ZABÚDATE aj vy na túto ČASŤ tela pri SPRCHOVANÍ? AMPUTÁCIA ako dôsledok u niektorých ľudí

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-04 15:00:00

Keď sa povie "najdôležitejšia časť tela", ktorá si vyžaduje svoju pozornosť pri sprchovaní, zrejme mnohých napadne podpazušie. Prirodzene preto, lebo sa zvykne najviac potiť. Chyba!

Lekár však varuje, že pozornosť treba venovať inej časti tela, v opačnom prípade by to mohlo mať neblahé následky na zdravie, ako sa píše na rd.com

Hrozia infekcie

Ako často si umývate nohy? Rýchle vydrhnutie a ich namočenie do vody s trochou sprchového gélu sa neráta. Minimálne podľa jedného lekára, ktorý sa špecializuje na zdravie pokožky. Ako tvrdí, nestačí vynaložiť minimálne úsilie na opláchnutie nôh. Ak si ich totiž umývate nesprávne, resp. nedostatočne, môže to viesť k vážnym infekciám. 

"Umývanie nôh je základným aspektom dobrej hygieny," prízvukuje Rosmy Barrios, MD. „Je dôležité dôkladne si umyť nohy mydlom a teplou vodou, pričom osobitnú pozornosť venujte oblastiam medzi prstami a chodidlám. Ak si ich pravidelne neumývate, bude to mať určitý dopad. Negatívny."

Našťastie, mnohým z negatívnych účinkov tohto zlozvyku sa dá vyhnúť, ak sa o svoje nohy správne staráte. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb to zahŕňa ich každodenné umývanie a úplné sušenie, strihanie nechtov na nohách, výmenu ponožiek a nosenie ochrannej obuvi. Ak je dobrá hygiena nôh na konci vášho zoznamu priorít, mohli by vás presvedčiť konkrétne príklady od lekára, aký to bude mať vplyv.

Nepríjemný zápach

Smradľavé nohy sú neškodné (okrem vášho nosa). Avšak, nie vždy to platí. Zápach je signálom nesprávneho umývania nôh.  

"Nohy sú náchylné na hromadenie potu a baktérií, čo môže viesť k nepríjemným zápachom," hovorí odborník.

Ako poznamenáva Cleveland Clinic, baktérie, ktoré žijú na vašej koži a v topánkach, sa živia potom, čo spôsobuje, že nohy majú nepríjemný zápach. Správnym a dostatočným umývaním nôh docielite, že tieto baktérie budete mať pod kontrolou, čím sa zabráni zápachu a infekciám.

Plesňové alebo bakteriálne infekcie

Pretože baktériám sa darí na vlhkých a tmavých miestach (vo vnútri topánok a ponožiek), infekcie môžu byť nešťastným výsledkom. Môžu byť plesňové alebo bakteriálne, v niektorých prípadoch dokonca vírusové.

Bežnou plesňovou infekciou je tzv. atletická noha, čo je infekcia na koži nôh. Plesňové infekcie nechtov sa môžu vyskytnúť aj vtedy, ak si nechty na nohách nestriháte a nečistíte, čo vedie k popraskaným a zafarbeným nechtom. A zatiaľ čo bakteriálne infekcie nôh sú menej časté, niektoré sa môžu vyskytnúť v dôsledku zlej hygieny, ako je ekzém.

Niektoré infekcie však môžu mať podľa doktora Barriosa vážne následky.

V závažných prípadoch môžu neliečené infekcie chodidiel viesť k amputácii, najmä u jedincov s oslabeným imunitným systémom alebo základnými zdravotnými problémami, ako je cukrovka. Preto je nevyhnutné uprednostniť hygienu nôh ako súčasť vašej celkovej hygienickej rutiny.“

Myslite na pravidelnú výmenu ponožiek. Treba dbať na to, aby boli vždy suché a čisté, to isté sa týka aj topánok. Mali by mať čas na vyschnutie, až si ich znovu obujete. 

Vyschnutá a popraskaná koža na chodidlách

Aj keď suchá, popraskaná koža na chodidlách (najmä okolo päty) nie je znakom toho, že si nohy neumývate, môže to znamenať, že sa nahromadila mŕtva koža. Súvisí s tým fakt, že si nohy správne nehydratujete. Nohy sa môžu ľahko vysušiť, ak sú príliš dlho vystavené horúcej vode (vo vani alebo sprche) a na pokožku sa neaplikuje správny hydratačný prípravok.

Podľa odporúčaní Americkej akadémie dermatológie (AADA) je po sprchovaní potrebné natrieť si nohy. Najlepší hydratačný prípravok na nohy by mal obsahovať „10 % až 25 % močoviny, alfa-hydroxykyseliny alebo kyseliny salicylovej“ a mal by sa natrieť ihneď po sprchovaní alebo kúpaní.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia nohy

2023-06-04 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia