Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia pred konzumáciou ovocia: Takto by sa malo správne umývať!

Dbajte na dôkladné umytie ovocia, tak sa zbavíte škodlivých baktérií.
Dbajte na dôkladné umytie ovocia, tak sa zbavíte škodlivých baktérií. (Zdroj: thinkstock.com)

Dnes už každý vie, že to krásne ovocie na pultoch predajní nevyzerá dokonale, sladko a šťavnato bez ľudského zásahu. Chémia a pesticídy sa postarajú o jeho dokonalý vzhľad. Veľa ľudí však podceňuje ich umytie pred konzumáciou či spracovaním!

Hlavne vtedy, keď sa niekam ponáhľame, siahame po ovocí bez toho, aby sme ho dôkladne umyli. Rýchlo ho len dáme pod prúd tečúcej vody, poobraciame z jeden a druhej strany a o pár sekúnd už konzumujeme. Krátke opláchnutie však ani zďaleka nestačí! Pesticídy, ktoré sa nachádzajú v potravinách, majú pre nás škodlivý vplyv. Obzvlášť vtedy, ak ich prijímame pravidelne dlhodobé obdobie vo zvýšenom množstve. Navyše, k tomu sa pridajú škodlivé baktérie z pôdy či vody, ktoré nie sú viditeľné voľným okom a iné chemické látky.

Každý by mal pred konzumáciou alebo spracovaním ovocia či zeleniny dodržiavať určitý postup, ktorým eliminuje škodlivé baktérie.

Dôkladná hygiena rúk

Takmer nikto to nerobí! Pred umytím potraviny je dôležité zamerať sa na hygienu rúk. Počas dňa manipulujeme s rôznymi predmetmi, chytáme sa kľučiek na dverách, kde sídli množstvo baktérií.. Takto sa ľahko môžu dostať na ovocie, na ktorom si chceme pochutnať. Venujte hygiene aspoň 20 až 30 sekúnd a nezabudnite použiť antibakteriálne mydlo.

Studená voda je najlepšia

Zatiaľ čo na dôkladné umytie rúk je vhodná vlažná voda, čo sa týka ovocia, treba dať prednosť studenej. Studená tečúca voda je na čistenie ovocia a zeleniny najlepšia. Nezabúdajte ani na ich umytie pred šúpaním. V opačnom prípade by sa mohli baktérie preniesť nožom z vonkajšieho povrchu.

Osušenie má tiež význam

Mnoho ľudí zvykne ovocie po opláchnutí ihneď konzumovať. Chyba! Treba ho ešte osušiť. Môžete použiť čistú utierku alebo papierovú na jedno použitie. Tak sa zbavíte zostávajúcich baktérií a nečistôt.

Sprej pomôže na cestách

Ak viete, že budete dlhšie mimo domova a beriete si so sebou nejaké ovocie, buďte pripravení a nalejte si čistú studenú vodu do sprejovej fľašky. Takto si ho jednoducho môžete umyť aj vo vonkajšom prostredí.

Stavte na kefku

Ak vám záleží na dôkladnom vyčistení potravín, oplatí sa investovať do kefky. Existujú také, ktoré sú priamo určené na čistenie ovocia a zeleniny. Vyčistia nečistoty a špinu bez toho, aby odstránili vitamíny, keďže 50 % z nich sa nachádza práve v šupke. Niektoré z nich sú dokonca schválené FDA, čo je samozrejme najideálnejšie. 

Čítajte tiež: Pite vodu s citrónom a petržlenovou vňaťou po dobu 5 dní: Pozrite sa, čo sa začne diať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9