Rozhovor s tvorcom revolučného vynálezu: Takto vyzerá jedlo budúcnosti!

Jakub Krejčík vytvoril jedlo z prášku, plné výživných látok.
Zdroj: Mana
2014-09-17 06:00:00

Koniec s potravinami, ktoré obsahujú málo výživných látok! To si povedal český vynálezca Jakub Krejčík a vzal veci do vlastných rúk. Výsledkom je nápoj z prášku s názvom Mana, ktoré je nutrične bohaté a dá sa ním nahradiť klasické jedlo!

Mana nie je len obyčajný prášok, z ktorého si urobíte nápoj. Ide o plnohodnotnú alternatívu jedla, ktorá obsahuje všetko, čo ľudské telo potrebuje. Nájdete v nej bielkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, antioxidanty i stopové prvky. Je časovo nenáročná, dostupná pre každého a nezaťažuje životné prostredie.

Jakub Krejčík ju sám na sebe vyskúšal. Je pod stálym dohľadom lekárov a môže s istotou tvrdiť, že má len pozitívne účinky. Porozprávali sme sa s Jakubom Krejčíkom o tomto revolučnom vynáleze, čo je na ňom také výnimočné a ako vznikol!

Rozhovor s Jakubom Krejčíkom

Jedlo z prášku sa často prirovnáva k superpotravine, revolučnej strave, či k jedlu budúcnosti. Čo je na nej také výnimočné?

Mana dáva zmysel vo všetkých smeroch. Z akéhokoľvek uhlu pohľadu. V tom je výnimočná. Náklady vs. nutričný obsah. Logistika. Bez tepelnej úpravy. Šetrná k životnému prostrediu. Je nutrične vyvážená, neobsahuje škodlivé látky a dodá vášmu telu všetko, čo potrebuje. Ide v súčasnosti o najvyspelejšiu dostupnú potravinu a to je tiež našim dlhodobým cieľom, vytvárať potraviny, ktoré dávajú zmysel.

Za akých okolností vznikla?

MANA vznikla z osobných dôvodov (onkologické ochorenia prarodičov), ale tiež preto, že súčasný trh populácii servíruje v zásade len pekne vyzerajúce nutrične prázdne potraviny. Došla nám trpezlivosť a vzali sme veci do vlastných rúk. Chceme vidieť, čo a v akom pomere konzumujeme do posledného prvku. Neuspokojíme sa so stavom, kedy máme jesť potraviny, v ktorých nevieme, čo je alebo na ktorých pre neprehľadnosť ani neprečítame nutriční štítok (v tom lepšom prípade). Z týchto dôvodov a mnoho ďalších vznikla Mana.

Čo vlastne obsahuje prášok?

Mana je kompletná a komplexná zmes živín vo vyváženom pomere a skladá sa z mnohých ingrediencií, ktorých užitie je plne opodstatnené a v súlade s aktuálnymi poznatkami v medicíne i potravinárstve. Mana obsahuje vyvážené množstvo proteínov, sacharidov, vitamínov, minerálov, vlákniny a hodnotného tuku. Táto superpotravina neobsahuje žiadne balastné látky, nie je naplnená vodou, pesticídmi, antibiotikami, ani nadmerným množstvom soli ako bežné potraviny.

Pre koho je vhodná? Môžu ho jesť aj deti či starí ľudia?

Mana je vhodná v podstate pre kohokoľvek, kto chce mať kontrolu nad tým, čo zje, z čoho sa to skladá a aký to bude mať vplyv na jeho telo. Hlavná výhoda MANY je, že sa dá skutočne pripraviť na mieru v nadväznosti na konkrétny cieľ alebo obmedzenie užívateľa (potravinové alergie a neznášanlivosť napríklad na lepok a laktózu, diéty vynútené zdravotným stavom..) - to všetko je možno Manou zdarne vyriešiť a to navyše lacno a jednoducho!

Mana je primárne určená pre vyvinutých, dospelých a predovšetkým vedomých užívateľov. Len ťažko sa dieťa samo môže rozhodnúť, že by chcelo zvoliť tento druh stravovania a namiesto obeda v školskej jedálni medzi deťmi, piť v šatni Manu. Ale samozrejme, že by sa dala po dohode s lekárom použiť. Bolo by nutné len presne spočítať dávkovanie pre deti, pretože pre svoj vývoj majú zvýšenú potrebu rôznych prvkov (napríklad vápnika atď).

Ako zatiaľ reagujú zákazníci na takúto stravu? Máte už prvé ohlasy?

Zatiaľ Manu užíva cez 50 betatesterov, ktorí ju hodnotia viac než pozitívne. Každý ju začal užívať s iným úmyslom a presne ten mu splňuje, tak dúfajme, že tomu tak bude i naďalej. Niektorí o užívaní Many píšu blog a delia sa tak o svoju skúsenosť so všetkými, ktorých to zaujíma. V októbri by mali Manu dostať naši oficiálni zákazníci, tak sa budeme tešiť tiež na ich spätnú väzbu.

