NAJŠPINAVŠIE miesto v práci: UPOZORNENIE pre každého, kto si robí KÁVU alebo čaj

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-23 12:00:00

Kuchynka v práci je miesto na oddych, môžete si tam urobiť kávu, čaj či porozprávať sa s kolegami. Ide však aj priestor, ktorý sa len tak hmýri rôznymi baktériami.

Jedna organizácia poverila vedcov z Liverpool School of Tropical Medicine, aby analyzovali tampóny odobraté z množstva rôznych spoločných kuchýň na pracovisku. Ich zistenia boli šokujúce. Mikróby, ktoré sa zvyčajne šíria fekáliami a mnoho rôznych druhov húb sa našli na varných kanviciach, kľučkách dverí od chladničky, na kávovaroch a tlačidlách mikrovlnnej rúry, ako sa uvádza na liverpoolecho.co.uk.

Aké baktérie a mikróby boli nájdené?

Skúmané vzorky odhalili prítomnosť E.coli na kuchynských spotrebičoch. O tejto baktérii je známe, že môže viesť k celému radu gastrointestinálnych ochorení. Okrem toho bola na kávovare, kľučke dverí od chladničky a ovládacom paneli mikrovlnnej rúry objavená aj baktéria nazývaná Pseudomonas, ktorá sa často spája s infekciami dýchacích ciest. Aj mikrób Klebsielle, ktorý sa zvyčajne nachádza v ľudskom čreve a šíri sa tiež výkalmi, bol prítomný takmer na všetkých 11 kuchynských predmetoch.

Mikrobiológovia tiež informovali o tom, že sa na nich našlo aj veľké množstvo plesní, pričom medzi najviac postihnuté patrili kľučky dverí od chladničky. Jeden z hlavných výskumníkov doktor Adam Roberts uviedol, že aj keď sa všade okolo nás nachádza veľké množstvo baktérií a húb, predstavujú veľkú hrozbu pre tých, ktorí už majú oslabený imunitný systém.

„Niektoré mikróby, ak sa dostanú do nášho tela, môžu viesť k ochoreniu a infekcii, takže najjednoduchší spôsob, ako tomu zabrániť, je pravidelne si umývať ruky, najmä po toalete, pred a po jedle,“ radí odborník.

Slabá hygiena

Výsledky tejto štúdie ukázali, že spoločné kuchynské priestory sú plné rôznych druhov baktérií, z ktorých mnohé možno nájsť vo výkaloch. Naznačuje to, že ľudia si po toalete neumývajú ruky dôkladne, alebo vôbec a potom si idú uvariť čaj alebo pripraviť obed. Potenciálnym reťazovým efektom je, že ak sa jednotlivec, ktorý je náchylnejší na infekciu, dotkne istých povrchov, môže sa nakaziť a ochorieť.

„Jednoduchým spôsobom, ako sa pokúsiť minimalizovať toto riziko je dôkladná hygiena v maximálnej možnej miere,“ konštatoval doktor Roberts.

Riziko je vysoké

Spoločnosť preto vyzvala svojich pracovníkov, aby si dôkladne umývali ruky viackrát za deň a venovali osobitnú pozornosť spoločným priestorom, ako sú kuchyne a spoločné pracovné priestory.

„Po pandémii je fantastické vidieť ľudí, ktorí sa vracajú do práce, komunikujú so svojimi kolegami, popíjajú spolu kávu,“ uviedla riaditeľka verejného zdravia pre Warrington Tara Rajová.

Ako dodala, treba mať však na pamäti, že keď sme v práci, neustále sa dotýkame povrchov, ktoré obsahujú viacero baktérií. Spoločné kuchyne a toalety sú vysoko frekventované miesta, takže krížová kontaminácia a súvisiace riziko chorôb je veľmi pravdepodobné.

„Kľučky dverí chladničky, kávovary a varné kanvice boli miestami, kde sa našlo najviac baktérií a práve týchto spotrebičov sa dotýkame niekoľkokrát za deň,“ poznamenala.

Keďže sú voľným okom neviditeľné, tieto predmety môžu navonok vyzerať čisto, v skutočnosti môžu byť domovom veľkého množstva rôznych mikróbov.

„Je preto dôležité, urobiť všetko preto, aby sa znížilo riziko šírenia infekcií. Prvým krokom je zvýšená hygiena rúk,“ dodala Rajová.

Fotogaléria


Tagy:
kuchyňa baktérie zdravie práca

2023-03-23 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia