Kocky cukru tam, kde by ste to nečakali: Prekvapivé zistenie o tom, čo má najviac cukru!

Prekvapí vás, koľko cukru sa nachádza v pomerne zdravých potravinách.
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-17 15:50:00

Kolové nápoje a sladkosti sú každému dobre známe svojim vysokým obsahom cukru. Keď však začnete dôkladne čítať zloženie potravín, nepríjemne vás prekvapí tento biely jed aj tam, kde by ste to najmenej čakali!

V súčasnosti sa považuje za zabijaka 21. storočia! Cukor je zodpovedný za vznik mnohých chorôb, vrátane obezity a cukrovky. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme nemali denne skonzumovať viac než 50 gramov cukru, čo je 10 kociek. Inak povedané, nie viac ako 10 percent denného príjmu energie človeka by malo pochádzať z cukrov, ktoré sa pridávajú do spracovaných potravín a nápojov, vrátane tých, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mede, sirupoch a ovocných šťavách.

Napriek tomu toto množstvo prekračujeme! V Európe jeden dospelý človek zje približne 20 kociek cukru. Problémom je fakt, že mnohí ani len netušia, koľko cukru sa nachádza v  potravinách, ktoré si naložia na tanier. Nevedia, že napr. ovocie obsahuje cukor, takže ho treba konzumovať s mierou a to, že i v omáčkach na cestoviny alebo v niektorých hotových polievkach sa môže ukrývať množstvo bieleho jedu!

Cukru sa človek nevyhne ani pri dodržiavaní nízkotučnej diéty, ktorú mnohí odborníci neodporúčajú. V týchto produktoch je totiž tuk nahradený väčším množstvom prídavných látok a rôznych sladidiel, takže v konečnom dôsledku si môžete viac uškodiť ako pomôcť!

Cukor má veľmi nepriaznivý vplyv na mentálne funkcie. Neuveríte, ako cukor ovláda našu hlavu!

Kde nájdete biely jed?

Aj v týchto potravinách sa ukrýva cukor:

500g omáčka bolognese – 6 kociek cukru

Jedna sušienka s mliečnou náplňou – 1 kocka cukru

Čokoládová tyčinka s karamelom – 6,5 kociek cukru

Mango – 9 kociek cukru

Banán – 3,5 kociek cukru

1 plechovka koly – 7,5 kociek cukru

1 energetický nápoj – 5,5 kociek cukru

Jahodový nízkotučný jogurt – 2,5 kociek cukru

1 jablko – 4,5 kociek cukru

Cereálie – 4,5 kociek cukru

Horká čokoláda so šľahačkou – 9,5 kociek cukru

Pomarančový džús 500 ml – 10 kociek

2 mrkvy – 1 kocka cukru

Paradajková omáčka vo väčšej konzerve – 5 kociek

Čokoládový milkshake z rýchleho občerstvenia – 12 kociek cukru

Ochutená minerálka – 3 kocky cukru

Riešenie

Neostáva vám teda nič iné, než si poriadne prečítať etikety na potravinách, aby vás nič prekvapilo.

„Vo všeobecnosti je známe, že potravinárske výrobne pridávajú do svojich potravín navyše cukry či tuky. Je veľmi dôležité čítať etikety, na ktorých sa dozviete, koľko daný výrobok obsahuje akej látky. Pokiaľ to tam nie je dané, treba si automaticky kúpiť iný výrobok. Po prečítaní zloženia potraviny vás už nič nezaskočí a budete presne vedieť, koľko daný výrobok obsahuje cukru, tuku či soli,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Obmedziť či vylúčiť cukor z jedálnička je veľmi zložité. Pridaný cukor sa totiž nachádza takmer všade, i tam, kde by to málokto čakal. Na druhej strane, ak jeho prísun začnete obmedzovať postupne, tzn. že budete z jedálničku postupne vyraďovať sladkosti a iné jedlá s najvyšším obsahom cukru, pôjde to ľahšie a vaše chuťové bunky sa postupne prispôsobia!

Čítajte tiež: Experiment, ktorý dokazuje, že cukor je jed: Toto sa stalo mužovi po mesiaci, čo pil 10 plechoviek koly denne!

Fotogaléria

2016-03-17 15:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia