Vstávate SKORO ráno do práce? Dôvod, prečo je to ZLÉ pre vaše telo!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-17 06:00:00

Hovorí sa, že ranné vtáča ďalej doskáče. Hoci na tom niečo môže byť, skoré vstávanie má i svoje negatíva. Ak sa zobúdzate stále na zvuk budíka, o tomto by ste mali vedieť.

Pojem „sociálny jetlag“ opisuje stav, keď ľudia musia počas týždňa vstávať s budíkom, namiesto toho, aby sa prirodzene prebúdzali a spali dlhšie, ako cez víkendy. Umelé prebúdzanie, keď sa spustí budík, rozhodí vnútorné telesné hodiny. Kvôli tomu sa cítime tak, ako keby sme prešli do krajiny s časovým posunom, píše sa na dailymail.co.uk.

Vplyv na celkovú spokojnosť a stres

Štúdia zistila, že ľudia s väčším "sociálnym jetlagom" majú prácu stresujúcejšiu a taktiež nižšiu životnú spokojnosť. Vedci sa pozreli na prieskum, ktorý v rokoch 2018 až 2020 v Českej republike dokončilo približne 4 500 ľudí. V prieskume sa pýtali, kedy ľudia chodia spať a vstávajú – keď pracujú, ako aj cez víkend či iné dni. Rozdiel v týchto časoch sa použil na výpočet „spánkového dlhu“ u ľudí.

Tí s väčším spánkovým dlhom, čo znamenalo väčší "sociálny jetlag", dali nižšie skóre z 10 na otázku, ako sú spokojní so svojím životom. Horšie skórovali pri otázke, či za posledných 12 mesiacov zažili tri druhy pracovného stresu - stres z dlhého pracovného času s priveľkými nárokmi, stres zo strachu, že prídu o prácu a strach z nehôd alebo úrazov v práci. Výsledky naznačujú, že neprirodzené skoré rána počas týždňa môžu spôsobiť, že sa budú cítiť pod väčším tlakom.

Štúdia odhalila, že kvalita spánku môže byť najdôležitejšia pre celkovú kvalitu života. Tí, ktorí uviedli dobrý spánok, boli vo všeobecnosti menej vystresovaní v práci a spokojnejší so svojím životom, rovnako ako ľudia s menším "sociálnym jetlagom". Boli však aj šťastnejší a hlásili lepšiu pohodu a zdravie.

Michaela Kudrnačová, vedúca autorka štúdie z Karlovej univerzity v Prahe, povedala: „V modernej spoločnosti máme prísne pravidlá, kedy musíme vstávať do práce a do školy. "Sociálny jetlag" je nedostatočne preskúmaný, no je dôležitý, keďže je ťažké dohnať spánok stratený v týždni cez víkend. Tieto výsledky naznačujú, že môže ovplyvniť životnú spokojnosť a pracovný stres, takže je potrebné sa na to bližšie pozrieť."

Štúdia, publikovaná v časopise PLOS ONE, vypracovala sociálny jetlag pomocou jednoduchej metódy hodnotenia, založenej na strednom bode ich nočného spánku. Napríklad, ak niekto šiel spať o 23:00 a zobudil sa o 7:00 počas týždňa, jeho stred spánku bol v polovici tohto obdobia, o 3:00. Ak išli spať o polnoci a cez víkendy sa zobudili o 10:00, stred ich spánku sa posunul na 5:00. To by viedlo k „spánkovému dlhu“ v dĺžke dvoch hodín, čo poukazuje na úroveň oneskoreného "sociálneho jetlagu".

"Sociálny jetlag" nesúvisel s úrovňou šťastia ľudí, ktorú hodnotili 10, alebo s ich celkovou pohodou, ktorá bola založená na tom, ako často počas predchádzajúcich dvoch týždňov uviedli, že sa cítili veselí, pokojní a aktívni. Nebolo to spojené ani so zdravím ľudí, ale skôr s pracovným stresom a životnou spokojnosťou – čo je dlhodobejšia miera spokojnosti ako šťastie.

Čím dlhšie ľudia spali, tým horšie bolo ich zdravie a šťastie, hoci autori štúdie naznačujú, že toto zistenie by mohlo byť skreslené ľuďmi s problémami duševného zdravia, ktorí majú tendenciu spať dlhšie.

Štúdia nezistila, že by ľudia, ktorí znížili svoj "sociálny jetlag", zaznamenali výrazné zlepšenie kvality svojho života, ale to zase môže byť spôsobené tým, že len zriedka zlepšia svoj nesúlad v spánku bez veľkých životných zmien, ako je narodenie dieťaťa alebo zamestnanie s inou prácovnou hodinou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie práca spánok vstávanie

2023-03-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia