Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Označenie potravín, ktorému málokto rozumie: Toto sa za ním skrýva!

Ako sa vyznať v potravinách, na ktorých sú rôzne označenia?
Ako sa vyznať v potravinách, na ktorých sú rôzne označenia? (Zdroj: thinkstock.com)

Keď nájdeme na obaloch potravín slovo „prírodný“ alebo „bezlepkový“, okamžite po nich siahneme s domnienkou, že sú zdravé. Ale je to skutočne tak? Zistite, čo presne znamenajú tieto označenia!

Prírodné (natur) produkty

V skutočnosti Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) presne nešpecifikuje význam slova prírodný. Ide však o označenie potravín, ktoré neobsahujú žiadne prírodné farbivá, umelé príchute alebo syntetické látky. Nemyslite si však, že ide o prospešné produkty. Ani zďaleka to tak nemusí byť. Aj pri takomto označení si treba prečítať dôkladne zloženie výrobku.

Organické produkty

Podľa spoločnosti USDA Organic Seal, ktorá sa zaoberá rozvojom a produkciou organických produktov, sa k výrobe takýchto potravín s označením „organické“ nepoužívajú syntetické pesticídy alebo neboli jednoducho geneticky upravované. Navyše, na ich hnojenie neboli použité ropné alebo čistiarenské kaly. Dané mäso a mliečne produkty pochádzajú od zvierat, ktoré boli kŕmené organickou formou bez žiadnych hormónov alebo antibiotík.

Môžete sa stretnúť tiež s označením „100 % organické“, čo znamená, že konkrétny produkt bol na 100 % vyrobený z organických zložiek. Väčšinou sa stretnete so slovom „organický“, takže obsah produktu má max. 95 % organických zložiek.

Pozor, nie všetko, čo je organické, je automaticky zdravé! Medzi takýmito potravinami často narazíte aj na nezdravé veci ako cukrovinky alebo pečivo.

Lokálne (miestne) produkty

Označuje, že daná potraviny bola vyrobená v určitej zemepisnej oblasti, kde ste ju kúpili.

Bezlepkové produkty 

Bezlepkové potraviny sú tie, ktoré neobsahujú lepok. Jednoduché vysvetlenie, nie? Treba si však ujasniť, čo to vlastne je lepok. Ide o zmes bielkovín, ktoré sa spolu s ďalšími látkami nachádzajú v semenách niektorých obilnín (pšenica, jačmeň, atď). Niektorí ľudia tieto zložky nemôžu jesť, keďže u nich vyvolávajú mnohé nepríjemné zdravotné problémy. Preto by mali dodržiavať bezlepkovú diétu.

Za bezlepkovú potravinu sa považuje tá, ktorá obmedzuje množstvo lepku v produkte na hodnotu nepresahujúcu 20 dielov na milión (20 ppm). Takto sa označujú aj potraviny neobsahujúce čokoľvek z pšenice, jačmeňa, žita.

Ten, kto jedáva bezlepkové potraviny, nemusí zdravo žiť. Mnoho bezlepkových produktov obsahuje rafinovaný cukor, bielu ryžu či soľ.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9