Milovníci letnej obuvi, POZOR: Tieto topánky podľa odborníka najviac NIČIA nohy!

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-09 16:00:00

Krásne na pohľad, no častokrát ide len o "efekt" a zdravotný aspekt ide do úzadia. Reč je o tých pekných topánkach, ktoré ste videli vo výklade obchodu. Vyzerajú ako ozdoba pre nohu, no v skutočnosti pohroma.

Podľa jedného odborníka sú žabky jedny z najhorších topánok pre nohy. Ako dodáva, majú tendenciu prinútiť vaše prsty, aby sa pri každom kroku prichytili k obuvy, čo časom vedie k bolestivým stavom nôh. Podiater a odborník zo Singapuru Paul Macaulay vymenoval na sociálnej sieti TikTok tri typy topánok, ktoré sú pre nohy priam katastrofou, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Žabky

Hoci za posledné obdobie sú dosť prepierané kvôli negatívnym účinkom na zdravie chodidiel a vôbec ľudského tela, žabky stále pre mnohých predstavujú základ leta. U odborníka, ktorý lieči chorobné stavy nôh, sú však na mieste číslo jeden v zozname topánok, ktorých by sa ani len nedotkol. Žabky totiž môžu spôsobiť tzv. kladivkové prsty, čo je zvláštny typ kostnej deformácie, ktorý postihuje hlavne druhý prst. Práve medzi prvým a druhým prsom je tenký remienok, čo to má na svedomí a tlačí na kožu. Kĺby na palci sa ohýbajú ako pazúr a stávajú sa nepružnými. Jedna z hlavných príčin je práve zle padnúca obuv. 

Neustále zvieranie prstov na nohách v dôsledku nosenia týchto šľapiek môže tiež viesť k zápalu šliach. Vtedy šľacha opuchne a zapáli sa, čo spôsobuje bolesť a stuhnutosť.

„Aj keď idete po rovnej ceste po ulici, je veľmi ľahké zakopnúť a spadnúť, keď ich máte na sebe,“ upozorňuje Macaulay. „Neposkytujú nohám žiadnu oporu."

Zlá podpora päty a klenby chodidla môže viesť k bolestivým a opuchnutým nohám a dokonca môže spôsobiť problémy s bedrami a kolenami.

Lodičky na tenkom opätku

Vyzerajú sexi a ženám v priebehu pár sekúnd vyčarujú sebavedomie. Avšak za akú cenu? Nielenže nie sú práve najpohodlnejšie, ale svojim nositeľkám prinášajú i riziko zranenia. 

"Nechcem odhovárať od všetkých topánok na opätku. Niektoré z nich sú v poriadku, ak ide o malý opätok, ktorý má 3-4 cm. Pre väčšinu ľudí sú tak v poriadku. Ale ihličky, to je už niečo iné. Moja kolegyňa nedávno spadla a zlomila si nohu. Hoci pekne vyzerajú, nestoja to za to," hovorí podiatrista. 

Štúdie ukázali, že nosenie topánok na vysokom opätku zvyšuje riziko zranení, muskuloskeletálnych bolestí a vzniku vybočeného palca, teda kostnatej hrče, ktorá sa tvorí na boku chodidla. Ihličky taktiež nútia úzke chodidlo do neprirodzeného tvaru V, čo môže časom spôsobiť deformácie, hovoria odborníci.

Nízke tenisky

Keď sa povie "nízke tenisky" alebo inak povedané "slip-on", špecialistovi sa zježia chlpy na rukách. 

"Sú pevnejšie, aby držali na nohách, takže stláčajú prsty a môžu spôsobiť problémy, ako sú neurómy," varuje špecialista.

Neuróm je zhrubnutie tkaniva okolo nervu v chodidle, ktorý bol podráždený alebo poškodený. Stav, ktorý súvisí s nosením tesných topánok, špicatých alebo topánok na vysokom opätku, môže spôsobiť vystreľujúcu, bodavú až pálčivú bolesť alebo pocit, že pod chodidlom je kamienok. Navyše, v nízkych teniskách má noha pcoit, že musí urobiť viac práce. Nohy sa môžu počas dňa cítiť pohodlne, no v skutočnosti sú unavenejšie v porovnaní s nosením podpornejších topánok.

„Ešte k tomu, topánky nevydržia dlho. "Opotrebujú sa veľmi rýchlo, takže za jeden až dva mesiaci ich vymeníte za nové a to nie je nič moc," dodáva odborník na záver. 

Fotogaléria


Tagy:
leto zdravie prevencia obuv žabky

2023-06-09 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia