Kedy by sme nemali jesť zeleninu? Vraj by sme ju mali niekedy vynechať!

Či už surová alebo tepelne upravená, zelenina je vhodná na konzumáciu počas každého ročného obdobia.
Zdroj: profimedia.sk
2015-02-20 06:00:00

Na tom, že patrí medzi najzdravšie potraviny a má priaznivé účinky na ľudský organizmus sa nič nemení a nikdy to inak nebude. Objavili sa však špekulácie, že nie vždy je vhodné ju konzumovať. Obzvlášť sa robia rozdiely v surovej a tepelne upravenej zelenine! Je to pravda?

 

Zelenina by bezpochyby mala byť súčasťou jedálnička každého z nás. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré pôsobia na náš organizmus doslova zázračne! Dodá nám vlákninu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu, a tiež riziko aterosklerózy. Oceníte ju i vďaka nízkemu glykemickému indexu. Význam má hlavne pre diabetikov a osoby, ktoré trápia kilá navyše. Vďaka nej sa cítia sýti! Zelenina má teda preukázateľne pozitívne účinky na náš organizmus, vďaka čomu sa cítime byť vitálni, plní energie a ešte k tomu sme chránení pred chorobami!

Surová zelenina v zime? Vraj oslabená imunita!

Je nepravdepodobné, že by sme sa jedného dňa dozvedeli o výskume, ktorý by vyvrátil všetky tvrdenie o zelenine ako o zdravej potravine. Čoraz viac sa však hovorí o určitých situáciách alebo obdobiach, kedy by sme to s jej konzumáciou nemali preháňať. Lekári zo starej Číny odporúčali svojim pacientom konzumovať jedlo a nápoje podľa toho, aké je ročné obdobie. V zimných mesiacoch bolo potrebné telo zahriať a v letných zase naopak, schladiť a podľa toho im radili konzumovať zeleninu, ktorá splní tento účel.

Podľa tradičnej medicíny patrí surová zelenina k potravinám, ktoré ochladzujú telo, čoho dôsledkom je oslabenie a znížená imunita. Dokonca by sa nemala konzumovať na večeru, lebo údajne kvôli svojmu ochladzovaciemu efektu narúša obnovu telesných síl, čím sa uľahčuje vstup vírusov do ľudského organizmu. Jednoducho povedané, surová zelenina, ale i ovocie narúšajú a spomaľujú v tele opravné a ozdravné mechanizmy, ktoré sa spúšťajú počas spánku.

Z toho dôvodu by sme vraj v zimných mesiacoch mali konzumovať zeleninu, ktorá má zahrievacie účinky a vylúčiť by sme mali surovú v období chrípky. Ak budeme konzumovať chladné potraviny, naše telo spotrebuje viac energie na to, aby sa zahrialo a teda tým si budeme oslabovať imunitný systém. I väčšina ľudí si v chladnom období pochutná radšej na tepelne upravenej zelenine ako surovej. Varená, dusená či grilovaná – spôsobov prípravy zeleniny je množstvo.

Dôležitejšie je niečo iné

Znamená to, že počas celého zimného obdobia, kedy si pochutnávame na surovej zelenine, sme neustále vystavený riziku vzniku chorôb a máme oslabený imunitný systém? Ak ste sa teraz zhrozili a surovú zeleninu odložili čo najďalej, nemusíte panikáriť. Aj keď by sa vám zdalo tvrdenie podľa starej Číny logické, je jedno, či máte na tanieri surovú alebo tepelne upravenú zeleninu. V oboch prípadoch ulahodíte svojmu telu a doplníte svoje telo ocenné vitamíny a minerály bez toho, aby ste si tým oslabili imunitný systém.

„Prostredníctvom zeleniny prijíma náš organizmus dôležité bioaktívne látky ako sú: vitamíny a minerály, taktiež vlákninu, ktoré priamym spôsobom zlepšujú imunitný systém ľudského organizmu. Preto s týmto tvrdením nesúhlasím, pretože  pri spracovaní studenej zeleniny sa natoľko nezvyšuje termoregulácia organizmu aby negatívne ovplyvňovala imunitný systém. Omnoho dôležitejšie je vyberať kvalitné druhy zeleniny pre zvyšovanie imunitného systému,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Akej zelenine dať prednosť v zime?

Najlepšie spravíte, ak budete uprednostňovať v strave to, čo ponúka sezóna. Čerstvé a zdravé produkty z trhu by mali byť alfou a omegou vo vašom jedálničku a tým, ktoré precestovali polovicu zemegule, by ste sa mali vyhýbať.

V zime vám dobre padne vhod kapusta, o ktorej sa hovorí, že je to vitamín číslo 1 na zimu! Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov sa podieľa na posilnení imunitného systému. Pri procese kvasenia dokonca vznikajú ďalšie cenné látky, ktoré túto schopnosť kyslej kapusty ešte viac znásobujú. Obranyschopnosť organizmu zlepšuje tiež pohár šťavy z kyslej kapusty, ktorý vás naštartuje do ťažkého dňa a má i očisťujúci účinok. Chcete schudnúť? Kapusta je vhodnou potravinou i vďaka svojej nízkej energetickej hodnote!

2015-02-20 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia