Spoznajte pravdu o mikrovlnke: Je skutočne nebezpečná?

V mikrovlnke si môžete bezpečne ohrievať jedlo, bez toho, aby vám to nejako uškodilo.
2013-04-17 15:00:00

Mikrovlnka je súčasťou takmer každej domácnosti. Uľahčuje nám život hlavne tým, že si v nej môžeme rýchlo ohriať jedlo či pripraviť mnohé pokrmy. Je však množstvo odporcov a zástancov, ktorí sa nevedia zhodnúť, či je mikrovlnka škodlivá alebo nie. Zisťovali sme, kde je pravda!

Čo spôsobuje mikrovlnka?

V jednej štúdii švajčiarskych výskumníkov sa prišlo na to, že u ľudí, ktorí zjedli jedlo pripravené v mikrovlnke, došlo k patologickým zmenám. Mali totiž vyšší počet leukocitov, čo je známka toho, že sa telo cíti byť ohrozené. Tiež bol u nich zaznamenaný pokles lymfocytov, ich miera bola dokonca väčšia ako v prípade otravy jedlom.

Aby toho nebolo málo, účastníkom švajčiarskeho výskumu sa navyše zvýšila úroveň cholesterolu a naopak, hladina železa v krvi klesla. Ako povedala autorka svetoznámej knihy Jedlo ako liek a odborníčka na výživu Simone Gabbay, súhlasí s výsledkom švajčiarskeho výskumu, keďže mikrovlnné žiarenie mení molekulárnu štruktúru potravín.

Vraj ide o nezmysel

Je teda pravda, že by sme nemali mikrovlnky používať a dať prednosť radšej sporáku? Obhajcovia mikrovlnky hovoria jednoznačne nie. Aj keď to, že má žiarenie vplyv na aminokyseliny v pokrmoch, dobre vedia, človeku to podľa nich neuškodí.

Navyše, podľa vedcov ide o nezmysel, keďže mikrovlnné žiarenie rozhodne nie je zhubné. Vysvetľujú to nasledovne: pri ohrievaní pomocou mikrovlnky sa uvoľňujú fotóny. Tie sú však veľmi malé, takže na molekuly potravín nemajú žiadny vplyv okrem toho, že ich môžu len zohriať.

Striedajte radšej mikrovlnku so sporákom

Oslovili sme aj výživového poradcu Ing. Libora Javra, čo si myslí o používaní mikrovlniek. Ako pre Vysetrenie.sk prezradil, zohrievaním jedla v mikrovlnke sa môžu vytvoriť škodlivé látky.. Preto odporúča, aby sme v každom prípade radšej mikrovlnku striedali so sporákom.

"Všetkého veľa škodí, preto nie je na škodu striedať ohrievanie v mikrovlnke s bežným sporákom. Mikrovlnka funguje takým spôsobom, že rozkmitá častice vody v potravinách, čím sa pokrm zohreje, preto všetko, čo vytvára takéto vlny a bude len mierne narušené, môže uškodiť alebo vytvoriť škodlivé častice-látky. Preto moja rada je, určite striedať mikrovlnné ohrievanie so sporákovým, mať v dobrom stave mikrovlnku a využívať na ohrev iba také nádoby, ktoré sú na to určené, v opačnom prípade môžu do potravín vniknúť látky, ktoré škodia nášmu organizmu," upozorňuje Ing. Libor Javro.

A čo používanie plastov v mikrovlnke?

Už roky kolujú tvrdenia o tom, že používanie plastov v mikrovlnkách je pre človeka škodlivé. Údajne sa v plastoch nachádzajú chemikálie, ktoré prenikajú počas ohrievania do jedál a škodia nášmu zdraviu.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) preveruje materiály, ktoré sa používajú na výrobu plastov, určených pre potravinárstvo. Výnimkou nie sú ani plasty používané v mikrovlnke. Než sa plastové výrobky, ktoré neskôr prichádzajú do kontaktu s potravinami, dostanú na trh, FDA ich musí uznať za bezpečne použiteľné.

Podľa FDA je používanie plastov v mikrovlnkách bezpečné, no odporúča preventívne dodržiavať niekoľko zásad:

  • Používajte len tie nádoby, ktoré sú označené ako vhodné do mikrovlnky.
  • Dôležité je skontrolovať si etiketu na obale daného výrobku. Aby ste ho mohli použiť na ohrev, mali by byť na nej inštrukcie ohľadne jeho použitia v mikrovlnke.
  • Ak si chcete jedlo v mikrovlnke zakryť, pozor na plastové fólie. Nemali by sa priamo dotýkať jedla. Odporúča sa, aby medzi plastom a jedlom bola počas zohrievania minimálne 2,5 cm medzera.

Ako používať mikrovlnku, aby bola pre nás bezpečná?

Ďalšie opatrenia, vďaka ktorým vám ohrev jedla v mikrovlnke neublíži:

  • Postupujte len podľa návodu daného výrobcu.
  • Nepoužívajte mikrovlnku, ak sa nezatvárajú pevne dvere alebo sú ohnuté, deformované alebo iným spôsobom poškodené.
  • V žiadnom prípade si v mikrovlnke neohrievajte jedlo, ak viete, že pri ohrievaní budú dvere na nej otvorené.
  • Mikrovlnky nesmú byť používané vtedy, ak sú prázdne. V každom prípade sa riaďte návodom na použitie.
  • Ohrievajte si jedlo v takých nádobách, ktoré sú špeciálne vyrobené na použitie v mikrovlnnej rúre. Patria sem sklenené, keramické a plastové nádoby.  Všeobecne však platí, že kovové panvice alebo hliníkovú fóliu nemožno použiť. Môže sa stať to, že jedlo sa vám nezohreje rovnomerne a v horšom prípade sa vám môže mikrovlnka pokaziť.

Ak budete mikrovlnku bezpečne používať, určite vám nemôže vážne poškodiť zdravie. V každom prípade sa vždy hodí, striedať pripravovanie jedál na mikrovlnke a sporáku.

2013-04-17 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia