Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšia PRAVDEPODOBNOSŤ, že budete mať INFARKT: Tento DEŇ v týždni je RIZIKOVÝ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prežili ste včerajší pondelok v zdraví? Môžete si gratulovať. Na začiatku týždňa by sme si totiž podľa vedcov mali dávať zvýšený pozor. Hrozia problémy so srdcom.

Jeden výskum sa zameral na 10 528 pacientov, ktorí boli prijatí do nemocníc v Írsku v rokoch 2013 až 2018 so špecifickým srdcovým infarktom, čo je zároveň najťažší typ tohto stavu. Nazýva sa infarkt myokardu s eleváciou ST na EKG (STEMI) a ide o najzávažnejší druh srdcového infarktu. Vyskytuje sa vtedy, keď je hlavná koronárna artéria úplne zablokovaná, ako sa uvádza na insider.com

Symptómy tohto typu infarktu zahŕňajú bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, nevoľnosť, bolesť žalúdka, búšenie srdca, úzkosť, potenie a pocit závratu, ako uvádza Cleveland Clinic. U nežnejšieho pohlavia je však menej pravdepodobné, že bolesť na hrudníku bude signálom. Výskum zistil, že v prípadoch STEMI bol prudký nárast na začiatku pracovného týždňa, najčastejšie v pondelok. Spočiatku sa očakávalo, že to bude skôr v nedeľu, no opak je pravdou. 

Spánkový cyklus, alkohol a stres

Kardiológ Dr Jack Laffan, ktorý viedol štúdiu v Belfast Health and Social Care Trust, uviedol, že korelácia medzi STEMI a začiatkom pracovného týždňa už bola opísaná v inom výskume. Vedci si nie sú istí, čo je za tým, hoci sa predpokladá, že na vine je súbor viacerých faktorov. Odborník však dodáva, že určitú úlohu zohráva cirkadiánny rytmus - cyklus spánku alebo bdenia tela.

Najväčšia PRAVDEPODOBNOSŤ, že budete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Recenzia existujúcich dôkazov publikovaných v roku 2005, ktoré tiež zistilo, že kardiovaskulárne príhody sa častejšie vyskytujú na začiatku týždňa, naznačilo, že nadmerné pitie alkoholu cez víkend môže vyvolať srdcové problémy, hoci to nebolo jednoznačne dokázané. Preto by v pondelok mohli hroziť ťažkosti so srdcom. Najprv sa však hovorilo o nedeli. Stres z nadchádzajúceho pracovného týždňa v tento deň totiž môže zvýšiť hladinu hormónov adrenalínu a kortizolu v tele, takže sa zvýši krvný tlak a zrážanlivosť, a tým je aj väčšia šanca na riziko infarktu.

Treba zistiť viac

Už predchádzajúce výskumy naznačili, že zástava srdca je pravdepodobnejšia v pondelok. Tú je však potrebné odlišovať od srdcového infarktu. Kým pri zástave srdca prestane biť srdce a pacient upadne do bezvedomia, pri infarkte môže zostať pri vedomí a jeho srdce bude biť ďalej.

Zaujímavé je odhalenie jednej štúdie z roku 2019, do ktorej bola zapojená severozápadná komunita v USA. Podľa nej zástava srdca nedosiahla vrchol v pondelok. Navyše, trendom bol nižší počet prípadov v nedeľu.

Profesor Sir Nilesh Samani, medicínsky riaditeľ charitatívnej organizácie British Heart Foundation, komentoval nový výskum s prípadmi STEMI: „Teraz musíme zistiť o určitých dňoch v týždni viac, prečo sú pravdepodobnejšie na vznik nebezpečného stavu. Mohlo by to pomôcť lekárom lepšie porozumieť tomuto smrteľnému stavu, čím by sa zachránilo viac ľudských životov."

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaInfarktPondelok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9