Koniec boja s nepríjemným nadúvaním: Takto sa raz a navždy zbavíte nafúknutého brucha!

Zbavte sa tukov správnym stravovaním.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-13 21:44:00

Pocity ťažoby, plného brucha, na dotyk tvrdé ako kameň. Vyzeráte ako by ste na obed zjedli loptu. Poznáte to? Nafúknuté brucho už potrápilo azda každého. Našťastie, liečba tohto tráviaceho problému existuje..

Preč s cukrom

Keď chceme schudnúť, zvykneme si vyberať nízkotučné potraviny. Tuk v nich však býva nahradený cukrom a inými sladidlami. V konečnom dôsledku majú ešte viac kalórií. Zatiaľ čo vy sa budete snažiť zbaviť sa prebytočných kíl, vaše bruško bude rásť. Môžu za to baktérie, ktoré sa vytvárajú pri procese trávenia v hrubom čreve. Tie kvasia a vedú k nadúvaniu alebo hnačke. Sledujte etikety potravín a vyvarujte sa lacitolu, sorbitolu, xylitoolu a manitolu.

Nezabúdajte na tekutiny

Aj v tomto prípade je dôležitý pitný režim, ktorý vám pomôže priblížiť sa k svojmu cieľu. Ak máte v tele dostatočné množstvo tekutín, každé jedno vlákno je schopné priviesť viac tekutiny do spodného čreva, čím uľahčuje dôsledky zápchy. Ak málo pijete, máte zvýšené riziko nadúvania. Najlepšia je voda, zelený čaj, či zriedený džús. Zakázané sú alkoholické nápoje, ktoré majú dehydratačný vplyv. Vypite aspoň 8 pohárov denne. Taktiež nezabúdajte na potraviny s vysokým obsahom tekutín - ovocie a zelenina.

Konzumujte viac draslíka

Problém nadúvania vám pomôžu vyriešiť banány a zemiaky. Prebytok tekutín je spôsobený  sodíkom a draslíkom. Oba minerály majú schopnosť regulovať množstvo vody v tele. Keď sa naruší ich rovnováha, nadbytok draslíka v tele spôsobí zadržiavanie tekutín. Dáte to do poriadku zvýšeným príjmom draslíka na 4 700 mg denne. Aby ste to dosiahli, mali by ste skonzumovať asi 4½ šálky produktov každý deň, pričom  doň môžete zahrnúť 1 stredný banán, ½ šálky vareného špenátu, stredne prepečené zemiaky s kožou, 1 strednú papáju, pomaranče a paradajky.

Jedzte vlákninu

Konzumácia potravín s vlákninou je najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť tuku, nafúknutého brucha či zápchy. Vláknina totiž zlepší funkciu tráviaceho systému. Ak ju budete konzumovať dôsledne a pravidelne, všetko sa ustáli tak, ako má a vy sa budete cítiť o poznanie lepšie.

Začnite hneď raňajkami s vysokým obsahom vlákniny. Najlepšie sú cereálie, no s viacerými druhmi obilnín. Výskumníci z univerzity v Toronte sa zhodli, že účinné je konzumovať viacero obilnín naraz. Vláknina privádza do hrubého čreva vodu a urýchľuje tak jeho vyprázdňovanie. Takéto raňajky si môžete vychutnať aj s mandľami či s medom.

Menej sodíka

Za nepekným vypuklým  bruškom môže byť aj sodík. Mnohí si ani len neuvedomujú, aké množstvo konzumujú. Treba kontrolovať etikety na obaloch potravín, pretože väčšina z nich predstavuje ¾ denného príjmu pre ženy. Veľké množstvo sodíka spôsobuje nafúknutie brucha kvôli zadržiavaniu vody v tele.

Jedzte pomalšie

Nafúknuté brucho môže spôsobiť aj vzduch, ktorý sa dostane do vášho tráviaceho systému. Vychutnávajte si jedlo, žujte pomaly a so zatvorenými ústami, aby ste tým zabránili prívodu vzduchu do tráviaceho systému.

Stavte na probiotiká

Podľa jedného výskumu, uverejneného v odbornom časopise, môže nerovnováha črevnej baktérie poriadne spomaliť váš tráviaci systém a nafúknuť brucho. Niektoré z produktov, obsahujúce živé baktérie, teda probiotiká, ako je kefír a grécky jogurt, môžu byť užitočné. Baktérie totiž udržia neposlušné bruško na uzde. Uľavia od zápchy a zlepšia črevnú mobilitu. Konzumujte preto každý deň kefír alebo biely jogurt s črevnými kultúrami, ktoré dajú vaše bruško do poriadku.

Čítajte tiež: Žena si dáva na nos lepidlo: Keď zistíte prečo, skončíte s drahými krémami!

2015-10-13 21:44:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: homehealthyrecipes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia