Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MÝTUS o správnom umývaní ZUBOV, ktorý vám otvorí oči: Na toto ZABUDNITE, inak si ZNIČÍTE chrup

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dlhé roky koluje medzi ľuďmi rada, ktorá sa nemusí zakladať na pravde. Treba si pritom dobre premyslieť, kedy presne siahnete po zubnej kefke na začiatku dňa. Mohlo by to ovplyvniť nielen celkové zdravie vašich zubov.

Prieskumy ukazujú, že až 40 percent ľudí si zle čistí svoje zuby. Najskôr raňajkujú a až potom nasleduje ústna hygiena. Ak to robíte aj vy, je načase to zmeniť!

Zabráni kazom

Čistenie zubov klasickou zubnou kefkou je základným pomocníkom v boji proti baktériám, ktoré sa rozrástli v ústach počas noci, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Zatiaľ čo vy spíte, baktérie sa vo vašich ústach množia a spôsobujú zubný povlak. Keď sa povlak nahromadí na zuboch, rozožiera sklovinu, čo spôsobuje kazy, preto je kľúčová prevencia. Doktor Sam Jetwa, viceprezident Britskej akadémie kozmetickej stomatológie tvrdí, že v tomto prípade je ústna hygiena neodkladnou záležitosťou.

Čistenie zubov ihneď po prebudení pred raňajkami nielenže pomáha odstrániť nahromadený povlak zo zubov, ale tiež aktivuje produkciu slín. Sliny tiež pomáhajú zabíjať baktérie v ústach,“ dodáva Jetwa.

Pri jedení baktérie vo vašich ústach rozkladajú jedlo a produkujú kyselinu. Raňajkovanie a pitie kávy alebo ovocného džúsu kŕmi tieto baktérie cukrom, tvorí sa kyselina a hrozí napadnutie zubnej skloviny.

Ak si čistíte zuby napríklad po vypití džúsu, v skutočnosti odstraňujete z povrchu zubov kyselinu z baktérií a džúsu. Tá dokáže oslabiť sklovinu a spôsobiť opotrebovanie a citlivosť zubov. Preto je vhodné počkať minimálne 30 minút po konzumácii a až následne si zuby vyčistiť. Doktor Jetwa dodáva že „ak si budete čistiť zuby ihneď po jedení, môže dôjsť k ďalšiemu poškodeniu skloviny, kedy je ešte celkom zraniteľná a citlivá.“

MÝTUS o správnom umývaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Svieži dych

Každý má po prebudení nepríjemný pocit z rannej arómy v ústach. Spôsobujú to baktérie, ktoré sa vám cez noc rozmnožili v ústach. Sliny sú zodpovedné za vyplavovanie častíc spôsobujúcich zápach, ale produkcia slín sa znižuje vtedy, keď spíte a máte sucho v ústach. To spôsobí nahromadenie baktérií, ktoré vydávajú nepríjemnú arómu.

Dr Clarke povedal: „Čistenie zubov pred raňajkami môže pomôcť odstrániť zápach z úst spôsobený baktériami. Toto je obzvlášť dôležité, ak plánujete s niekým komunikovať na začiatku dňa. Váš partner vám poďakuje."

Lepšia chuť jedla

Odborníci tvrdia, že čistenie zubov pred raňajkami dodáva lepší pocit a chuť do jedla. Doktor Alan Clarke, vedúci zubár kliniky Belfast Paste Dental vraví, že čistenie zubov pomáha odstrániť baktérie z úst, ktoré môžu narušiť chuť vašich raňajok.

Ostatní odborníci však hovoria, že povrchovo aktívne látky v zubných pastách narúšajú chuťové poháriky.Tieto chemikálie môžu spôsobiť, že chuť jedla nebude výrazná, ale jemnejšia, keďže potláčajú receptory, ktoré zachytávajú sladké chute v potravinách. Rovnako vedia zvýrazniť horkú chuť, vďaka čomu budú kyslé potraviny a nápoje chutiť intenzívnejšie, napríklad pomarančový džús.

Viac o téme: ZdravieZubyHygienaPrevenciaČistenie zubov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9