Desivý POCIT pred SPÁNKOM, ktorý bežne mnohí zažívajú: O čo ide a ako sa ho ZBAVIŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-04 06:00:00

Keď vás mykne, zatiaľ čo oddychujete v posteli, ide o jednoznačný signál, že zaspávate. Niekedy je však toto šklbnutie také silné, až sa zobudíte. Prečo sa to deje a ako tomu zabrániť?

Odborníci tvrdia, že alkohol, kofeín a iné simulanty môžu viesť k tzv. hypnagogickým trhnutiam. Ide o nepokojné, nekontrolovateľné zášklby končatín počas prechodného štádia medzi bdelosťou a spánkom, keď sa srdcová frekvencia zníži, dýchanie sa spomalí a svaly sa uvoľnia. Z lekárskeho hľadiska je klasifikovaný ako myoklonus, krátke nedobrovoľné trhnutia svalu alebo skupiny svalov, píše sa to na dailymail.co.uk.

„Hypnické zášklby môžu postihnúť celé telo alebo len nohy,“ vysvetlila odborníčka na spánok Lisa Artisová.

Ako dodala, človek môže mať zároveň pocit, že padá, počuje isté zvuky a môže tiež vidieť záblesk svetla. Svojim pacientom, ktorým sa toto deje, radí, aby si zapisovali  čas, kedy sa uložili na spánok, koľko spali, či sa budili, pili alkohol, kedy si dali kávu počas dňa, pretože toto všetko môže spôsobiť nočné zášklby.

Čo sú to hypnagogické zášklby?

Ide o krátke nedobrovoľné zášklby svalu, alebo celej skupiny svalov. Majú tendenciu vás zobudiť pri prechode z prvého do druhého štádia spánku. Vtedy sa váš srdcový tep spomalí, rovnako ako dýchanie, a svaly sa začnú uvoľňovať. Môže to  byť sprevádzané pocitom padania, alebo vizuálnou halucináciou. Nadmerný príjem kofeínu a fyzický a emocionálny stres môžu zvýšiť ich frekvenciu.

Niektorí vedci sa domnievajú, že mozog nesprávne interpretuje stav tela v procese zaspávania. Myslí si, že človek je stále v bdelom stave, ale všimne si, že sa svaly nehýbu, a tak vyšle signál, aby sa dali do pohybu. Hypnické zášklby sú úplne normálne a podľa odborníkov sú len zriedka znakom akéhokoľvek ochorenia. Nie sú neurologickou poruchou.

Ako im predísť?

1. Uvoľnite sa

Ľudia sa môžu dostať do stresu kvôli zaspávaniu.

„Je naozaj dôležité dobre sa vyspať, pretože únava alebo nedostatok spánku zvyšujú riziko hypnických trhnutí,“ tvrdí Artisová.

Ak máte problémy zaspať, pred spánkom relaxujte, zhlboka dýchajte a pustite negatívne myšlienky z hlavy. Upokojíte tak myseľ, uvoľníte telo a ľahšie sa odoberiete do ríše snov.

2. Necvičte tesne pred spaním

Predpokladá sa, že cvičenie pred spánkom môže zvýšiť riziko.

„Ak si však zacvičíte dve až tri hodiny pred tým, ako sa uložíte do postele a po cvičení sa následne upokojíte, ľahšie sa vám zaspí,“ konštatovala odborníčka na spánok.

Ak beháte, cvičíte vysoko intenzívny intervalový tréning, bodypump alebo bodycombat, bude pre vaše telo a svaly ťažké spomaliť a uvoľniť sa, pretože ich to vystavuje väčšiemu stresu. „Presuňte tieto cvičenia radšej na ráno,“ radí Artisová. Naopak, plávanie, chôdza, pilates alebo joga a cvičenia, ktoré sa zameriavajú na dýchanie a strečing, vás pred spánkom uvoľnia.

3. Blokujte slnečné svetlo

Aby bol spánok čo najkvalitnejší, miestnosť, v ktorej spíte, by mala byť chladná, tmavá a tichá. Teplo, svetlo a hluk môžu ovplyvniť zaspávanie a sú tiež príčinou nepríjemných zášklbov.

4. Pite kávu bez kofeínu

Stimulanty ako káva môžu narušiť spánok a zvýšiť frekvenciu zášklbov. Ak ste milovníkom kávy a neviete bez nej žiť, minimálne osem hodín pred spaním prejdite na bezkofeínovú verziu.

Tipy na lepší spánok

Nespavosťou trpíte vtedy, že máte pravidelne problémy so spánkom. Môže sa to zlepšiť zmenou spánkových návykov. Dlhodobý nedostatok spánku môže spôsobiť obezitu, cukrovku a kardiovaskulárne ochorenia.

Najjednoduchšie spôsoby, ako zlepšiť spánkovú hygienu:

  • Choďte spať vždy v rovnakú hodinu
  • Vstávajte každý deň v rovnakom čase
  • Vytvorte si pokojný priestor na spánok
  • Hýbte sa, večer dajte prednosť relaxačným cvičeniam
  • Nesilte to, keď neviete zaspať, vstaňte a urobte niečo relaxačné
  • Zbavte sa kofeínu

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok insomnia zášklby

2023-06-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia