Spúšťač CHOLESTEROLU a zápalu, ktorý sa k vám vkradne v NOCI: Odstráňte tento NÁVYK!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-18 06:00:00

Keďže nový rok sa začal a s ním aj kolotoč každodenných povinností, výskumníci z University of South Australia upozorňujú, aby sme sa poriadne vyspali. Nový výskum totiž ukazuje, že problémy so spánkom môže súvisieť s rizikovými faktormi cukrovky 2. typu.

V prvej štúdii tohto druhu vedci zistili, že ľudia, ktorí hlásili problémy so spánkom, mali vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať indikátory zlého kardiometabolického zdravia, teda zápalových markerov, cholesterolu a telesnej hmotnosti. To všetko môže prispieť k cukrovke 2. typu, ako sa píše na sciencedaily.com.

Nielen dĺžka spánku je dôležitá

Celosvetovo postihuje diabetes 2. typu viac ako 422 miliónov ľudí! Výskumníčka UniSA Dr Lisa Matriccianiová tvrdí, že rôzne aspekty spánku sú spojené s rizikovými faktormi cukrovky.

"Každý vie, že spánok je dôležitý. Ale keď o ňom premýšľame, zameriavame sa hlavne na to, koľko hodín spíme, pričom by sme sa mali pozerať aj na náš zážitok zo spánku ako celok," upozorňuje doktorka. "To, ako tvrdo spíme a ako pravidelné sú naše spánkové návyky, môže byť rovnako dôležité ako dĺžka tohto oddychu. V štúdii sme skúmali asociáciu rôznych aspektov spánku a rizikových faktorov cukrovky a našli sme spojenie medzi tými, ktorí mali problémy so spánkom, a tými, ktorí boli ohrození cukrovkou 2."

Vyššie riziko zápalu a cholesterolu

Štúdia hodnotila viac ako 1 000 dospelých Austrálčanov vo veku v priemere 44,8 rokov. Výskumníci zisťovali od účastníkov rôzne návyky, ktoré súviseli so spánkom. Problémy so spánkom, trvanie, načasovanie a pod. 

"Ľudia, ktorí hlásili problémy so spánkom, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať vyšší index telesnej hmotnosti, ako aj krvné ukazovatele cholesterolu a zápalu," informuje doktorka Matriccianiová.

V každom prípade treba uprednostniť spánok a dbať na jeho kvalitu, aby ste si udržali dobré zdravie. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok cukrovka cholesterol

2023-01-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia