Po tomto dáte fastfoodu raz a navždy stopku: Čo sa stane v priebehu hodiny, keď zjete hamburger!

S hamburgermi len s mierou!
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-26 06:00:00

Fastfood si sem tam dopraje každý z nás, s výnimkou tých, ktorí sú zasadne proti. Viete, čo sa deje vo vašom tele hodinu po tom, ako zjete jeden z obľúbených hamburgerov známeho fastfoodového reťazca? Nebude sa vám to páčiť!

Dehydratácia, zvýšenie cukru v krvi, spomalenie trávenia. To všetko vás môže postihnúť, ak si doprajete pochúťku. Poďme ale minúta po minúte.

Do 10 minút

Spomínaný hamburger má 540 kalórií. To už samé o sebe niečomu napovedá. Počas prvých desiatich minút sa zvyšuje hladina cukru v krvi. Mozog kvôli tomu vyplavuje príjemný pocit nasýtenia, za ktorý „môže“ dopamín – neurotrasmiter. Tento proces sa podobá reakcii na užitie kokaínu. Ako bonus budete mať chuť jesť ešte viac.

Po 20 minútach

Hamburger má vysokú hladinu kukuričného sirupu a sodíka – na obe tieto látky reaguje ako na návykovú drogu. A chce viac.

Po 30 minútach

Burger má vyše 900 miligramov sodíka, čo spôsobuje pocity dehydratácie. Telo na prebytok soli reaguje po svojom – jednak pociťujete smäd a ste hladnejší.

Obličky nestíhajú spracovávať toľko soli, srdce pracuje rýchlejšie. To zvyšuje krvný tlak, čo podmieňuje (pri pravidelnej konzumácii) možnosť vzniku srdcových chorôb či srdcového infarktu.

40 minút po zjedení hamburgera

Napriek tomu, že ste pred necelou hodinou niečo zjedli, ste opäť hladní. To sa prakticky deje vždy, keď zjete vysokokalorické jedlo. Odpoveďou inzulínu na tento stav je, že sa zníži hladina glukózy v krvi a chcete proste opäť jesť.

Po 60 minútach

Telu zvyčajne trvá deň až tri, kým strávi potravu, ktorú sme zjedli. Podľa dostupných informácií však strávenie hamburgera trvá oveľa viac, pretože sú čo do tukov bohatšie a ich trávenie sa natiahne aj na viac ako tri dni.

Podľa výživovej poradkyne Lisy Moskovitzovej z New York Nutrition Group sú tieto informácie síce pravdivé, v niektorých prípadoch ale trošku prehnané. Na každého fast food totiž vplýva inak.

„Telo každého z nás má inú hladinu cukru v krvi a iné odpovede inzulínu na podnety. Pretože v každom hamburgery je iné množstvo tuku, môže to spomaliť premenu sacharidov na glukózu, ktoré putujú krvným systémom,“ povedala poradkyňa Moskovitzová.

Dehydratácia podľa nej závisí aj od toho, ako a či sa vôbec jedinec hýbe, akú má anamnézu a či pocity dehydratácie má aj v danom momente. 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak vynecháme z jedálnička cukor? Nastanú zmeny, s ktorými ste nepočítali!

2015-09-26 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, independent.co.uk, yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia