Dobroty si môžete dopriať aj pred spaním: Pravidlá pri chudnutí neporušíte!

Aké potraviny vám pomôžu zaspať?
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-09 07:00:00

Otvárate chladničku pred spaním? Ak vás pochytí náhly pocit hladu, nezúfajte. Sú totiž potraviny, ktoré si môžete pokojne dopriať aj pred tým, než sa uložíte do postele.

Tryptofán vás ukľudní

Tryptofán je aminokyselina, ide o základnú látku pre tvorbu serotonínu, ktorý má upokojujúce účinky na náš organizmus. Vo väčších množstvách však spôsobuje rakovinu. Obsahujú ju napríklad banány, orechy, med a vajcia, ktoré si môžete dopriať pred tým, než sa ponoríte do ríše snov.

Sacharidy radšej nie

Väčšina ľudí má chuť na sacharidy, keď má stres. Je to však nezdravá voľba hlavne vtedy, ak ich zjete pred spaním vo veľkom množstve. Kvôli tomu, že obsahujú veľa cukrov, zrejme tak ľahko nezaspíte...

Celozrnné potraviny sú správna voľba

Pred spaním si vyberte radšej celozrnné potraviny, ako sú celozrnné sušienky, fazuľa, či celozrnné cestoviny. Cereálie s mlieom sú ideálne občerstvenie pred spaním. Telu poskytnú výbornú rovnováhu bielkovín a sacharidov..

Tip: Na večeru si dajte napríklad celozrnné cestoviny s morčacím mäsom a hrsť orechov ako ľahké občerstvenie.

Hodinu pred spaním si môžete dopriať:

Banány a orechy

Banány podporujú spánok, pretože obsahujú prírodné relaxačne látky, horčík a draslík. Dajte si polovicu banánu s hŕstkou svojich obľúbených orechov, veľmi vhodné sú mandle. Je to skvelý mix tryptofánu a sacharidov.

Sušienky a arašidové maslo

Pochuťte si na niekoľkých celozrnných sušienkach s domácim džemom, ktorý obsahuje komplexné sacharidy, bielkoviny a hlavne tryptofán!

Miska cereálií s mliekom

Mlieko obsahuje spomínanú látku a tiež obilné zrná v cereáliách sú bohaté na komplexné sacharidy. Pomalá dávka sacharidov kombinovaná s tryptofánom vám zaženie hlad a pomôže zaspať!

Tvaroh

Tvaroh patrí tiež medzi potraviny, ktoré sú vhodné ku konzumácii pred spaním. Obsahuje totiž proteín kazeín, ktorý sa uvoľňuje do tela pomaly, preto nie ste hladní. Tvaroh poskytuje telu postupný prísun aminokyselín, zatiaľ čo vy spíte, čím sa budujú svaly.

Čerešne a višne

Čerešne sú jedným z mála prírodných potravín, ktoré obsahujú melatonín. Čerešňová šťava pomáha zlepšiť dĺžku a kvalitu spánku u dospelých, najmä u tých, ktorí trpia chronickou nespavosťou.

S ničím to netreba preháňať! Vyberte si proteínové potraviny, ktoré sú bohaté na aminokyselinu tryptofán. Ten pomáha zvýšiť hladinu hormónu melatonínu, ktorý je dôležitý pre pokojné spanie. Skúste kuracie, morčacie mäso, mlieko a mliečne výrobky, orechy a semená!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-09 07:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia