Kardiológ odhalil 10 PRÍZNAKOV chorého SRDCA: Pozor, ľahko ich ZAMENIŤ s inými stavmi!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-04 15:00:00

Srdcové choroby patria medzi najväčších zabijakov na svete. Kardiológ upozorňuje, že sú zákerné, keďže sa môžu ukázať v podobe, ktorý by mnohí ľudia mohli prehliadnuť alebo pripísať inému stavu.

Patrí sem napr. pocit závratu, keď sa náhle a rýchlo postavíte alebo opuchnuté nohy!

Ako sa môže prejaviť?

Dr Ameet Bakhai, kardiológ z nemocnice Spire Bushey v Londýne, varuje, že ľudia často ignorujú príznaky, „kým nie je príliš neskoro“. Podľa neho by každý zdravý dospelý človek mal byť schopný vybehnúť dve poschodia, rýchlo sa postaviť bez točení hlavy, zadržať dych na 20 sekúnd a vedieť si čupnúť na záchod – za predpokladu, že nemá iné zdravotné ťažkosti.

Málokedy sa hovorí o prvých príznakoch, ktoré naznačujú, že vaše srdce trpí a bojuje z plných síl, píše sa na dailymail.co.uk. Medzi ne patrí napr. ťažoba v ruke pri námahe, dýchavičnosť pri chôdzi do schodov a časté nepravidelné bitie srdca - to všetko môže byť znakom toho, že vaše srdce kričí o pomoc! Niektoré prejavy, ako ťažkosti so zohnutím sa a vstávaním, môžu naznačovať, že sa vaše srdce „neprispôsobuje vašej polohe alebo zadržiava v tele rezervnú tekutinu“. Netreba ignorovať ani potenie pri ľahkom cvičení, nevoľnosť s bolesťou na hrudníku a únavu po prebudení.

Mnohí ignorujú varovné signály

Až z 2 000 opýtaných dospelých viac ako polovica (54 percent) uviedla, že netušili o týchto symptómoch, ktoré súvisia so srdcovými problémami. Pritom 50 percent si uvedomilo, že ich zažili na vlastnej koži. 

"Srdcové problémy sa môžu často postupne zhoršovať, až kým jedného dňa nebudete mať komplikovanejší problém – tomu by sa dalo predísť, keby ste dbali na varovné signály," vysvetľuje doktor. 

Dodáva, že starostlivosť o svoje srdce je „nevyhnutná“ a mala by byť prioritou. Napriek nedostatočnej informovanosti o symptómoch až 68 percent opýtaných ľudí považuje zdravie srdca za „veľmi dôležité“, pričom u ľudí starších ako 65 rokov je to až 80 percent. Rob Hobson, odborník na športovú výživu povedal, že to ukazuje rozpor medzi tým, čo ľudia hovoria a robia o svojom zdraví.

"Milióny ľudí vedia, že zdravie srdca je životne dôležité, no ignorujú varovné signály, konzumujú nezdravé jedlo a fajčia. Prieskum ukázal, že ľudia sa snažia urobiť zmeny, ale je evidentný nedostatok vedomostí," dodal.

Prieskum tiež zistil, že 26 percent ľudí neklasifikovalo symptómy ako „vážne“, zatiaľ čo 17 percent si myslelo, že sú príliš mladí na to, aby trpeli srdcovými problémami.

Dr Bakhai povedal: „Je to nezmysel, pretože srdcové ochorenie môže postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií.“


Tagy:
srdce príznaky srdcové choroby

2023-03-04 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia