Elixír života ako ho nepoznáme: Pri tejto činnosti sa olivovému oleju vyvarujte!

Kedy je olivový olej dobrý a kedy by sme ho do jedla pridávať nemali?
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-24 06:00:00

Olivový olej sa všeobecne pokladá za zdravú potravinu nie len do šalátov, ale aj pri varení všeobecne. Je ale naozaj vhodný pri každej kuchynskej činnosti? Pozrite sa, kde a kedy sa mu vyhnúť.

Dôvodom je (aj) špecifická vôňa

Jedným z dôvodov nepoužívania olivového oleja je jeho charakteristická vôňa. Nie je síce na škodu, na druhej strane sú jemné jedlá, pri ktorých si chcete vychutnať chuť jedla a nie oleja, na ktorom je pripravovaný.

„Tiež je pravda, že tu je niekoľko výhrad k zdravotným benefitom, najmä v súvislosti so zohrievaním a niečím, čomu sa hovorí bod varu,“ povedal Tory Tedrow.

Bod varu je bod, kedy sa olej zohreje tak, že začne produkovať dym. Podľa expertov je malé dymenie neškodné, no potom môže začať uvoľnovať voľné radikály a jedlu môže spôsobovať pachuť.

Kedy vymeniť olivový olej?

  1. Ak opekáte kúsky zeleniny či mäsa

Potrebujete narýchlo opiecť mäso alebo zeleninu, siahnete po olivovom oleji a je to. Olivový olej by sa v týchto prípadoch nemal používať, pretože na takéto varenie potrebujete vysoké teploty, čo, ako sme písali vyššie, nie je najvhodnejšie. Bod varu by sa mohol dosiahnuť veľmi rýchlo a mäso by sa mohlo začať pripekať a získať nepeknú pachuť.

Vhodné alternatívy: repkový, arašidový, hrozový olej, ktorý bod varu je vysoký a tak sa ľahšie využijú pri vyprážaní a opekaní

  1. Keď pripravujete popcorn

Je pravdou, že väčšinou pukance robievame v mikrovlnke vo vrecúšku, niekto však stále môže kúpiť obyčajnú kukuricu a spraviť si ich „po starom“. Pri takomto spôsobe výroby si treba dávať pozor. Opäť platí, že olivový olej sa rýchlo prepáli, takže by ste k vypukaniu kukurice ani nemuseli dôjsť.

Vhodné alternatívy: arašidový olej, ktorý má vysoký bod varu a je vhodný okrem toho aj na vyprážanie alebo opekanie

  1. Pri opekaní zeleniny

Ak opekáte zeleninu, je lepšie sa olivovému oleju vyhnú z rovnakého dôvodu ako v predchádzajúcich situáciách – pretože sa rýchlo prepaľuje. Druhá príčina, prečo sa mu vyvarovať je, že by zelenina mohla veľmi rýchlo zhorieť, pripáliť sa ale aj získať štipľavú chuť.

Vhodné alternatívy : oleje s vysokým bodom varu, ktoré sa rýchlo neprepaľujú

  1. Ak prudko opekáte mäso

Ak potrebujete šťavu v mäse uchovať, väčšinou ho sprudka opečiete a potom vložíte do plechu a ďalej zapekáte. Pri tejto činnosti sa ďalekým oblúkom vyvarujte olivovému oleju. Dôvod je opäť prozaický – nízky bod varu, tým znehodnotenie mäsa a celková zlá príprava. Je to preto, že kým sa dosiahne potrebná teplo na prudké opekanie, olej je už prepálený.

Vhodná alternatíva : Ak opekáte chudé mäso, vyberte si slnečnicový, arašidový olej.

Načo si ešte dať pozor?

Okrem samotného faktu, že olej sa veľmi rýchlo prepaľuje, je potrebné dať si pozor aj na kvalitu oleja. Je pravda, že v obchodoch na vás číha množstvo rôznych druhov a vy neviete, ktorý si vybrať. 

Na etikete by malo byť napísané :

  • Ako bol olej pripravený – za studena alebo chemickou rafináciou
  • Z čoho je vyrobený – z výliskov alebo priamo z olív
  • Akostná kategória viacero kategórií
  • Krajina pôvodu – za najkvalitnejšie sa považujú talianske olivové oleje
  • Ako je to s farbou? - Čím je olej tmavší, tým zrelšie olivy boli použité. Výslednú akosť by to ale nemalo v žiadnom prípade ovplyvniť.

Denná doporučená dávka olivového oleja sú dve lyžice, pre väčšinu dospelých. 

Čítajte tiež: Dôvody, prečo používať tento olej na vyprážanie: Je zdravší než olivový!

Fotogaléria

2016-01-24 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, bustle.com, eatingwell.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia