Temná strana vegánstva? Dôvody, prečo s tým muž skončil a začal jesť mäso!

Konzumujte mäso, ktoré vám dodá silu i zeleninu, ktorá vás zásobí výživnými látkami.
Zdroj: thinkstock.com
2015-02-21 21:50:00

Odjakživa sa dvadsaťšesťročný Thomas zaujímal o zdravé stravovanie. Prečítal množstvo kníh o zdravom životnom štýle a naučil sa mnoho o ľudskom tele, trávení, získavaní energie, vitamínov a minerálov z potravy atď. Stal sa z neho vegán, no o pár mesiacov sa radšej vrátil k mäsu!


Celých osem mesiacov sa mladý muž vyhýbal mlieku, syrom, jogurtom, vajciam, mäsu a rafinovanému bielemu cukru. Keď mal chuť na niečo sladké, dal si sušené ovocie (hrozienka, ďatle) alebo si dochutil jedlo medom, ktorý dokonca niektorí vegáni tiež nejedia, keďže je produktom zvierat. Keďže včely produkciou medu netrpia, med sa stal súčasťou jeho jedálnička.

Na raňajky jedával nakrájané čerstvé ovocie alebo smoothie s ľanovými klíčkami a ovsenými vločkami. Ak ho doobeda prepadol hlad, dal si orechy. Súčasťou obeda bol zeleninový šalát so semiačkami a goji alebo dusená zelenina alebo zemiaky. Taktiež si zvykol pochutnať na strukovinách ako šošovica alebo na tofu.

Thomas sa vždy chcel stravovať zdravo, aj preto vyskúšal vegánsku stravu. Bohužiaľ, vydržal len pár mesiacov. Ako sa sám priznal, nestálo  to za to! Jeho telo i psychika veľmi trpeli.

Stále chudol

Thomas sa nikdy nesťažoval na svoju postavu. Vždy bol chudý, no po tom, čo sa pustil do nového stravovania plného zákazov, schudol rapídne, až sa toho zľakol. Ručička na váhe mu ukazovala okolo 70 kíl, čo však už vtedy na jeho výšku 190 cm bolo málo. Po operácii krčných mandlí, kedy nemohol poriadne jesť, schudol štyri kilá. O pár týždňov začal s vegánstvom a jeho hmotnosť išla stále dolu! Vedel, že sa to odrazí na váhe. Pri prechode na vegánstvo sa totiž jeho telo postupne očisťovalo, resp. detoxikovalo od škodlivých látok. Preto bol úbytok hmotnosti preňho prirodzený a nijako zvlášť ho neriešil. Problém však bol, že aj po 3 mesiacoch stále chudol. Pátral a hľadal dôvod, prečo takto jeho telo reaguje. Mal pravidelný prísun minerálnych látok a vitamínov, vrátane vitamínov skupiny B, cvičil dvakrát do týždňa a neustále jedol. Každé dve hodiny si dal väčšiu porciu jedla, no jeho telo zakaždým zareagovalo rovnako: ručička na váhe klesla stále nadol. Dostal sa na 59 kíl, čo je pri mužovi, ktorý meria 190 cm žalostne málo. K podvýžive stačilo málo!

Stratil silu

Tým, že mal množstvo potravín zakázaných, postupne strácal silu. Ani si neuvedomoval, že v posilňovni dvíhal menšie a menšie činky. Na druhej strane svaly dokázal výborne precvičiť. Aj toto bol efekt prechodu na vegánstvo, no Thomas upozorňuje, že tento fakt nepatrí medzi hlavné dôvody, prečo začal jesť mäso.

Stres a smútok

Zo začiatku plný odhodlania a šťastia z nového životného štýlu, neskôr smútok a stres. Tešil sa z každého jedla, ktoré si sám pripravil. No neskôr sa to všetko obrátilo proti nemu.  Najhoršie to bolo na cestách, kde nemal moc na výber. Často nemal čo jesť, kvôli čomu vynechával jedlá. Jeho známi a rodina si pochutnávala na jedle počas osláv či iných udalostí, zatiaľ čo Thomas si musel mnohé veci odopierať.

Veľká záťaž

Vegánstvo si vyžaduje čas a energiu. Treba naň stále myslieť, dopredu si naplánovať jedálniček atď. Jednoducho, myseľ pri tomto spôsobe stravovania nie je nikdy vypnutá. Trpel nielen fyzicky, ale i psychicky.

S rozumom a pomocou odborníka

Vegánstvo je životný štýl alebo filozofia, kedy človek neubližuje svojou existenciou zvieratám. Vegáni nejedia žiadne živočíšne produkty. Ak sa chcete pustiť do takéhoto životného štýlu, urobte tak radšej pod dohľadom lekára alebo odborníka na výživu.

„Vegánstvo je určitý druh stravovania, ktorý sa vymyká zaužívanému stravovaniu. Má určite svoje výhody ale aj nevýhody, preto pokiaľ je vykonávané bez optimalizovania príjmu potrebných látok ako sú napr. bielkoviny, ľudský organizmus trpí. Preto každá strava, aj tá čo sa vymyká bežnému stravovaniu, musí byť robená s rozumom,“ dodal výživový poradca Ing. Libor Javro.

2015-02-21 21:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia