek tomu zachovali rovnakosť jedného z hlavných jedál, mali by sme sem tam obmeniť to, čo jeme. Rôzne druhy ovocia či zeleniny by sa mali meniť, k jednému základu ich treba rôzne kombinovať.
  • Výhodou by mohli byť aj rôzne dochucovadlá, prísady, ktoré ste predtým nikdy neskúšali.

Všetky tieto rady však treba aplikovať iba vtedy, ak sa naozaj stravujete zdravo, myslíte na to, čo zjete. V žiadnom prípade to neplatí na rutinu raňajok z rýchleho občerstvenia, na obed v podobe vyprážaných hranolčekov.

Ako sa z tejto rutiny vymaniť a pri tom ostať zdravý?

Raňajkový či obedový rituál môžete pozmeniť niekoľkými spôsobmi.

  1. Každý týždeň skúsiť niečo nové

Ak si vždy navaríte v nedeľu a jete toto jedlo celý týždeň, skúste si každú nedeľu navariť vždy niečo iné.

  1. Zmeňte si jedlo, ktoré normálne jete bežne

Napríklad zmeňte jednu či dve ingrediencie, ktoré sú podobné či už do chuti alebo počtu kalórií.

  1. Doplniť stravu multivitamínmi

Ak vám v strave chýbajú niektoré živiny, treba ich doplniť. Či už siahnete po doplnkoch z lekárne alebo sa rozhodnete pre prírodnú formu, nezmení to síce jedálniček ale doplnia to, čo je potrebné. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9