Čo nás na jedle tak priťahuje? Dôvod, prečo si niekedy doprajeme viac

26.01.2014

Myslíte si, že by ste zjedli viac jedla z väčšej alebo menšej misky? Brian Wansink, riaditeľ laboratória na Cornell University, prišiel na zaujímavé zistenie.

Nielen chuť a vôňa nás na jedle priťahuje, ale aj veľkosť porcie - a to i vtedy, keď jedlo nevyzerá zrovna najchutnejšie!

Zjedli viac z veľkej misy

Neuveriteľné výsledky výskumu jasne potvrdili fakt, že dáme na veľkosť porcie. Návštevníci kín vo Philadelphii zjedli o 45 % viac čerstvého popcornu, keď ich dostali vo veľkej mise - v porovnaní s tými, ktorým bol naservírovaný v menšom balení. Neskôr im bol podávaný 14 dní starý popcorn, no napriek tomu ho zjedli z väčšieho balenia o 34 % viac než z menšieho balenia.

Ovocie a zelenina na veľký tanier

Dobrou radou môže byť servírovať ovocie a zeleninu na veľkých tanieroch. Ak dostanete chuť na dezert, podávajte ho radšej na malom tanieri. Tak do seba dostanete viac dobrého a menej toho, čo v skutočnosti vlastne vôbec nepotrebujete.

26.01.2014  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: foodpsychology.cornell.edu

Ďalšie články

Feminity.sk

Diskusia