Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koniec zlej povesti o sacharidoch: Pre zdravé telo sú dôležité

Pre zdravé telo sú potrebné sacharidy napr. vo forme chleba.
Pre zdravé telo sú potrebné sacharidy napr. vo forme chleba.

Sacharidy nám škodia a sú nevhodné pri chudnutí - väčšina diét je o tom presvedčená, a preto ich vo svojom jedálničku vylučuje alebo odporúča len minimálne množstvo. Ide však o najabsurdnejší mýtus. Aby sme mali zdravé telo i myseľ, sú nevyhnutné.

Načo sú nám sacharidy?

Keď zjete potraviny s obsahom sacharidov, zmenia sa na glukózu - jeden z cukrov využívaný telom ako zdroj energie. Keďže telo môže získať určitú časť energie z bielkovín a tukov, najefektívnejšie sú pre tento účel sacharidy. Bez nich by sme nemohli premýšľať, pohybovať sa a naše srdce by mohlo prestať biť.

Sacharidy sú výborné pre športovcov. Je to pre nich dostupný zdroj energie a často preto praktizujú tzv. priberanie sacharidov. Ak sa zasýtia pred závodom jedlom bohatým na sacharidy, získajú energiu na celý beh. Každý z nás potrebuje energiu, či už na vykonávanie športových alebo každodenných činností. A to vám dajú sacharidy.

Aký je rozdiel medzi jednoduchými a zložitými sacharidmi?

Sacharidy poznáme jednoduché a zložité. Medzi jednoduché sacharidy patrí napr. cukor, biela múka a ryža. Tie majú jednoduché chemické zloženie, takže ľahko ich rozložiť na glukózu, ktorú potom telo využije ako energiu. Aj keď sú tieto jednoduché sacharidy ideálne vtedy, keď ste unavení a potrebujete rýchlu vzpruhu, energia vám dlho nevydrží. Glukóza sa rýchlo vyčerpá a ste znova unavení.

Zložité sacharidy majú zloženie komplexnejšie, takže potrvá dlhšiu dobu, kým ich strávite. Cukor sa totiž do krvi uvoľňuje postupne. A keďže spôsobujú miernejšie vyplavovanie inzulínu, telo sa cíti byť nasýtené dlhšiu dobu a ukladá menšie množstvo sacharidov vo forme tuku. Patrí sem celozrnný chleba, zemiaky, hnedá ryža, cestoviny apod.

Rozoznávame i nestráviteľné sacharidy, inak povedané vlákninu, ktoré sú v zelenine, ovocí, ale i v celozrnnom chlebe alebo hnedej ryži. Vláknina pomáha čistiť črevá a spomaluje vstrebávanie sacharidov, čím reguluje hladinu cukru v krvi.

Pozor na nebezpečné diéty

Dajte si pozor na diéty, ktoré zakazujú príjem sacharidov alebo doporučujú len minimálne množstvo. Takéto diéty môžu byť nebezpečné. Ak totiž neprijímate sacharidy, telo hľadá energiu inde, najčastejšie v proteínoch. Tie potom ale neplnia svoju pôvodnú úlohu. 

Nedostatočný príjem sacharidov môže viesť ku tzv. ketóze. To je stav, kedy telo páli uložené zásoby tuku, aby získalo energiu, pretože mu chýbajú sacharidy. Lenže ketóza má i svoje vedľajšie účinky. Okrem nedostatku energie môžete zažiť aj nevoľnosť, bolesti a točenie hlavy. Navyše vás môže potrápiť nepríjemný zápach z úst a dehydratácia.

"Proteín tvorí kyseliny. Tiež vaše telo vytvára kvôli metabolickým reakciám kyseliny. Ak nemáte sacharidy, ktoré vytvárajú zásady, ktorými sa kyseliny vyrovnajú, môžete si poškodiť vnútornosti. Najlepším spôsobom, ako telo uviesť do rovnováhy, je zásaditá strava - viac zložitých sacharidov," vysvetluje výživová poradkyňa Belinda Mann, aký dôsledok môže mať obmedzenie sacharidov.

Večer sú povolené

Určite ste počuli, že jesť sacharidy večer je zakázané. Opak je pravdou. Potvrdila to jedna štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise Obesity. Dve skupiny ľudí mali konzumovať potraviny s rovnakým príjmom sacharidov i proteínov s tým rozdielom, že jedna skupina ich mala jesť cez deň a druhá hlavne večer. Zistilo sa, že druhá skupina, ktorá si večer dopriala sacharidy, stratila väčšie množstvo váhy, zaznamenala tiež pokles telesného tuku i zníženie objemu v páse.

Prečo majú zlú povesť?

Za všetko môžu rafinované cukry, po ktorých nám rastie brucho. Akonáhle sa dostanú do tela, ľahko preniknú do krvi a spôsobia dramatické zvýšenie hladiny cukru v krvi a vylučovanie inzulínu. Prebytočná glukóza sa potom premieňa na tuk. Rafinované sacharidy sú tiež nutrične prázdne a odoberajú výživu z organizmu. Za tieto rafinované sacharidy považujeme jednoduché sacharidy.

"Rafinované sacharidy si vyžadujú prítomnosť určitých výživných látok, aby ich bolo možné stráviť. Tým pádom odoberajú tieto látky, ktoré by inak mohli telo živiť," vysvetľuje Belinda Mann.

Dajte sacharidom zelenú

Veľmi dobrým zdrojom jednoduchých sacharidov je ovocie, ktoré navyše obsahuje veľa vody. Prospešné sú aj ostatné "dobré " sacharidy ako celozrnné potraviny a hnedá ryža.

V rade potravín s dobrými sacharidmi nájdeme tiež veľké množstvo proteínov, vitamínov a minerálov.  Preto by mali tvoriť veľkú časť nášho jedálnička. Ženy by si mali dopriať 203 gramov zložitých sacharidov denne, pričom rafinované by nemali tvoriť viac ako 11 percent denného príjmu.

Preto zabudnite na mýtus, že sacharidy sú škodlivé, a že by sa nemali jesť vo večerných hodinách. Nie všetky sú zlé, preto si každý deň doprajte tie dobré, ktoré vás nabijú energiou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9