Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo ísť do chomúta? MANŽELSTVO ako ZÁCHRANA pred CHOROBOU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, či ste vo vzťahu čerstvo zamilovaní a cítite sa ako v ružovej záhrade alebo si prechádzate ťažkým obdobím. V oboch prípadoch sa vďaka partnerovi vyhnete nebezpečnej chorobe.

Už predchádzajúci výskum zistil, že manželstvo môže viesť k množstvu zdravotných výhod vrátane dlhšieho života, menšieho počtu mozgových príhod a infarktov, nižšieho rizika depresie a zdravšieho stravovania než u slobodných, ako informuje dailymail.co.uk.

Podľa výskumu ľudia, ktorí žijú s partnerom, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú mať vysokú hladinu cukru v krvi, ktorá môže viesť k cukrovke 2. typu, bez ohľadu na to, aký harmonický je ich vzťah. Odborníci sa domnievajú, že páry navzájom ovplyvňujú svoje správanie – napríklad aj stravu – a majú tendenciu k vyššiemu spoločnému príjmu, čo môže viesť aj k zdravšiemu rozhodovaniu, čo sa týka toho, čo vložia do úst.

Vzťahy a cukrovka

Vedci sa však chceli zamerať na to, ako dlhodobý vzťah ovplyvnil hladinu cukru v krvi, čo môže byť výsledkom faktorov vrátane toho, čo jeme, hormónov i stresu. Analyzovali údaje od viac ako 3 300 dospelých vo veku 50 až 89 rokov z anglickej Longitudinal Study of Ageing. Ľudí sa pýtali, či majú manžela, manželku alebo partnera, s ktorým žijú, pričom u 76 % účastníkov sa zistilo, že sú zosobášení alebo žijú spolu v jednej domácnosti. Dostali tiež otázky, aby popísali úroveň napätia a podpory vo vzťahu.

Prečo ísť do chomúta?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky sa potom analyzovali spolu s údajmi získanými zo vzoriek krvi odobratých každé štyri roky, ktoré merali priemerné hladiny glukózy v krvi, známe ako HbA1c. Odborníci z University of Carleton v kanadskej Ottawe a University of Luxembourg zistili, že tí, ktorí žili v manželstve alebo v spoločnej domácnosti, mali v priemere o pätinu (21 %) nižšiu hladinu cukru v krvi ako slobodní, rozvedení alebo pozostalí. To isté platilo pre mužov aj ženy.

Strata partnera = dôsledky pre zdravie

Kvalita vzťahu nespôsobila významný rozdiel v porovnaní s priemernými hladinami glukózy v krvi, čo je podľa nich prekvapujúce. Predchádzajúce zistenia totiž naznačili, že podporné vzťahy sú najprospešnejšie. Tí, ktorí zažili manželské prechody – ako napríklad rozvod – zaznamenali významné zmeny v hladinách HbA1c a pravdepodobnosti prediabetu, čo je stav, ktorý často predchádza cukrovke.

Katherine Fordová z Carleton University v Ottawe, ktorá viedla štúdiu, naznačila, že sa ukázalo, ako sa zdravie ľudí môže prelínať práve vo vzťahoch.

„Predpokladala by som, že manželstvo a partnerské spolužitie si vyžadujú osobitnú emocionálnu investíciu počas dlhého časového obdobia. Význam tohto typu vzťahu pravdepodobne znamená, že jeho strata môže mať dôsledky pre zdravie, ako je priemerná hladina cukru v krvi,“ tvrdí odborníčka.

Prečo ísť do chomúta?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lepšie ako byť single

Podľa najnovších údajov z Diabetes UK má viac ako 4,9 milióna ľudí vo Veľkej Británii cukrovku, pričom približne 7 milión ľudí je v riziku vzniku tohto ochorenia.

Odhaduje sa, že 850 000 ľudí žije s cukrovkou 2. typu, no nie sú diagnostikovaní, pričom veľká väčšina prípadov je spojená s nezdravým životným štýlom. Zistenia publikované v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care prišli na to, že vzťahy môžu byť kľúčom k udržaniu nízkej hladiny cukru v krvi, pričom každý vzťah sa ráta a je lepší, ako byť single.

Navrhujú zvýšenú podporu pre starších dospelých, ktorí prechádzajú rozvodom alebo smrťou svojho partnera. V každom prípade vzťahy by sa mali podporovať v neskoršom živote, aby sa znížilo riziko zdravotných problémov.

Výskumníci dospeli k záveru: „Naše výsledky celkovo naznačujú, že manželské vzťahy boli nepriamo úmerné hladinám HbA1c bez ohľadu na rozmery manželskej podpory alebo napätia. Zdá sa, že tieto vzťahy majú ochranný účinok proti hladinám HbA1c nad prahom pred cukrovkou."

Viac o téme: ZdravieManželstvoCukrovkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9