Odhaľte pravdu: Ako dlho vydržia potraviny čerstvé?

Jogurty môžete konzumovať do troch týždňov od uplynutia minimálnej doby trvanlivosti.
Zdroj: photl.com
2013-11-14 11:30:00

Hovorí sa, že ryba aj hosť tretí deň smrdia. Ako je to s potravinami? Viete, ako zistíte, či môžete zjesť vajcia, ktoré máte v chladničke už pár týždňov? Ako dlho vám vydrží načatý jogurt? Poradíme vám, kedy sa oplatí držať potraviny v chladničke a kedy je lepšie ich radšej vyhodiť.

Voda

Ak ste si kúpili vodu v sklenených fľašiach, v chlade a v tme by mala vydržať neotvorená až dva roky. Iné je to v prípade vody v PET fľašiach. V tomto prípade vydrží bez problémov približne rok. Ak ju máte otvorenú, spotrebujte ju do troch dní! Ak spozorujete, že sa voda nejako divne zafarbila, je zakalená, zapácha alebo má podozrivú pachuť, nekonzumujte ju.

Rožky a chlieb

Rožky vám vydržia čerstvé len pár hodín, potom začnú vysychať. Uchovávajte ich v mikroténovom sáčku, ale nie dlhšie ako jeden deň. Podobne je to i s chlebom. Ihneď ho vytiahnite z igelitu, v ktorom ste ho kúpili, inak vám veľmi rýchlo splesnivie. Najlepším spôsobom, ako pečivo uchovať čerstvé a zdravotne nezávadné, je ošatka na chlieb a plátno. Vložte chlieb do pláteného či bavlneného vrecka alebo utierky a dajte do prúteného košíka alebo do hlbokého šuflíku.

Vajcia

Mnohí po zakúpení a následnom uložení vajec do chladničke zahodia bez váhania ich obal. A to je chyba. Vajcia síce môžete konzumovať až tri týždne po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti, ale problém je, že dátum spotreby býva práve na obale. Preto mnohí ani netušia, či majú vajcia čerstvé. Našťastie existuje trik, vďaka ktorému to ľahko spoznáte. Vložte vajce do studenej vody a ak klesne na dno, je ešte stále čerstvé. Ak pláva, dá sa spotrebovať len na varenie alebo pečenie.

Zemiaky

V prípade zemiakov sú dôležité skladovacie podmienky. Ak ich máte uložené v tme, v chlade (najlepšie 4 – 8 °C) a v suchu, vydržia vám niekoľko mesiacov. Ak je teplota vyššia, začnú vám klíčiť. Aj keď klíčky z nich vytiahnu veľkú časť vitamínov a stopových prvkov, sú zemiaky aj naďalej používateľné. Pozor však na samotné klíčky! Tie nikdy nejedzte, obsahujú totiž jedovatú látku solanín. Radšej ich zo zemiakov dôkladne odstráňte.

Maslo a marmeláda

Pri skladovaní do teploty 10 °C je maslo použiteľné až tri týždne. Ak ste si kúpili niekoľko balíčkov masla do zásoby, zmrazte ich a uchovávajte pri teplote -18 °C. Vydržia vám až šesť mesiacov.

Marmeládu môžete skladovať až päť mesiacov po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti. Ak je otvorená, mali by ste ju spotrebovať do dvoch týždňov. V opačnom prípade hrozí vznik plesne. Ak sa jej nechcete vzdať, je tu trik na predĺženie trvanlivosti. Jednoducho pridajte ovocný likér alebo pálenku.

Syry

To, ako dlho vám vydrží syr, záleží od druhu. Ovčí syr môžete mať v chladničke aj mesiace, mozarellu by ste zase mali vyhodiť po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti. V nej sa totiž baktérie šíria až neuveriteľne rýchlo. Veľa ľudí kupuje plátkový syr. Ten by ste mali spotrebovať najlepšie do troch dní od otvorenia. Ak máte plesňové syry, dbajte na to, aby ste ich mali vždy zabalené. Pleseň môže ohroziť aj ostatné potraviny.

Kečup a majonéza

Tieto dva výrobky sú použiteľné po otvorení až dva či tri mesiace. Neobsahuje vaša majonéza žiadne konzervačné látky? V tom prípade by sa mala spotrebovať do osem mesiacov po otvorení.

Jogurt

Jogurty môžete konzumovať do troch týždňov od uplynutia minimálnej doby trvanlivosti. Nemajte strach, ak spozorujete nafúknuté viečko na jogurte. To je len známka pôsobenia kyseliny mliečnej.

Ryby

Ryby vám nevydržia práve najdlhšie. Mali by ste ich zjesť najlepšie hneď po ulovení alebo v deň, kedy ste si ju kúpili. Sledujte, či má ryba červené žiabre a vypuklé oči. Vtedy by ste ju mali zjesť. Ak smrdí rybinou a má mazľavý povrch, radšej ju vyhoďte!

Mlieko

Trvanlivé mlieko vydrží neotvorené až tri mesiace, čerstvé nanajvýš osem dní. Ak ich otvoríte, obe by potom mali byť spotrebované do troch dní. Pri dlhšom skladovaní hrozí vznik baktérií a plesní, prípadne skysnutie.

Mäso

Čerstvé bravčové a divinové mäso vydrží tri dni. Hovädzie a kuracie len o deň alebo dva dlhšie. Skladujte celé mäso, nie po menších kúskoch. Inak sa rýchlejšie skazí. Mleté mäso je najlepšie skonzumovať v deň zakúpenia, v inom prípade ho môžete zmraziť, čím predĺžite jeho trvanlivosť.

2013-11-14 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: wiki.answers.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia