Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Muž mal BOLESTI hlavy po ALKOHOLE až 1 mesiac: Pravda o tom, prečo vám VODA nepomôže!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si kladiete otázku, ako je možné, že po vypití niekoľkých pohárov vody a veľkých raňajkách bolesti neustupujú, konečne prichádza odpoveď. Čo s tým robiť?

Zobudíte sa s príšernou bolesťou hlavy. Žalúdok sa vám krúti a napína vás na zvracanie. K tomu sa pridáva zápach z úst a nekonečné sucho. Ako dlho to môže trvať? Podľa lekárov až 4 týždne! Čítate dobre. V roku 2007 lekári v Škótsku informovali o prípade muža, ktorý mesiac po vypití 60 pollitrov piva pociťoval bolesti hlavy a rozmazané videnie. Prípadová štúdia bola zverejnená v lekárskom časopise The Lancet.

Bolesť hlavy aj po týždňoch

Niekedy v októbri 2006 sa 37-ročný muž sťažoval na neostré videnie a tupú bolesť hlavy, ktorá ani po mesiaci neustupovala. Lekárske vyšetrenie nedokázalo určiť príčinu, keďže nemal poranenú hlavu a krvný tlak bol v norme. Neskôr sa priznal, že kvôli problémom vo svojom osobnom živote vypil za 4 dni až 60 pollitrov piva, ako sa píše na iflscience.com. Výsledkom bola bolesť hlavy a zvracanie, ktoré muž pripísal „hroznej opici“. I keď ťažkosti s nevoľnosťou ubúdali, bolesť hlavy pretrvávala niekoľko dní až týždňov.

Po tom ako absolvoval CT liečbu mozgu sa nepreukázalo nič zvláštne. Avšak, keď mu poklepkali po chrbtici, výrazne mu narástol tlak v okolí mozgu. Krvné testy odhalili vysokú hladinu lupusového antikoagulantu, o ktorom sa lekári domnievali, že mohol spôsobovať autoimunitné problémy, keďže jeho telo napádalo vlastné tkanivá. Po absolvovaní antikoagulačnej liečbe v roku 2007 už nemal žiadne problémy.

Muž mal BOLESTI hlavy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo spôsobuje opicu?

Samozrejme, táto prípadová štúdia je extrémnym príkladom, ale ukazuje, aké škodlivé môže byť nadmerné pitie alkoholu pre telo. Často je za tým mierna dehydratácia. Alkohol potláča uvoľňovanie vazopresínu, hormónu produkovaného mozgom, ktorý vysiela signály do obličiek, čo spôsobuje, že zadržiavajú tekutiny. Tento nedostatok vazopresínu spôsobuje, že viac močíte a strácate viac tekutín.

Dehydratácia je však len jedným z problémov. Nadmerné množstvo alkoholu môže tiež narušiť kvalitu spánku, podráždiť žalúdok, spôsobiť zápal a viesť k hromadeniu nežiaducich chemických vedľajších látok. Najznámejšou je acetaldehyd, toxická zlúčenina, ktorá vzniká rozkladom alkoholu v pečeni.

Našťastie sa acetaldehyd v tele nakoniec rozpadne, ale môže to chvíľu trvať. Existuje len jediné riešenie. Čakať. To vysvetľuje, prečo trpíte príznakmi opice aj po tom, čo ste vypili vodu, užili ste lieky proti bolesti a zjedli veľké raňajky. 

Viac o téme: AlkoholZdravieOpicaTelo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9