Do boja s nočným hodovaním: Čo sa stane, ak zjete v noci sladké?

Pozor na prejedanie sa pred spánkom, inak priberiete!
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-13 20:00:00

Najhoršia vec po dni dodržiavania zdravého stravovania je napchať sa sladkým jedlom tesne pred spaním. Je jedno, koľko kalórií ste prijali počas dňa. Ak otvoríte chladničku v noci, všetko úsilie bude na nič. Čo sa vtedy deje v našom tele?

Čo sa deje v našom tele?

Ak v noci neodoláte pokušeniam, ktoré na vás číhajú v chladničke, vaše telo začne pracovať na plné obrátky. Pritom v noci by malo odpočívať. Je vylúčené, ak by sa po celom dni ešte aj v noci malo pripraviť na trávenie, čím by sa rozbehla činnosť ďalších orgánov.

Nielenže po nezdravom jedle ťažko zaspíte, ale môže vás nepríjemne prekvapiť nevoľnosť. Preto je možné, že noc nakoniec nestrávite v spálni, ale skôr na záchode.

V noci sa náš metabolizmus spomaľuje. Nepracuje tak, ako počas dňa. Ak neodoláte sladkému dezertu, môžete očakávať zvýšenie hmotnosti a tuk okolo pása. Ručička na váhe sa neposúva smerom nadol, aj keď sa snažíte zdravo stravovať? Zrejme je to spôsobené nočným hodovaním. Ak sa stane vaším každodenným rituálom pred spaním, časom budete mať nielen väčšiu váhu, viac centimetrov v páse, ale i väčší apetít.

Sladké potraviny pred spaním môžu spôsobiť vysokú hladinu glukózy v krvi, ktorá trvá až do dopoludňajších hodín nasledujúceho dňa. V noci uvoľňuje pankreas inzulín do krvného obehu. Aj kvôli nemu drží telo nadbytočný tuk. Ste diabetik? Poraďte sa radšej so svojim lekárom!

Prečo máme chuť na sladké?

Ak vás prepadla chuť na sladké práve večer, znamená to, že ste nedostatočne jedli počas dňa a nedodali ste telu potrebné živiny. Pravidelnou konzumáciou menších jedál, aspoň päťkrát za deň, s dostatočným množstvom výživných látok uspokojíte svoje telo, ktoré si na konci dňa nebude pýtať ďalšie jedlo.

Príčinou môže byť únava, stres a nedostatok spánku. Ak spíte dlhodobo menej ako 5 alebo 6 hodín, zvyšuje váš organizmus produkciu grelínu – hormónu hladu. Takisto za to môžu dlhé pauzy medzi jedlami. Nezabúdajte na desiatu či olovrant. Dôležité sú aj bielkoviny. Ich nedostatok môže spôsobiť klesanie glykemickej krivky, čo spustí chuť na sladké.

Častokrát je na vine psychologický aspekt. Cítite sa šťastnejšie, ak do seba natlačíte mastné jedlo? Považujete sladké jedlá ako symbol náhrady za lásku partnera a rodičov? Pokúste sa problém vyriešiť a vyhľadať pomoc odborníka.

Riešenie

Jedlo pred spaním nie je vyslovene zakázané. Mali by ste si ho však dopriať 2-3 hodiny pred tým, než sa uložíte do postele. Pochutnajte si na zdravšom jedle, ktoré má najviac 200 kalórií. Tabu by mali byť mastné jedlá s vysokým obsahom tuku a sacharidov!

2014-03-13 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia