Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zhodené KILOGRAMY, ale aj koruna krásy: Čo CHÝBA vlasom a ako to NAPRAVIŤ pri chudnutí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci strata vlasov pri chudnutí nie je až taká nezvyčajná, netreba to brať ako samozrejmosť. Ako dopomôcť našej hrive a podporiť rast vlasov, zatiaľ čo sa ručička na váhe posúva smerom nadol?

Mnohí sa sťažujú na to, že im počas chudnutia začali padať vlasy. Ako sa uvádza na food.ndtv.com, na vine je zvyčajne nezdravý spôsob zhadzovania nadbytočných kíl. Pri zostavovaní diétneho režimu sa totiž viac zameriava na rýchle chudnutie. Výsledkom je, že vynechávajú určité dôležité skupiny potravín, čím sa vytvára "diera" vo výžive. Tá ovplyvňuje celkové zdravie, pokožku a samozrejme aj vlasy. Tie vyzerajú matne, drsne a podvyživene. Podľa odborníkov je tento typ vypadávania vlasov známy ako telogen effluvium. Ide o dočasný problém, ktorý zvyčajne trvá štyri mesiace, píše sa na food.ndtv.com.

Strata vlasov z diéty

Podľa Americkej akadémie dermatológie je normálne stratiť asi 50 až 100 vlasov denne. Problém nastáva vtedy, keď presiahne stovku. Jedným z mnohých dôvodov je podvýživa, ktorá je hlavným vinníkom vypadávania vlasov. Nedostatok výživy totiž negatívne ovplyvňuje ich zdravie. Internet je dnes plný módnych tipov na diéty, ktoré nás často zavádzajú.

„Väčšina ľudí sa snaží jesť čo najmenej, aby rýchlo schudli. Zo svojej stravy vylúčia ryžu, zemiaky, cestoviny, banány a iné, bez toho, aby sa poradili s dietológom,“ tvrdí odborníčka na výživu Mohita Mascarenhasová.

Ako dodala, módne diéty ako keto či rôzne detoxy náhle obmedzujú príjem jedla a kalórií.

„V dôsledku toho telo po určitú dobu nedostáva dostatok makro a mikroživín, čo spôsobuje vypadávanie," uviedla Mascerenhasová.

Strata bielkovín zas ovplyvňuje produkciu keratínu. Nutričná medzera často ovplyvňuje obsah aminokyselín v tele. Práve tie sú stavebnými kameňmi bielkovín, nevyhnutnými pre tvorbu keratínu a následný rast vlasov. Preto, keď držíte nízkokalorickú diétu, ktorá neobsahuje dostatok bielkovín, môžete zaznamenať výrazné vypadávanie vlasov. Aj obmedzujúce diéty vedú k nedostatku železa, zinku, bielkovín a esenciálnych mastných kyselín, bez ktorých vlasy strácajú na sile.

Zhodené KILOGRAMY, ale aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako podporiť rast hrivy počas chudnutia?

Jedlo má moc zlomiť naše zdravie. Preto je potrebné, zamerať sa na zdravú stravu bohatú na živiny, aby vlasy ostali pevné a žiarivé a zároveň zhodiť nejaké to kilo navyše. Tu je návod, ako to dosiahnuť.

1. Zostaňte hydratovaní

Je dôležité piť dostatok tekutín na vyplavenie toxínov z tela. Popíjanie vody podporuje chudnutie aj krvný obeh, napomáha tiež zdraviu vlasov.

2. Jedzte viac bielkovín

Zahrňte do svojej stravy dostatočné množstvo bielkovín, aby ste sa tešili celkovému zdraviu. Proteín je nielen skvelý pri chudnutí, ale tiež pomáha pri tvorbe keratínu vo vlasových korienkoch.

3. Jedzte sezónne ovocie a zeleninu

Jedzte veľa zeleniny a ovocia“. Túto vetu počúvame odmalička. Sezónne produkty sú nabité základnými živinami, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.

4. Vyhnite sa rýchlemu chudnutiu

Chudnutie je cesta, ktorá si vyžaduje čas, trpezlivosť a obetavosť. Odporúčania odborníkov sú jasné, treba si na tanier naložiť všetky základné živiny v správnom množstve, aby ste mohli stabilne zhadzovať nadbytočné kilogramy. Tým sa odstráni aj strach z podvýživy a chudnutia.

5. Vyhnite sa nezdravému jedlu

Nadbytok oleja, kalórií a trans-tukov môže byť smrteľný vo všetkých smeroch. Ak sa konzumuje často alebo vo veľkých množstvách, môže strava rýchleho občerstvenia viesť k nedostatku živín, čo následne vedie k vypadávaniu vlasov a priberaniu.

Viac o téme: ZdravieVypadávanie vlasovVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9