Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÍZNAK v OČIACH, ktorý VARUJE pred tichým zabijakom: Indikátor vysokého CHOLESTEROLU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie sú len okno do duše. V nich spoznáte i to, čo sa práve deje vo vašom tele. Oči totiž prezradia nebezpečný stav, ktorý nebolí. Ak sa nelieči, je to už len krok od chorôb, ktoré vám dá najavo životne dôležitý orgán - srdce.

Vysoký cholesterol patrí medzi stavy, ktoré sa spočiatku nijak neprejavia. Nič vás nebolí a nemáte s ničím problém. Ale len navonok. Vo vnútri tela dochádza k zmenám, ktoré nie sú najpríjemnejšie a nesprospievajú organizmu. Takže, zatiaľ čo vy ste v sladkom nevedomí, že všetko je v úplnom poriadku, v skutočnosti môže byť pravda inde. 

Ako sa ukáže u mladších? 

Cholesterol prezradí preventívna prehliadka u všeobecného lekára, u ktorého podstúpite odber krvi. Tá odhalí, aké množstvo tukových látok máte v krvi a tým aj zvýšené riziko. V niektorých prípadoch sa môže ozvať aj inak. Hovorí sa o problémoch s kožou, ktoré môžu ukázať na vysoký cholesterol. Avšak, dokonca sa môže objaviť aj v očiach, uvádza sa na healthline.com.

Práve oči sa vám môžu snažiť povedať, že je cholesterol príliš vysoký. Týka sa to predovšetkým tých ľudí, ktorí majú menej ako 45 rokov. Cholesterol sa totiž netýka výlučne len starších ľudí, často napáda i mladšie ročníky. 

Sivý oblúk okolo vonkajších okrajov rohovky oka je vytvorený z lipidových (mastných) usadenín.
Zobraziť galériu (2)
Sivý oblúk okolo vonkajších okrajov rohovky oka je vytvorený z lipidových (mastných) usadenín.  (Zdroj: profimedia.sk)

Ak ste si všimli prstenec okolo dúhovky, ktorý ste tam predtým nemali, môže sa u vás vyvíjať tzv. corneal arcus. Ide o svetlo-sfarbený kruh, tvorený šedými, žltými alebo bielymi usadeninami na vonkajšom okraji rohovky. Hoci ide o bežný znak po strednom veku, čoho sa netreba obávať, iné je to v prípade, ak sa rozvinie pred dosiahnutím 45 rokov. Môže to byť príznak vysokého cholesterolu alebo familiárnej hypercholesterolémie, za ktorou sa skrýva dedičné ochorenie spôsobené mutáciami straty funkcií v géne pre LDL receptor.

Všímajte si viac svoje oči a myslite na jedno. Nie každá zmena v tomto zrakovom orgáne znamená výlučne len problémy s očami. 

Viac o téme: ZdravieOčiCholesterolPrevenciaRohovka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9