Ľahko si ju ZAMENIŤ s LENIVOSŤOU: Za NESCHOPNOSŤOU vstať z postele môže byť CHOROBA

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-10 12:15:00

Ak mávate ťažké rána a budík minimálne trikrát posúvate na neskorú hodinu, môže byť za tým viac, než len prebdená noc. Hrozí, že je za tým vážnejší stav, než si myslíte.

Zobudiť sa v ospalom stave nie je dnes nič výnimočné. Zatiaľ čo zvyčajne za tým býva uponáhľaný životný štýl, ktorý vám nedovolí "vypnúť" hlavu v nočných hodinách, môže sa za tým skrývať choroba. Maskuje sa za lenivosť, ktorú mnohí pripisujú neskoršiemu vstávaniu!

Prejav vážnejšieho problému

Dysánia je chorobný stav, ktorý sa prejavuje tým, že si po zobudení musíte poležať minimálne hodinu v posteli, píše sa na iflscience.com. Hoci nie je oficiálne uznávaná lekármi, opisuje neschopnosť ráno vstať z postele. Ľudia s dysániou majú jednoducho extrémnu túžbu zostať v posteli. Zvyčajne sa spája s podobným príznakom nazývaným klinofília, čo je abnormálne množstvo času stráveného v posteli počas dňa aj noci. Klinofília aj dysánia sú často prejavmi väčšieho chorobného stavu, ktorý si vyžaduje diagnostiku a liečbu.

Popri neschopnosti vstať z postele sprevádza dysánia často pocity intenzívnej únavy počas celého dňa a môže byť súčasťou základného zdravotného problému, ktorý môže byť podstatne závažnejší. Takýmito stavmi môžu byť okrem iného depresia, syndróm chronickej únavy, cukrovka, srdcové poruchy alebo fibromyalgia.

Mení sa s vekom

Typický čas strávený v posteli by mal byť podľa CDC približne sedem hodín alebo viac. Výskum však zistil, že sa to mení s vekom: potreby spánku sa môžu znižovať od detstva až po dospelosť, hoci nočný oddych nad sedem hodín je optimálny čas pre takmer všetky vekové kategórie. Je normálne, že máte chuť si zdriemnuť počas dlhého pracovného dňa, ale ak sa to deje neustále a nutkanie je silné, môže to znamenať problém.

Ak si myslíte, že ste zažili dysániu, a že to ovplyvňuje vaše celkové zdravie, poraďte sa s lekárom.

Fotogaléria


Tagy:
choroba prevencia vstávanie dysania

2023-03-10 12:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia