PEKLO, aké by nikto nechcel zažiť: Rebríček 20 NAJHORŠÍCH bolestí, ktoré spôsobujú MUKY

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-06 06:00:00

Britská Národná zdravotná služba sa podelila o zoznam najväčších bolestivých stavov, ktorými si človek môže prejsť. Niektoré z nich tak ochromia celé telo, že pacienti padajú opakovane do mdlôb.

Pozrite sa na rebríček bolestivých stavov a chorôb podľa thesun.co.uk, kvôli ktorým nemôže trpiaci vykonávať bežné úlohy a majú veľký vplyv na život: 

1. Endometrióza

Endometrióza je stav, keď tkanivo podobné výstelke maternice začína rásť na iných miestach, ako sú vaječníky a vajcovody. Sprevádza ho neznesiteľná bolesť. Najhorší je na tom fakt, že ide o dlhodobý stav, ktorý môže postihnúť ženy v akomkoľvek veku. Hoci sa nedá úplne vyliečiť, môžete ho mať pod kontrolou. Príznaky sa môžu líšiť, no zahŕňajú panvovú bolesť, bolesť po sexe, pocit nevoľnosti a ťažkosti s otehotnením. Trpiaci často tiež zažívajú ťažké a bolestivé obdobia.

2. Pásový opar

Ide o infekciu, ktorá spôsobuje bolestivú vyrážku. Medzi prvé pejavy patrí brnenie v oblasti kože alebo bolesť hlavy pred tým, ako sa o niekoľko dní neskôr objaví vyrážka. Zahojenie vyrážky môže trvať až štyri týždne, počas ktorých môže byť koža bolestivá.

3. Harnia disku

Za týmto stavom sa skrýva vyklenutá platnička. Vtedy sa mäkký vankúšik tkaniva medzi stavcami v chrbtici vytlačí von. Ak toto tkanivo tlačí na nervy, ktoré prechádzajú miechou, môže to byť neznesiteľné. Hrozia bolesti dolnej časti chrbta, necitlivosť alebo mravčenie v ramenách, pažiach, chrbte, nohách alebo chodidlách, bolesť krku, problémy s ohýbaním alebo narovnávaním chrbta a svalová slabosť. Je dosť možné, že bolesť ucítite nielen v krížoch, ale aj v oblasti zadku a v nohách - v tomto prípade ide o stav s názvom ischias.

Zatiaľ čo vo väčšine prípadov sa bude pomaly zlepšovať odpočinkom, jemným cvičením a liekmi proti bolesti, v ťažších prípadoch prichádza na rad operácia.

4. Apendicitída

Apendicitída zvyčajne začína bolesťou v strede brucha, pričom môže prísť a odísť. Počas niekoľkých hodín sa bolesť dostane do pravej dolnej časti, kde sa zvyčajne nachádza slepé črevo, a stáva sa konštantnou a silnou. Tlačenie na túto oblasť, kašeľ alebo chôdza môžu bolesť zhoršiť. Ak máte apendicitídu, môžete mať aj iné príznaky vrátane nevoľnosti, straty chuti do jedla, zápchy alebo hnačky a vysokej teploty.

5. Syndróm zmrznutého ramena

Zmrznuté rameno znamená, že je bolestivé a stuhnuté mesiace, niekedy aj roky. Stáva sa to vtedy, keď sa zapáli tkanivo okolo ramenného kĺbu. Lekári to zvyčajne liečia cvičeniami na ramená a liekmi proti bolesti.

6. Klastrová bolesť hlavy

Ide o neznesiteľné záchvaty bolesti na jednej strane hlavy, často pociťované okolo oka. Začínajú rýchlo a bez varovania. Môže ich dostať ktokoľvek, ale sú bežnejšie u mužov a majú tendenciu začať vo veku 30 alebo 40 rokov.

7. Zlomené kosti

Ku zlomeninám obvykle dochádza po nejakej nehode. Medzi tri najčastejšie príznaky zlomenej kosti patria bolesť, opuch a deformácia. Niekedy však môže byť ťažké zistiť, či je kosť zlomená, ak nie je posunutá.

8. Komplexný regionálny bolestivý syndróm (CRPS)

Pri tomto progresívnom ochorení osoba pociťuje pretrvávajúcu silnú a oslabujúcu bolesť. Hoci väčšina prípadov je vyvolaná zranením, výsledná bolesť je oveľa závažnejšia a trvácnejšia ako tie normálne. Bolesť zvyčajne postihuje iba jednu končatinu, ale niekedy sa môže rozšíriť aj do iných častí tela. Pokožka postihnutej časti tela môže byť taká citlivá, že jemný dotyk, náraz alebo dokonca zmena teploty môže spôsobiť intenzívnu bolesť. Postihnuté miesta môžu tiež opuchnúť, stuhnúť alebo hrozia kolísavé zmeny farby či teploty. Syndróm sa často časom postupne zlepšuje. Niektorí ľudia však pociťujú bolesť aj niekoľko rokov!

9. Infarkt

Srdcový infarkt, v medicíne známy ako infarkt myokardu, je vážny stav, pri ktorom je prívod krvi do srdca náhle zablokovaný, zvyčajne krvnou zrazeninou. Nedostatok krvi do srdca môže vážne poškodiť srdcový sval a môže byť život ohrozujúci. Príznaky môžu zahŕňať bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, pocit slabosti a úzkosti. Nie každý pociťuje bolesť na hrudníku - často môže byť bolesť zamenená za poruchu trávenia.

10. Artritída

Artritída je bežný stav, ktorý spôsobuje bolesť a zápal v kĺbe. Osteoartritída a reumatoidná artritída sú dva najbežnejšie typy artritídy.

11. Dna

Dna spôsobuje náhlu silnú bolesť kĺbov. Je ťažké ju diagnostikovať, keďže príznaky sú podobné ako u iných stavov. Lieči sa zvyčajne protizápalovými liekmi, ako je ibuprofén.

12. Kosáčikovité ochorenia

Kosáčikovité choroby je názov pre skupinu dedičných zdravotných stavov, ktoré ovplyvňujú červené krvinky. Najzávažnejším typom je kosáčikovitá anémia. Ide o vážny a celoživotný zdravotný stav, hoci liečba môže pomôcť zvládnuť mnohé symptómy.

13. Migréna

Zvyčajne mierna alebo silná bolesť hlavy pociťovaná ako pulzujúca na jednej strane hlavy. Mnoho ľudí má tiež príznaky, ako je nevoľnosť, vracanie a zvýšená citlivosť na svetlo alebo zvuk. Ide o bežný zdravotný stav, ktorý postihuje približne 1 z 5 žien a 1 z 15 mužov.

14. Ischias

Ischias je, keď je podráždený ischiatický nerv, ktorý prechádza od bedier až k chodidlám. Príznaky môžu byť horšie pri pohybe, kýchaní alebo kašľaní. Zvyčajne sa to zlepší za štyri až šesť týždňov, ale môže trvať aj dlhšie.

15. Obličkové kamene

Obličkové kamene sa zvyčajne nachádzajú v obličkách alebo v močovode, trubici, ktorá spája obličky s močovým mechúrom. Môžu byť extrémne bolestivé a viesť k infekciám obličiek alebo k nesprávne fungujúcim orgánom, ak sa neliečia. Kamene sa môžu vyvinúť v jednej alebo oboch obličkách a najviac postihujú ľudí vo veku 30 až 60 rokov.

16. Neuralgia trojklaného nervu

Neuralgia trojklaného nervu je náhla, silná bolesť tváre. Často sa opisuje ako ostrá vystreľujúca bolesť alebo ako zásah elektrickým prúdom do čeľuste, zubov alebo ďasien. Zvyčajne sa to deje v krátkych, nepredvídateľných epizódach, ktoré môžu trvať niekoľko sekúnd až približne dve minúty a skončia sa tak náhle, ako začnú. Neuralgia trojklanného nervu postihuje vo väčšine prípadov iba jednu stranu tváre, pričom bolesť sa zvyčajne prejavuje v dolnej časti.

17. Akútna pankreatitída

Akútna pankreatitída je stav, pri ktorom sa pankreas zapáli počas krátkej doby. Pankreas je malý orgán, ktorý sa nachádza za žalúdkom a pomáha pri trávení. Väčšina ľudí s akútnou pankreatitídou sa asi do týždňa začne cítiť lepšie a nemajú žiadne ďalšie problémy. U niektorých ľudí s ťažkou akútnou pankreatitídou sa však môžu vyvinúť vážne komplikácie. Akútna pankreatitída sa líši od chronickej miestom, kde sa pankreas natrvalo poškodil zápalom počas mnohých rokov.

18. Žalúdočný vred

Žalúdočné vredy sú otvorené rany, ktoré sa tvoria na sliznici žalúdka. Vredy sa môžu vyskytnúť aj v časti čreve tesne za žalúdkom. Tieto sú známe ako dvanástnikové vredy. Najčastejším príznakom žalúdočného vredu je pálivá alebo hlodavá bolesť v strede brucha.

19. Fibromyalgia

Fibromyalgia, tiež nazývaná fibromyalgický syndróm (FMS), je dlhodobý stav, ktorý spôsobuje bolesť v celom tele. Okrem rozšírenej bolesti môžu mať ľudia aj zvýšenú citlivosť, extrémnu únavu, svalovú stuhnutosť, problémy so spánkom, bolesti hlavy a syndróm dráždivého čreva (IBS). Hoci v súčasnosti neexistuje žiadny liek na fibromyalgiu, existujú liečby, ktoré pomáhajú zmierniť niektoré symptómy a uľahčujú život s týmto stavom.

20. Bolesť po operácii

Po operácii je bežné pociťovať nejakú bolesť, hoci intenzita sa bude líšiť v závislosti od typu operácie. Na druhej strane, nie je dobré zažívať obrovské bolesti. Ako uvádza webová stránka Národnej zdravotnej služby (NHS), nemali by ste mať pocit, že po zákroku treba očakávať neznesiteľné stavy. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesti choroby

2023-02-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia