Veľká konkurencia kávy, ktorá vás prekvapí: Tento nápoj vás viac nakopne!

Pomarančový džús vás viac nakopne ako káva.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-08 21:40:00

Ranná kávička je najlepší budíček! Aspoň to hovorí väčšina z nás, ktorý si odchod do práce bez čierneho moku nevie predstaviť. Existuje však nápoj, ktorý je údajne účinnejší ako káva, takže sa po pravidelnom konzumovaní budete na rannej porade cítiť viac koncentrovaní a sústredení.


A pritom to ani nie je žiaden zázračný elixír, ani stoeurový nápoj z bio obchodu. Často ho pijete, hlavne v lete a pritom si neuvedomujete, aký nápoj v skutočnosti držíte v rukách! Je to obyčajný pomarančový džús. Výskum totiž zistil, že tento populárny nápoj dokáže zvýšiť koncentráciu a tiež reakčný čas.

Výsledky výskumu

Testu sa podrobili dve desiatky mužov, na ktorých sa výskumníci rozhodli vyskúšať menší experiment. V jeden deň im dali vypiť pohár „pravého“ pomarančového džúsu a potom nasledoval fyzický test. Druhé ráno mali vypiť vodu, ktorá obsahovala cukor a chutila a vyzerala ako pomarančový džús. Opäť nasledoval fyzický test.

Po tom, čo vypili pomarančový džús, mali vo fyzickom teste lepšiu rýchlosť a boli viac sústredení. Ako sa uvádza v odbornom časopise European Journal of Nutrition, ktorý uverejnil správu, muži ostali aj šesť hodín po tom ostražitejší, než tomu bolo v deň, keď pili len vodu s cukrom.


Tajomstvo ukryté v chia semienkach: Zaskočí vás negatívna stránka tejto superpotraviny!


Čo je za tým?

Predpokladá sa, že za týmito účinkami môžu byť flavonoidy. Tie sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, vrátane citrusov. Práve flavonoidy môžu zlepšiť prietok krvi do mozgu a uľahčiť komunikáciu medzi mozgovými bunkami.

Ak by sme však chceli pocítiť takýto účinok aj na sebe, nie je to otázka jedného dňa a jedného pohára džúsu. Ide o niekoľko týždňový proces, kde si možno okrem iného aj odvyknete od rannej šálky kávy. Stačí vám pri tom ani nie 2,5 ml denne.

Jeden z výskumníkov potvrdzuje účinky flavonoidov.

„Konzumácia ovocia či pitie štiav, bohatých na flavonoidy, môže byť skvelým ranné životabudičom, ktorý nás pomáha udržať v bdelosti a môžeme sa viac sústrediť v práci alebo v škole,“ potvrdil na záver Daniel Lamport.

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak prestanete so sexom? Následky, ktorým budete čeliť!

2015-10-08 21:40:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, www.dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia