Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Viac BAKTÉRIÍ než na záchodovej doske: Toto MIESTO je doslova semenisko MIKROORGANIZMOV

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Okrem toho, že fitko je miestom pre ľudí, ktorí robia niečo pre svoje zdravie, zároveň predstavuje priestor plný patogénov. Tie sa držia na cvičebných pomôckach, ak sa pravidelne nečistia.

Keď si predstavíte množstvo spotených rúk a tiel, ktoré sa každý deň dostanú do kontaktu s cvičebným náradím v telocvični, nie je prekvapením, že vaše obľúbené fitness centrum pravdepodobne nie je tým najhygienickejším prostredím. Štúdia z roku 2021 odhalila, že rotopedy sa môžu "pochváliť" až 39-krát väčším množstvom baktérií ako tácka v jedálni, zatiaľ čo závažia obsahujú 362-krát viac patogénov ako záchodová doska, píše sa na livestrong.com.

Ak si myslíte, že keď cvičíte doma a ste jediná osoba, ktorá používa cvičebné vybavenie, čím ste v bezpečí, omyl. Závisí to od niekoľkých faktorov vrátane toho, ako často sa venujete jeho čisteniu.

„Naše telá neustále vylučujú prirodzene prítomné a vo všeobecnosti neškodné baktérie," konštatovala fitness odborníčka Kelly Reynoldsová.

Ako uviedla, vo väčšine prípadov tieto organizmy nespôsobujú choroby, ale na cvičebnom náradí sa môžu nachádzať aj škodlivé baktérie, ktoré sa vylučujú potom, hlienom, slinami a výkalmi a dotykom rúk sa dostanú do organizmu. Je preto podľa nej dôležité, pravidelne ich čistiť a dezinfikovať.

Čo hrozí, ak to nebudete robiť?

1. Infekcia kože

Cvičebné nástroje, ktoré často prichádzajú do styku s potom, sú semeniskom mnohých mikróbov. Podľa Reynoldsovej na nich nájdeme:

  • Plesne, ktoré spôsobujú atletickú nohu. Tieto huby prekvitajú vo vlhkých podmienkach a vytvárajú svrbivú, šupinatú vyrážku, ktorá sa môže šíriť kontaktom koža na kožu alebo kontaminovanými povrchmi.
  • ‌Stafylokokové baktérie. Aj keď sa tento typ baktérie často nachádza na pokožke bez toho, aby spôsoboval problémy, môže viesť k infekcii, ak sa dostane do otvorenej rany alebo rezu. Môžu mať za následok červené, opuchnuté a bolestivé pupienky alebo vriedky alebo dokonca vytvárať hnis. Vo vážnejších prípadoch môžu spôsobiť aj infekcie kostí a srdca, ktoré sa môžu prejaviť príznakmi podobnými chrípke, ako je horúčka a zimnica.

Viac BAKTÉRIÍ než na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Zhoršené akné

„Telesné tekutiny, nečistoty, kožné oleje a baktérie, ktoré sa hromadia na nečistom zariadení, môžu upchať póry, dráždiť pokožku a zhoršiť akné," poznamenala Reynoldsová.

Akné sa často vyskytuje na hrudi, hornej časti chrbta a ramenách, teda na častiach pokožky s najväčším množstvom mazových žliaz. Tieto mastnejšie oblasti sú zvyčajne časti, ktoré sa dotýkajú cvičebnej lavice alebo podložky na cvičenie.

3. Môžete sa cítiť zle

Nákazlivé vírusy, ako je chrípka, SARS-CoV-2 a RSV si môžete preniesť na svojich rukách do svojej domácnosti, ani o tom nemusíte vedieť. Ak si ruky neumyjete, stačí, keď sa dotknete cvičebného náradia a problém je na svete. Na pomôckach totiž môžu prežiť niekoľko dní a vy sa tak môžete infikovať.

4. Náradie sa môže poškodiť

Ak nebudete svoje cvičebné náradie pravidelne čistiť, môže sa časom opotrebovať a poškodiť.

„Pot môže mať prirodzené enzýmy, ktoré môžu korodovať a znehodnotiť tak povrchy zariadení," tvrdí Reynoldsová.

Podľa nej aj nečistota, prach a iné častice vrátane kožných buniek, vlasov môžu ovplyvniť fungovanie vybavenia. Môžu totiž upchať pohyblivé časti strojov, ako sú kolesá rotopedu alebo pás na bežiacom páse.

Ako ich čistiť?

„Najlepšie urobíte, ak cvičebné náradie pretriete po každom použití, aby sa počet zárodkov udržal na nízkej úrovni a minimalizovalo sa znehodnotenie povrchu," konštatovala Reynoldsová.

Pri výstroji, ktorú používate menej často, môže týždenné oprašovanie pomôcť zabrániť hromadeniu prachových častí.

Viac BAKTÉRIÍ než na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podložky na jogu

„Utierky s obsahom alkoholu sú pohodlné a kompatibilné s väčšinou povrchov," hovorí Reynoldsová.

Najskôr ju však vyčistite mydlovou vodou, ktorá odstráni väčšie nečistoty, aby alkohol mohol efektívnejšie preniknúť a odstrániť zvyšné baktérie.

Činky, kettlebelly, vzpieračské tyče a posilňovacie lavice

Dezinfekčné obrúsky alebo spreje a jednorazová handrička dokonale dekontaminujú  činky, kettlebely aj lavičky na cvičenie.

Odporové gumy na cvičenie

Gumy možno namočiť do zriedeného bieliaceho roztoku alebo utrieť dezinfekčnými utierkami. Používate látkové pásky? Vložte ich do sieťovaného vrecka na bielizeň a hoďte do bežného prania. Väčšina choroboplodných zárodkov sa zabije v sušičke alebo pri použití bieliacich prísad pri praní.

Bežecké pásy a stacionárne bicykle

Vo všeobecnosti sú alkoholové obrúsky bezpečné pre väčšinu elektroniky, ako sú bežecké pásy a vnútorné bicykle. Napriek tomu je najlepšie skontrolovať odporúčania výrobcu, týkajúce sa kompatibilných čistí a dezinfekčných prostriedkov.

Viac o téme: BaktérieFitness centrumZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9