Keď prehovoria NEFUNGUJÚCE črevá: Neznáme SIGNÁLY orgánu, ktoré si mnohí NEVŠIMNÚ

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-05 12:00:00

Črevá môžu prezradiť veľa o vašom zdraví. Dajú najavo, že niečo nie je v tele v poriadku. Nespoznáte to však len hnačkami a kŕčmi v bruchu. Môžu sa objaviť príznaky, ktoré si ľahko pomýliť s inými stavmi a ochoreniami.

Portál dailymail.co.uk odhaľuje menej známe príznaly zlého zdravia čriev: 

Nadúvanie

Po konzumácií určitých jedál môže nastať plynatosť, čo je signál, že črevá nerozkladajú jedlo tak, ako by mali.

„Mierna plynatosť a nadúvanie sú normálne. Ide o dobré znamenie, že mikroflóra funguje správne a pracuje na trávení vlákniny,“ uvádza Anna Pettitová, dietologička a špecialistka na črevá.

Dodáva, že silné nadúvanie a nadmerné dýchanie je už spojené s nepríjemnými črevnými príznakmi, ako je riedka stolica a nutkanie ísť na záchod, čo môže byť znakom malabsorpcie. Podľa odborníčky to môže byť spôsobené potravinovou intoleranciou, ako je intolerancia laktózy. Vyskytuje sa najmä počas deficitu enzýmu laktáza, ktorý pomáha tráviť laktózu – cukor v mliečnych produktoch.

„Niekedy sú tieto malabsorpčné symptómy spôsobené tým, že pankreas neprodukuje dostatok enzýmov na správne trávenie potravy," uvádza Pettitová. 

Stolica môže mať tiež oranžovú alebo bledú farbu s kúskami nestráveného jedla spolu s nadúvaním a nadmerným vetrom. Ak pociťujete pretrvávajúce nadúvanie alebo, ak je sprevádzané náhlou stratou hmotnosti, bolesťou brucha alebo hnačkou, mali by ste navštíviť praktického lekára, pretože podľa Guts UK môže ísť o príznak vážnejšieho ochorenia čriev.

Zmeny nálad

Odborníci tvrdia, že zdravé črevá priaznivo pôsobia na zdravú myseľ. Podľa Pettitovej sú duševné zdravie a trávenie prepojené cez os, resp. komunikáciu črevo - mozog. Ak dôjde k narušeniu tejto osi, môže nastať úzkosť, depresia, stres a iné duševné stavy, ako je schizofrénia. 

Toto narušenie je spôsobené nerovnováhou medzi mikroorganizmami v čreve, ktoré sú zodpovedné za udržanie zdravého trávenia. Štúdie naznačujú, že keď v čreve narastie príliš veľa „zlých“ baktérií, môže to viesť k psychickým, ale aj fyzickým problémom. Podľa odborníkov to môže byť spôsobené tým, že črevo poskytuje asi 95 percent serotonínu v tele – hormónu, ktorý ovplyvňuje náladu a emócie.

Kožné problémy

Niektoré potraviny môžu spôsobiť škvrny na koži. Medzi hlavných vinníkov tohto stavu patria rafinovaný cukor a nasýtené tuky, pretože spôsobujú dysbiózu, čiže nerovnováhu črevných baktérií. Následkami sú akné, ekzémy, psoriáza či dokonca lupiny. Rovnako ako os črevo – mozog existuje aj črevo – koža. Črevné mikróby nie sú zásobované správnymi mikróbmi u tých, ktorí dodržiavajú nezdravú stravu. To môže viesť k dysbióze, ktorá nabáda imunitný systém, aby vyvolal zápalovú odpoveď.

„Veľa kožných ochorení je spôsobených dysbiózou črevnej mikroflóry. Tá môže viesť k vyrážkam na koži, ekzému, rosacei, dermatitíde a iným, pretože všetky sú spôsobené zápalom,“ varuje Pettitová.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia črevá

2023-06-05 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia