PREDČASNÝ dôchodok NIE je až taký dobrý nápad: Dôvod, prečo by ste si to mali PREMYSLIEŤ

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-26 12:00:00

Aj keď vďaka odchodu do dôchodku budete viac času na svoje záľuby, na druhej strane to má dopad na telo, ktorý nie je najpriaznivejší.

Posledné roky sa stalo akýmsi trendom tzv. hnutie "FIRE", čo je skratka z anglických slov, ktoré znamenajú "finančná nezávislosť, predčasný odchod do dôchodku". Čoraz viac ľudí tvrdo pracuje, aby si našetrili dostatok peňazí na skorý odchod do dôchodku a mohli si tak užívať pokojné roky pri golfe alebo na prechádzkach po pláži. Znie to priam dokonale, no podľa nového výskumu to môže byť trochu inak, ako sa píše na iflscience.com. Výsledky odborníkov boli publikované v časopise Journal of Economic Behavior & Organization.

Chceli preveriť vládny penzijný plán

Binghamtonská univerzita upozorňuje, že predčasný odchod do dôchodku môže urýchliť úpadok kognitívnych funkcií u starších ľudí, čo naznačuje, že zotrvanie v práci pomáha udržať mozog v dobrej kondícii. Štúdia sledovala širokú vzorku Číňanov vo veku od 60 rokov a viac, pričom testovala pamäť a kogníciu u ľudí s rôznymi plánmi, čo sa týka ich dôchodku. 

„V dôsledku demografického boomu Čína zaviedla formálny dôchodkový program vo vidieckych častiach štátu. Dôvodom jeho založenia bola rýchlo starnúca populácia a snaha zmierniť chudobu v starobe,“ vyhlásil Plamen Nikolov, spoluautor štúdie.

Ide o dôchodkový systém s názvom NRPS, čo znamená "New Rural Pension Scheme", teda nový dôchodkový systém pre vidiek. 

Výskumníci zozbierali údaje o účastníkoch a tiež o tom, ako boli ovplyvnené ich kognitívne schopnosti po vyplácaní dávok. Tento systém zahŕňa prijímanie platieb po dovŕšení 60. roku života bez ohľadu na zamestnanie, čo vedie k tomu, že niektorí zvážia skorší odchod do dôchodku. U každého z účastníkov bola sledovaná epizodická pamäť a mentálna pružnosť.

Nižšia kognitívna výkonnosť

Výsledky ukázali pokles pamäti a kognície približne štyri roky po odchode do dôchodku, čo podľa výpočtov vedcov predstavuje odhadovaný 1,7-percentný pokles všeobecnej inteligencie v porovnaní s priemernou populáciou. Zdá sa, že pokračujúca registrácia do programu ešte viac podporila ich pokles.

"Jednotlivci v oblastiach, ktoré implementujú NRPS, majú výrazne nižšie skóre ako jednotlivci, ktorí žijú v oblastiach, ktoré neponúkajú tento program," povedal Nikolov. "Počas takmer 10 rokov od zavedenia programu poklesla kognitívna výkonnosť až o takmer pätinu štandardnej odchýlky od meraní pamäte, ktoré skúmame."

Štúdia nepredstavuje argument proti znižovaniu chudoby u starších ľudí – zdravotné riziká spojené s chudobou v starobe výrazne prevyšujú akýkoľvek potenciálny kognitívny pokles. Pridáva však dôkazy k podporným schémam, ktoré podporujú dobrovoľníctvo a sociálnu angažovanosť u starších ľudí, aby si udržali poznanie v staršom živote.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie predčasný dôchodok

2023-01-26 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia