Mávate často NÁDCHU? Zrejme si OBHRÝZATE nechty, čo ešte môže SPUSTIŤ tento NÁVYK!

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-14 12:30:00

Uvoľňuje stres a zmierňuje psychické napätie. Ide však o jedinú výhodu obhrýzania nechtov. Ani zďaleka nepredstavuje len neestetický zlozvyk.

Raz za čas si takmer každý zahryzne do nechtu alebo kutikuly, najmä vtedy, ak nemá po ruke nožničky a zalomený necht, či trčiaca kožička ho irituje, uvádza sa na livestrong.com.

„Sú však aj takí, ktorí to robia neustále. Uľavujú si takto od nudy alebo stresu,“ konštatoval klinický psychológ Aaron Weiner.

Ako vysvetlil, v podstate ide o rozptýlenie. Nuda aj stres podľa neho pramenia z pocitu nepokoja, takto sa jednoducho dokážu upokojiť. Hryzenie nechtov je bežnejšie u detí ako u dospelých a podľa University of Michigan sa väčšina ľudí tohto zlozvyku zbaví v čase, keď dosiahnu tridsiatku.

Pozrite sa na 4 dôvody, prečo by ste s tým mali prestať čo najskôr:

1. Do tela sa dostávajú choroboplodné zárodky

„Ľudia, ktorí si obhrýzajú nechty, sú častejšie prechladnutí a trápia ich aj gastrointestinálne infekcie," tvrdí odborník na infekčné choroby Nikhil Bhayani.

Zatiaľ čo sa na rukách ukrýva veľa baktérií, okolo nechtov sa ich nachádza ešte viac. Je to domov stoviek tisíc mikróbov.

„Keď si hryziete nechty, všetky tieto baktérie sa prenesú priamo do úst a vy sa môžete ľahšie infikovať,“ upozorňuje odborník.

2. Zvyšuje sa riziko kožných infekcií

Stalo sa vám niekedy, že sa rezná rana alebo škrabanec zašpinil a infikoval? Rovnaké riziko vám hrozí, keď si obhrýzate nechty a kožičku v jeho okolí. Dochádza totiž k narušeniu kože a k vytvoreniu malej ranky, do ktorej sa môžu baktérie ľahko dostať.

„Tie môžu preniknúť do hlbších vrstiev kože, čo spustí infekciu," varuje doktor Bhayani.

Prejaviť sa to môže začervenaním, citlivosťou a opuchom okolo nechtu a dokonca hnisavým ložiskom.

3. Môžete si poškodiť zuby alebo ďasná

Ako keby celá vec s mikróbmi nebola dosť zlá, obhrýzanie nechtov môže poškodiť aj zuby.

„Má to škodlivý vplyv na zubnú sklovinu, ktorá sa môže naštiepiť, alebo prasknúť,“ konštatovala ortodonistka Heather Kunenová.

Ak sa úlomky nechtov a baktérie usadia medzi zubami a pod ďasnami, spustia tvorbu kazu a infekciu.

4. Zapáchajúci dych

Ak si obhrýzate nechty, je možné, že začnete zápasiť s nepríjemným zápachom z úst.

„Keď sa do ústnej dutiny dostávajú nebezpečné patogény, vzniká riziko orálnej a systémovej infekcie," tvrdí zubárka Kunenová.

Konzumácia mikroorganizmov priamo alebo nepriamo vedie k halitóze alebo zápachu z úst.

Ako s tým prestať?

Nie je to až tak jednoduché, ako by sa zdalo. Mnoho ľudí to robí automaticky, ani si to neuvedomujú. Existujú však stratégia ako skoncovať s týmto zlozvykom:

  • Zistite, čo je spúšťačom vášho problému. Robíte to, keď sa nudíte?  Zamestnajte svoju myseľ niečím iným, napr. venujte sa nejakej novej záľube. 
  • Nájdite si iný spôsob, ako zamestnať ruky alebo ústa.​ Majte nablízku stresovú loptičku, ktorú budete pravidelne stláčať. Keď to na vás príde, dajte si žuvačku.
  • Naneste si na nechty lak s nepríjemným pachom.​ Keď si vložíte necht do úst, prejde vás chuť zakusnúť sa.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nechty prevencia obhrýzanie

2023-02-14 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia