Nebezpečný med ohrozuje zdravie: Môžu nám produkty s obsahom antibiotík ublížiť?

V mede sa mali nachádzať antibiotiká. Sme ohrození aj my?
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-23 06:00:00

Pred pár dňami otriasla Českej republikou správa, že v mede sa nachádzajú antibiotiká, ktoré môžu ohroziť konzumenta. Hoci je v susednej republike zakázané používať lieky, do medu českej firmy sa dostal zrejme zmiešaním zahraničného medu.

Pred pár dňami otriasla Českej republikou správa, že v predávanom mede sa nachádzajú antibiotiká. Hoci je takmer v každom štáte Európske únie zakázané podávať zvieratám lieky, ktoré by v konečnom dôsledku mohli ohroziť konzumenta, vo vzorkách týchto medov sa našli. Ako je to možné? 

Zmätok nastal zrejme preto, lebo distribučná firma mohla do medu primiešať iný med, ktorý ich obsahoval, pretože pochádzal z krajiny, kde včeliam antibiotiká podávajú. U nás je takéto podávanie liekov prísne zakázané. 

"Áno, je to prísne zakázané v rámci celej Európskej Únie," potvrdil pre náš portál člen Slovenského zväzu včelárov, Ing, Adam Sádovský. 

Falšovanie sa nevyhýba ani medu

Med ako taký má doma každý z nás. Niekto starostlivo sleduje, odkiaľ med je a aký druh to je, niekto si ho iba kúpi a používa. V konečnom dôsledku však ani jeden nemusí presne vedieť, či je med pravý alebo či sú v ňom prímesi.

Falšovanie medu je pri tom podľa českých predstaviteľov Ministerstva zemědelství obrovský problém.

„Falšování potravin je významný problém, na který v důsledku doplácejí nejen spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí, ale i poctiví výrobci. Již dříve jsem upozornil všechny, kteří budou potraviny falšovat nebo ohrožovat zdraví občanů, že je budeme tvrdě potírat a zcela otevřeně zveřejníme všechny dostupné informace.“ povedal minister zemědelství Marian Jurečka.

Antibiotiká pomáhajú, na druhej strane ohrozujú naše zdravie

 „ V tomto případě inspektoři objevili chloramfenikol, streptomycin, sulfonamidy a nitrofurany,“ dodal minister Jurečka.

Tieto látky mali slúžiť ako ochrana pred nákazami ako včelí mor alebo včelia hniloba.

" V Amerike ale aj v Číne sa stále používajú antibiotiká vo včelarení, používajú ich jednak ako liečbu chorôb a tiež aj plošne ako prevenciu chorôb," dodal Ing. Sádovský. 

Zároveň dodal, že používanie antibiotík je krajne nevhodné, pretože vytvára rezistenciu - teda odolnosť. Zabraňuje sa tam prirodzenému genetickému výberu, takže včelstvo môže byť choré aj v rámci ďalších generácií. 

Na druhej strane majú na zdravie človeka neblahý vplyv. Spôsobujú genetické poruchy, údajne aj rakovinu. 

Máme sa báť? 

Dávky antibiotík neboli až také vysoké, aby predstavovali nebezpečenstvo, výrobky boli z trhu stiahnuté. 

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa budou v kontrolách samozřejmě pokračovat. Zatím není známo, jakým způsobem se léky do medu dostaly. Oba dozorové orgány fungují na vysoké úrovni. A to nejen při prověřování nejfalšovanější potraviny, kterou je med,“ ukončil minister Jurečka.

Medy v 900 gramovej marži bolo možné kúpiť v niektorých obchodných reťazcoch, ktoré máme aj na Slovensku. Českí spotrebitelia majú možnosť vrátiť výrobky späť v mieste kúpy.

Prišli o značku kvality 

Označenie výrobkov Klasa je v Česku značkou kvality. Udeľuje ju minister zemědelství firmám, ktorých výrobky sú kvalitné. Firma, okolo ktorej sa rozruch rozpútal, o takéto označenie prišla. Prvým dôvodom na odobratie bol fakt, že niektoré medy mali na etikete iný geografický pôvod, ako bol ich skutočný. Druhým dôvodom bola spomínaná kauza s antibiotikami. 

Stanovisko Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky zisťujeme. O stanovisku vás budeme informovať. 

Čítajte tiež: Toto ste o skladovaní potravín nevedeli: Je niekoľkodňový chlieb zdraviu škodlivý? 

2015-11-23 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, tlačové správy Ministerstva zemědelství, SZIF

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia