Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

UMÝVANIE vlasov môže skôr UŠKODIŤ: TRIKY, ako inak DOSIAHNUŤ čistú a lesklú korunu krásy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Snažíte sa dosiahnuť krásne a lesklé vlasy tým, že si ich umývate každý deň? Chyba, dosiahnete tak len pravý opak. Choďte na to inak a odmenou bude zdravo vyzerajúca hriva.

Príliš časté umývanie vlasov totiž vedie k zvýšenej tvorbe mazu a nežiadúcemu mastnému vzhľadu koruny krásy. V konečnom dôsledku potom vyzerajú špinavšie, ako by ste chceli, upozorňuje steptohealth.com. Aj zachovanie pH pokožky hlavy si vyžaduje primeranú hygienu, no netreba to s ňou preháňať. Čo robiť, aby boli vlasy naozaj krásne a plné života?

1. Neumývajte ich každý deň

Mazové žľazy totiž začnú produkovať viac nechceného mazu, a to je práve to, čo nechcete.

2. Sme to, čo jeme

Toto príslovie je pravdivejšie, ako si myslíte. Takže ak chcete, aby vaše vlasy zostali dlhšie čisté, potom je najlepšie kontrolovať, čo vkladáte do úst. Vylúčiť by ste mali mastné, vyprážané jedlá, cukor, biely chlieb a konzervované pokrmy. Namiesto toho zaraďte do svojho jedálnička potraviny, ktoré pomáhajú znižovať činnosť mazových žliaz.

Patrí sem:

  • ovocie
  • zelenina
  • mliečne výrobky
  • chudé mäso
  • orechy

3. Vyskúšajte suché šampóny

Aby ste suchým šampónom odstránili mastnotu, musíte vlasy rozdeliť na časti a naniesť ho ku korienkom, ako keby to bol lak na vlasy. Počkajte 10 minút a potom si vlasy vykefujte. Takto vytvoríte okolo mastných vlasov vrstvu, ktorá im pomôže zostať dlhšie čisté.

UMÝVANIE vlasov môže skôr
Zobraziť galériu (2)

4. Neumývajte si vlasy veľmi horúcou vodou

Teplota vody, ktorou si oplachujeme vlasy, zohráva dôležitú úlohu, pokiaľ ide o to, aby ostali dlhšie čisté. Odborníci odporúčajú, umývať si vlasy vlažnou alebo studenou vodou, ale nikdy nie horúcou, pretože zvyšuje množstvo kožného mazu, ktorý pokožka hlavy produkuje. Mali by ste ich aj sušiť prirodzene, nie fénom.

5. Zapleťte si vlasy

Ak nemáte čas umyť si vlasy, zapleťte si ich. Tým skryjete mastné korienky. Čím hrubší vrkoč, tým lepšie.

6. Zmeňte cestičku

Urobte si cestičku na opačnej strane, ako ju zvyčajne nosíte. Keď sú vaše vlasy zvyknuté na určitú polohu, špinia sa práve v tej oblasti. Zároveň tým dosiahnete väčší objem a čistejší vzhľad.

7. Pravidelne umývajte kefu na vlasy

Kefu alebo hrebeň, ktorým sa češete, by ste mali čistiť aspoň raz týždenne. Keď to nerobíte, zvyšky kožného mazu, kondicionéru alebo iných produktov, ktoré môžu zostať na kefe, sa dostanú do vlasov. Stačí kefu opláchnuť vlažnou vodou a šampónom alebo mydlom.

8. Pred spaním si prečešte vlasy

Dobrým trikom, ako udržať vlasy dlhšie čisté, je poriadne ich prečesať pred spaním. Potom si ich môžete dať do voľného copu a uložiť sa na spánok.

9. Vyhnite sa rovným účesom

Ak máte mastné vlasy, rovný účes spôsobí, že budú vyzerať špinavšie a mastnejšie. Aby ste sa tomu vyhli, najlepšou možnosťou je trochu prečesať korienky, aby ste dosiahli väčší objem a vlasy potom dať do drdola.

10. Naučte sa umývať si vlasy

Ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky, musíte mať na pamäti túto techniku:

  • Keď si ich umývate, neškriabte si pokožku hlavy. Namiesto toho šampón jemne rozotrite končekmi prstov.
  • Nenanášajte kondicionér ku korienkom, iba od polovice ku končekom.
  • Vlasy nakoniec dobre vyžmýkajte a potom odstráňte prebytočnú vlhkosť uterákom.
Viac o téme: ZdraviePrevenciaVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9