Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zbavte sa ÚZKOSTI v priebehu 5 minút: POMOC, ktorá vám okamžite ZLEPŠÍ náladu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Úzkosť je charakteristická pretrvávajúcimi starosťami a strachom z každodenných situácií. Spôsobuje problémy s dýchaním, zrýchlený tep, potenie a pocit vyčerpania. Hoci pohyb robí s mysľou zázraky, je tu ešte niečo, čo môže pomôcť!

Vedci objavili unikátny spôsob na zlepšenie nálady – cvičenia s hlboký dýchaním. Údajne môžu byť ešte lepšie ako tzv. mindfulness, teda všímavý stav mysle. Jednoducho povedané, ide o meditáciu, ktorá pomáha získať kontrolu n ad rozlietanými myšlienkami a správaním. 

Účinná práca s dychom

Odborníci zo Stanfordskej univerzity zistili, že ľudia, ktorí praktizovali denne 5 minútové dychové cvičenie, mali zmiernené príznaky úzkosti a zlepšenú náladu v porovnaní s tými, ktorí iba meditovali, ako sa píše na dailymail.co.uk. Experiment požiadal 108 účastníkov, aby praktizovali jedno z troch dychových cvičení alebo meditáciu 5 minút denne doma v čase, ktorý im najviac vyhovoval. Štúdia bola zverejnená v časopise Cell Reports Medicine

Prvé cvičenie — cyklické dýchanie — absolvovalo 30 ľudí. Vyzeralo to tak, že sa pomaly nadýchli, aby si úplne nafúkli pľúca, a potom vydychovali tak dlho, ako je to len možné. Približne 21 účastníkov si vyskúšalo iné dýchanie, ktoré zahŕňalo nádych a jeho zadržanie a následne výdych. Pri poslednom cvičení – cyklickej hyperventilácii – bolo 33 ľudí požiadaných, aby sa zhlboka nadýchli a 30-krát urobili kratšie výdychy pred úplným výdychom. Posledných 24 osôb neabsolvovalo žiadne špecifické cvičenie.

Zbavte sa ÚZKOSTI v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po mesiaci vyplnili formulár na posúdenie vplyvu cvičení na dopad úzkosti. Výsledky boli porovnané s dvoma dotazníkmi, ktoré všetci vyplnili pred 28-dňovou skúškou. Účinky boli „výrazne vyššie“ v skupinách pracujúcich s dychom.

Na výsledky štúdie reagovala Stanfordská výskumníčka Dr. Melis Yilmaz Balbanová: „Mali by sa navrhnúť špecifické, vedecky podložené dychové praktiky s cieľom zlepšiť stres a spánok, zvýšiť energiu, sústredenie a kreativitu, ako aj regulovať emocionálne a kognitívne stavy.“

Dýchacie postupy, ktoré zdôrazňujú výdych nad nádychom, sú „účinnejšie pri znižovaní úzkosti a zlepšovaní pohody“, dodala odborníčka. 

Viac o téme: ZdravieCvičenieúzkosťDýchanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9