Má nejakú nevýhodu?

Táto strava sa každý deň pripravuje čerstvá, takže keď niekam idem, musím na to myslieť a vziať si so sebou vrecká do zásoby. Ale to je otázka výskumu a vývoja. Nerobím si ilúzie a viem, že mnoho ľudí si užíva a miluje jedlo viac než ja, preto sa im prášková strava nepáči. Občas sa ma ľudia pýtajú, čo zo života mám, keď som sa v podstate vzdal jedla, ale moja odpoveď je jednoduchá: jem, aby som žil, nie opačne. Myslím, že jedno jedlo za deň je pre udržanie kvalitného spoločenského života a ukojenia chutí úplne dostačujúci.

Predpokladáme, že ste výrobok vyskúšali sami na sebe. Aké účinky ste pocítili na vlastnej koži?

Výrobok na sebe testujeme od samého začiatku. Môžem povedať, že na nej fungujem už viac než 5 mesiacov a cítim sa viac než dobre. Podľa krvných testov mi vôbec nič nechýba a všetky hodnoty vitamínov, minerálov a ostatných živín, ktoré sledujem, sú v norme. Hladinu zlého  cholesterolu som mal už po 14 dňoch užívania v úplnom poriadku. Schudol som prebytočný tuk, zlepšili sa mi nechty, prestalo pálenie záhy a mnoho ďalších pozitívnych javov.

Konzultovali ste konzumáciu prášku aj s odborníkmi, lekármi?

Sme v pravidelnom kontakte s chemikmi, biochemikmi, nutričnými poradcami a lekármi, ktorí mi sledujú krvný obraz, môžem teda podať osobné svedectvo účinkov Many, ktoré sú pozitívne.

V našom tíme máme Mgr. Marka Humpla, ktorý vyštudoval na Karlovej univerzite organickú chémiu a v tejto chvíli naďalej pokračuje v doktorskom štúdiu na UK. Máme v tíme tiež analytického chemika a biochemika. Neustále diskutujeme nové smery a súčasné poznanie i s ľuďmi mimo Manu. Myslíme si, že sme dosiahli veľmi kvalitného zloženia ľudí z najrôznejších oborov, ktorých sa Mana dotýka.

Môže človek konzumovať len Manu bez toho, aby si dal klasickú stravu?

Môže. Je to skutočne na každom, či nahradí Manou jedno jedlo alebo celý deň. Sú dni, kedy jem len MANU a nepociťujem žiadne fyzické alebo psychické obmedzenie. Len na Mane sa na 100% dá fungovať bez akéhokoľvek obmedzenia – športujete, pracujete, žijete svoj život. Vďaka Mane presne viete, koľko kcal prijmete, takže ak máte fyzicky náročnejší deň, viete, že si musíte dať viac kalórií než inokedy. Naopak sa stretávame so skúsenosťami a s názormi našich súčasných betatesterov, ktorí sa s Manou cítia omnoho lepšie a sú plní energie, pretože ich predchádzajúci jedálniček sa výživovo Mane ani nepriblížil.

Čo chcete týmto jedlom dosiahnuť? Myslíte si, že by sa vďaka nemu mohol znížiť počet prípadov obezity?

Žijeme v dobe, kedy až 900-miliónov ľudí trpí hladom a na druhej strane je na svete 350-miliónov obéznych a viac než 800-miliónov ľudí s nadváhou. Spoločným menovateľom oboch problémov je nevhodná skladba a množstvo živín. V prvom prípade ide o nedostatok a v druhom nadbytok potravín, ktoré ale nie sú z hľadiska výživy nutrične vyvážené. Dlhodobejším cieľom je Manu poskytnúť všade tam, kde je treba a tým nielen dodať správne živiny, ale dodať ich i v správnom množstve a pomere, aby hladujúci boli nasýtení a aby obézni boli oslobodení od nadbytočných kilogramov.

Cieľom je tiež to, aby sa stále väčší počet ľudí začal viac zaoberať tým, čo vlastne je a aký to má vplyv na ich zdravie, náladu i spokojnosť. To donedávna väčšinová populácia neriešila. Chceme, aby všetci ľudia na tejto planéte mali k dispozícii kvalitnú alternatívu jedla, ktorá im dodá všetky potrebné živiny, vitamíny i minerály a to, navyše. za čo možno najnižšiu cenu, cca pod 100 Kč na jeden deň. Chceme sa stať partnermi humanitárnych organizácií a vytvoriť efektívnu logistickú sieť, ktorá bude umožňovať, čo najviac decentralizovanú lokálnu výrobu.

V budúcnosti plánujeme Manu „na mieru“ konkrétnemu užívateľovi, čo má do budúcnosti veľký potenciál, viacmenej i samotný výskum, ktorý by to umožnil, je v tejto oblasti ešte veľmi vzdialený praktickej aplikácii.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-17 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia